1

De opdracht die vandaag de revue passeert is een gouwe ouwe uit de eerste jaren van mijn docentschap. In de brugklas en in de tweede klassen van zowel Stedelijk Gymnasium in Den Bosch als van de KSE in Etten-Leur hebben mijn (KSE-) collega’s en ik deze opdracht gegeven.De opdracht is afkomstig uit het NVTO-Maandblad voor Beeldende Vorming wat aan het begin van de zeventiger jaren regelmatig opdrachten publiceerde van collega’s als voorbeelden van ‘good practice’ en waarvan ik als beginnend docentje dankbaar gebruik maakte. Een daarvan was ‘autovliegbootlocomofiets’, een opdracht waarbij op de fantasie van de leerling een beroep gedaan werd, maar ook op zijn waarnemingsvermogen. De leerlingen moesten een fantasievoertuig ontwerpen waarin onderdelen van auto’s, vliegtuigen, schepen, locomotieven, en tenslotte natuurlijk een fiets moesten voorkomen.  Deze onderdelen moesten natuurlijk wel herkenbaar en zo correct mogelijk worden weergegeven in het werkstuk en daarvoor diende beeldmateriaal (folders, krantenfoto’s, geïllustreerde tijdschriften) verzameld te worden om te kunnen gebruiken bij het kloppend natekenen van de gewenste onderdelen. De techniek waarin gewerkt werd was pen en Oost-Indische inkt en penseel en gewassen inkt (inkt verdund met meer of minder water waardoor de verschillende grijstinten ontstonden. Onderstaande werkstukken zijn gemaakt in de lessen van van collega Pieter de Jong door leerlingen van Mavo2. Deze opdracht wordt thans niet meer gegeven maar heeft een ‘opvolger’ gekregen in de vorm van de opdracht ‘fantasievoertuig’ . Daarover een volgende keer meer!

autovliegbootlocomofiets01

autovliegbootlocomofiets01

autovliegbootlocomofiets02

autovliegbootlocomofiets02

autovliegbootlocomofiets03

autovliegbootlocomofiets03

autovliegbootlocomofiets04

autovliegbootlocomofiets04

autovliegbootlocomofiets05

autovliegbootlocomofiets05

autovliegbootlocomofiets06

autovliegbootlocomofiets06

Spread the word

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook, Twitter of één de vele andere social-networks!


Reageer op dit artikel

Er is al 1 reactie geplaatst op dit artikel.
Laat hier jouw reactie achter…


Reacties op "Fantasievoertuig deel 1: Autovliegbootlocomofiets"

  1. sjaakjansen zei op 13 maart 2017 om 10:44 het volgende:

    HenkenMiny Helmich via FB:
    Grappig!

Vertaal deze website

    Translate to:

Recente berichten

Social

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook of Twitter!