0

Soms kun je je wel eens voor je kop slaan dat je van de resultaten van bepaalde opdrachten niet méér of zelfs geen foto’s gemaakt hebt. Dat was bij de bovenbouwopdracht ‘Backstage’ ook het geval.Desondanks leek het me toch de moeite waard om aan deze opdracht aandacht te schenken, niet alleen omdat het een thema is wat leerlingen boeit, maar ook omdat de opdracht zich prima leent voor mixed media en collage. Eèn van mijn afstudeerthema’s voor kunstgeschiedenis was Pop-art en bij het schrijven van mijn scriptie stuitte ik destijds op werk van ( de hier vrij onbekende) Amerikaanse kunstenares Jann Haworth. Met name haar ‘Mae West ‘  uit 1965 integreerde me en nestelde zich in mijn geheugen. Daar dook het weer uit op toen ik deze opdracht samenstelde. De filmster is ruimtelijk afgebeeld achter een kleedkamerspiegel met echte lampen en echte accessoires op de schminktafel. Mixed media volop aanwezig dus en een mooi voorbeeld bij deze opdracht.

Ann Haworth Mae West 1965

Ann Haworth Mae West 1965

Een andere inspiratiebron was ‘Rockdreams’ een boek van de Belgische kunstenaar Guy Peellaert. Meteen bij uitgave in 1982 heb ik het werkje aangeschaft, er steeds weer in gebladerd en gekeken, en  thans staat het boek stukgelezen in mijn boekenkast. Voordat knippen en plakken op de computer een relatieve peulenschil werd, gebruikte Peellaert de collagetechniek, gecombineerd met o.a. airbrush, om scènes en sferen te bouwen rond de popartiesten en hun muziek uit de fifties, sixties en seventies. Kleedkamerscènes met groupies, eenzaamheid, drank, drugs en decadentie hoorden daarbij.

Rockdreams 1982

Rockdreams 1982

Anita von Pallandt

Anita von Pallandt

mick-jagger

mick-jagger

Bill Haley

Bill Haley

Rolling Stones

Rolling Stones

Janis Joplin

Janis Joplin

Hieronder de powerpoint die ik als inleiding op deze opdracht heb samengesteld.

Het helaas spaarzame leerlingenwerk dat ik nog gevonden heb in mijn archief:
Schetsen 'Backstage'

Schetsen ‘Backstage’

Eindwerkstuk 'Backstage'

Eindwerkstuk ‘Backstage’

Eindwerkstuk 'Backstage'

Eindwerkstuk ‘Backstage’

Een zeer speciale uitwerking van deze opdracht zie je hieronder. Job, een werkelijk uitzonderlijk  talent waarvan ik hier en hier al eerder werk getoond heb, pakte de opdracht digitaal aan en kwam met dit proces en eindwerkstuk op dvd gebrand, aanzetten. Wat Job thans aan verbazingwekkend werk maakt na zijn opleiding aan de Willem de Kooning akademie in Rotterdam is hier te zien.

Spread the word

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook, Twitter of één de vele andere social-networks!


Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Laat hier jouw reactie achter…


Vertaal deze website

    Translate to:

Recente berichten

Social

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook of Twitter!