2

In mijn blogverhalen heb ik de afgelopen tijd al meerdere malen aandacht besteed aan oud-KSE leerling Babette de Waele. Als je haar werk bekeken hebt wat ik tot nu toe op dit blog al heb laten zien, weet je dat zij uitblinkt in studieus procesmatig werken waarbij zij, op weg naar het eindresultaat weinig tot niets aan het toeval overlaat.  Babette, thans collega tekenen aan de Internationale School in Willemstad, Curaçao, heeft het natuurlijk ook allemaal moeten leren destijds. Hoe zij tijdens de lessen tekenen op de KSE-bovenbouw voor het eerst ècht aan de slag gaat met het stap voor stap aanpakken van een beeldend proces is te zien in dit en nog wat volgende blogberichten.

Toen Babette in  1995 in Vwo 4 zat, kreeg zij tekenles van mijn collega Carmen Klomp. Carmen en ik draaiden destijds met onze VWO-4 groepen hetzelfde programma waarin ook de opdracht ‘badkamer’ voorkwam. Bij het aankaarten daarvan lieten we ter inspiratie dia’s zien van werken van o.a. de Franse schilder Pierre Bonnard (1867-1947)  en de Amerikaanse Pop-Art-kunstenaar Tom Wesselmann (1931-2004), mannen die door hun werken met badkamerscènes als onderwerp bekend geworden zijn.

Pierre Bonnard: badkamerscène

Pierre Bonnard: badkamerscène

Pierre Bonnard: badkamerscène

Pierre Bonnard: badkamerscène

Pierre Bonnard: badkamerscène

Pierre Bonnard: badkamerscène

Pierre Bonnard: badkamerscène

Pierre Bonnard: badkamerscène

Tom Wesselmann, badkamer

Tom Wesselmann, badkamer

Tom Wesselmann, badkamer

Tom Wesselmann, badkamer

Tom Wesselmann, badkamer

Tom Wesselmann, badkamer

Tom Wesselmann, badkamer

Tom Wesselmann, badkamer

Hoe Babette de opdracht opgepikt en geïnterpreteerd heeft zie je op de afbeeldingen hieronder. Uiteraard heeft zij het nodige fotomateriaal verzameld en naar aanleiding daarvan een aantal verkenningen gemaakt waarvan zij tenslotte het kindje op het toilet als onderwerp voor haar eindwerkstuk koos. Ook worden wat materiaalstudies gedaan. Vanaf de eerste opdracht dat jaar in Vwo 4 werd er geëxperimenteerd met de combinatie van b.v. krijt en verf en hoe deze materialen op elkaar reageren: zie de tegels van de badkamermuur op de achtergrond van Babettes eindwerkstuk.

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Babettes badkamer

Spread the word

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook, Twitter of één de vele andere social-networks!


Reageer op dit artikel

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Laat hier jouw reactie achter…


Reacties op "Babette’s eerste stappen op weg naar procesmatig werken: badkamer"

  1. barry en bob zei op 25 september 2019 om 09:54 het volgende:

    Wat leuk om dit weer terug te zien!

  2. sjaakjansen zei op 25 september 2019 om 16:26 het volgende:

    Babette via FB:
    Hoi sjaak, hoe gaat het? Wat leuk weer! Wat een werk had ik allemaal nog

Vertaal deze website

    Translate to:

Archief

Social

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook of Twitter!