De meeste posts in dit blog schrijf ik met trots en tevredenheid: door het op te schrijven en alle bijbehorende foto’s, filmpjes en artikelen erbij te halen, te selecteren en te plaatsen ga ik terug in de tijd en beleef zo weer opnieuw een stukje  van een mooi project of een geslaagde opdracht. Deze laatste aflevering over het tunnelproject wijkt daar van af. Onbegrip, boosheid en frustratie komen weer boven als ik denk aan hoe het uiteindelijk met het tunneltjes schilderen afgelopen is…

Het mag duidelijk zijn als je de voorafgaande posts over het tunnelproject gelezen hebt: het aanzien van de tunnels was boven ieders verwachting opgepimpt tot een  ware toeristische attractie. Zelfs op de nationale televisie kreeg het project aandacht. Burgemeester Houben en ondergetekende mochten aanschuiven bij de “Ideeënbank” , een programma van Teleac, waarin aandacht geschonken werd aan goede ideeën die navolging verdienden. Helemaal leuk met veel reacties uit Etten-Leur en daarbuiten.

Ook werd uitgekeken naar de expositie in de VTB galerie, waar het allemaal begonnen was. Ontwerpschetsen, dia’s, foto’s, krantenartikelen, video opnamen  (die thans helaas verloren gegaan zijn), een reconstructie van het project met paspoppen en een fake-tunnelwand, alles werd uit de kast gehaald om er wat moois van te maken.

Burgemeester Houben opent de tentoonstelling

Burgemeester Houben opent de tentoonstelling

Reconstructie van het tunnelproject

Reconstructie van het tunnelproject

Drukte bij de expositie

Drukte bij de expositie

De Sssslang als ontwerpschildering

De Sssslang als ontwerpschildering

...en in de tunnel

…en in de tunnel

Taart gooien als ontwerpschildering

Taart gooien als ontwerpschildering

...en in de tunnel

…en in de tunnel

Sorry buurman als ontwerptekening

Sorry buurman als ontwerptekening

...en in de tunnel

…en in de tunnel

Opnamen Ideeënbank

Opnamen Ideeënbank

Voor het begin van de opnamen

Voor het begin van de opnamen

Screenshot van de uitzending

Screenshot van de uitzending

Screenshot van de uitzending

Screenshot van de uitzending

Screenshot van de uitzending

Screenshot van de uitzending

We schrijven eind januari 1987. De winter na het succesvol verlopen tunnelproject is streng: veel sneeuw en langdurige vorst. De voorbereidingen voor de expositie rond dit prachtig geslaagde project zijn bijna afgerond en ik wandel in de vrieskou nog eens langs de tunnels om te kijken hoe het er bijstaat.

Tot mijn schrik zie ik  dat een  schildering op een van de wanden op het zuid-westen (de zg. ‘regenkant’) er niet meer zo helder en bont gekleurd uitziet. Het lijkt wel of het beton er door heen schijnt. Als ik het van dichtbij bekijk blijkt, zo’n  3 maanden na het schilderproject, de verf op sommige plaatsen af te bladderen tot mijn grote verbijstering. Als ik, thuis gekomen  meteen een van de ambtenaren van de dienst Gemeentewerken bel die destijds dit project mee begeleid hebben zegt die goede man tot mijn verbijstering er niet van staan te kijken. Hun dienst had aangeraden in een intern advies door een gespecialiseerd bedrijf de ‘betonsluier’ te laten verwijderen en eventueel een primer aan te laten brengen, maar i.v.m. met de kosten had men ‘van hogerhand’ gemeend daar van af te moeten zien.

Ik dacht dat mijn broek afzakte……  Om een lang verhaal kort te maken: er verschenen artikelen in de Stem en in het Brabants Nieuwsblad over deze teloorgang en bij de opening van de, overigens druk bezochte en succesvolle expositie in de VTB galerie sprak burgemeester Houben nog sussende woorden. Na afloop van de tentoonstelling die mooie kritieken kreeg, bleef het echter angstaanjagend en oorverdovend stil van de kant van het gemeentehuis.

Op een brief op poten van mijn kant naar het college van B & W kwam een vrij weinig zeggend antwoord en dat was dan dat. Een samenvatting van deze soap staat in dit  artikel in de Stem. Toen ik verfsponsor en Farball directeur Ferry Piederiet enkele weken daarna sprak verzuchtte hij: ‘Ik fietste laatst langs het gemeentehuis en dacht, zal ik eens héél hard bellen om het zootje wakker te maken?

Maar ik dacht, laat maar… ‘   We keken elkaar eens aan met een blik van verstandhouding en gingen ieder ons weegs, een ervaring rijker, maar een illusie armer.  Twee jaar later zouden we weer samenwerken bij een ander project wat gelukkig, ook op langere duur, een stuk succesvoller zou aflopen, maar da’s een ander verhaal!

De tunnels zouden enige tijd later tot vrijplaats voor graffiti voor de plaatselijke spuiters verklaard worden en zijn tenslotte na de komst van de rondweg in 1999 afgebroken.

Hier lees je de vorige afleveringen rond het tunnelproject!

http://www.sjaakjansen.nl/2012/10/25/het-tunnelproject-de-aanloop/#.UMeiB-TX444

http://www.sjaakjansen.nl/2012/11/20/het-tunnelprojectde-voorbereidingen/#.UMeiMOTX444

http://www.sjaakjansen.nl/2012/11/22/het-tunnelproject-dag-1-de-eerste-tunnel-geschilderd/#.UMeiUeTX444

http://www.sjaakjansen.nl/2012/12/09/het-tunnelproject-dag-2-de-tweede-tunnel-geschilderd/#.UMeiZ-TX444

Reacties op “Hoe het afgelopen is met de tunnels…”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren