Ik heb het al meerdere malen op dit blog verteld: de meest ontroerende onderwijservaringen in die meer dan 40 jaar dat ik voor de klas gestaan heb, heb ik opgedaan met projecten waarbij we samenwerkten met Mytylschool de Schalm in Breda. In 2008 hebben leerlingen van de KSE en De Schalm meegedaan aan het gezamenlijk muziekproject ‘Scholierentour 2009‘ en in 2012 zijn onze leerlingen uit de derde klassen samen met de Schalmers op reis gegaan in de voetsporen van Vincent van Gogh tijdens de Tour de Vincent.

Samen met Ineke Marijnissen, mijn buitengewoon enthousiaste en stuwende collega van de Schalm en vele collega’s van beide scholen hebben we deze projecten tot een succes weten te maken waarbij niet alleen sprake was van een sterke samenwerking en integratie tussen de leerlingen van beide scholen, maar  ook van vriendschappen die tijdens deze activiteiten ontstaan zijn en die tot op de dag van vandaag stand houden. Dit alles gold evenzeer voor dit project uit 2010 wat vandaag in de schijnwerpers staat: ‘ Nothing about us‘.

Nothing about Us is de titel van een film die de bijzondere missie in beeld brengt van tien Nederlandse jongeren met een handicap die in de nazomer van 2008 afreisden naar Addis Abeba om aandacht te vragen voor de schrijnende positie van hun lotgenoten in Ethiopië. Tijdens de bovenbouw activiteitenweek 2010 stonden twee dagen ingepland waarop leerlingen van de KSE eerst een bezoek aan de Schalm in Breda brachten. Later in de week volgde dan het tegenbezoek van de Schalmers aan de KSE waarover de volgende keer meer.

Tijdens de eerste dag van deze tweedaagse werd gezamenlijk naar bovengenoemde film gekeken, waarna men aan het werk ging met de daarbij behorende lesopdrachten. Ook kwam een van de Nederlandse jongeren die mee was geweest naar Ethiopië, Amber Bindels, iets vertellen over haar ervaringen gedurende de filmopnamen daar.

Op het ogenblik dat ik dit schrijf is Amber volop in het nieuws vanwege haar inzet voor een eerlijke oplossing voor gelijkwaardige behandeling voor mensen met een arbeidsbeperking op gebied van salaris, pensioen en/of uitkering.   De dag werd afgesloten met een meet and greet met allerlei mensen uit het buitenland (o.a. uit Rusland en Iran), die om diverse redenen in Nederland terecht gekomen waren.

Hieronder wat foto’s van dag1 en een filmpje met ruwe opnamen van die dag, die later gebruikt zouden worden voor een  S-TV uitzending van Omroep Brabant ,die ik in de volgende aflevering over deze tweedaagse zal laten zien. Dat gaan we zien na de meivakantie die hier op vrijdag a.s. begint. Maandag 7 mei ben ik weer van de partij!

Op het station in Etten-Leur

Op het station in Etten-Leur

Bestemming bereikt

Bestemming bereikt

Samenwerken tussen leerlingen van beide scholen

Samenwerken tussen leerlingen van beide scholen

Samenwerken tussen leerlingen van beide scholen

Samenwerken tussen leerlingen van beide scholen

Een van de Nederlandse acteurs uit de film beantwoordt vragen

Een van de Nederlandse acteurs uit de film, Amber Bindels, beantwoordt vragen

Meet and greet 1

Meet and greet 1

Meet and greet2

Meet and greet2

Meet and geet 3

Meet and greet 3

Inleiding-film

Inleiding van de film: Een van de Nederlandse acteurs uit de film, Amber Bindels, beantwoordt vragen

 

Reacties op “‘Nothing about us’, dag 1: project van KSE en Mytylschool De Schalm, 2010”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  goed filmpje ook

  sjaakjansen op 19 april 2018 om 08:16 uur.

 2. Susan Mooiman via FB:
  Volgens mij heb ik daar ook aan meegedaan maar misschien een ander jaar. Dat was erg leerzaam!

  sjaakjansen op 19 april 2018 om 13:23 uur.

 3. Jacqueline Kleijer via FB:
  Geweldig.!

  sjaakjansen op 19 april 2018 om 17:22 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren