Per 1 oktober 2012 ben ik dus definitief van het KSE-toneel verdwenen na daar bijna 39 jaar les gegeven te hebben. Behalve dat ik half Etten-Leur en wijde omgeving in die jaren voor mijn neus gehad heb als leerling, heb ik ook mogen samenwerken met  een groot aantal kunst-collega’s. Daar zitten en zaten ware kanjers bij. Als hommage aan hen zal ik in komende posts dan ook regelmatig aandacht aan hen besteden.

Omdat de KSE altijd al een grote school was met vanaf het begin dat ik er stond al rond de 2000 leerlingen, was de sectie tekenen ook altijd druk bemenst: een sectie met vijf of zes tekenmeesters en/of –juffen was heel gewoon. En dan moet het natuurlijk wel een beetje klikken met elkaar.

Niet onbelangrijk daarbij was dat ik op de KSE bij de aanname van nieuwe collega’s  altijd een dikke vinger in de pap mocht hebben. Ik heb over het algemeen goed in kunnen schatten wie we binnen haalden.
De laatste jaren mag ik gerust zeggen dat ik met alle collega’s buitengewoon plezierig heb mogen samenwerken.

Zonder de anderen tekort te willen doen moet ik wel zeggen dat Michiel Eikenaar en Richard Rokx de mensen waren waarmee de laatste tijd de samenwerking het meest intensief geweest is. Alle drie werkten we op de bovenbouw met examenklassen: de laatste jaren draaide Michiel en ik elk een Havo4 groep, ik had daar nog Vwo 4 bij en bovendien had Michiel Vwo 5 en 6 plus Havo 5. Richard was de rattenvanger van Hamelen op de Mavo: de laatste jaren weet hij zoveel publiek te trekken dat ook op Mavo twee Mavo 4 groepen heel gewoon zijn.

Bij onze samenwerking om het examenonderwijs en allerlei projecten op elkaar af te stemmen hadden we aan een half woord of minder al genoeg. Bovendien hebben we alle drie dezelfde voorkeur voor absurde humor (Crumb,Teeuwen, Gummbah) en ook dat gaf een vrolijke band. Veel gelachen hebben we, en de band die we hebben komt tot uiting in de prent die zij me bij mijn afscheid aanboden en die nu op mijn weblog te zien is.

De hele sectie heeft ter afscheid als onbetwiste klap op de vuurpijl een hilarisch stop-motion filmpje gemaakt waarin diverse wapenfeiten uit mijn loopbaan,die ook nog in dit weblog aan de orde zullen komen, de revue passeren.

Veel plezier bij het bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=KLAz-1YGAUE of meteen hier onder.

Divine Sjaak

Divine Sjaak

Michiel met de afscheidsprent!

Michiel met de afscheidsprent!

Reacties op “Bij het afscheid na al die jaren…”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Afscheid?
  Het is bijna niet te geloven.
  Voor mijn waren je tekenlessen onvergetelijk en zeer leerzaam.
  Ik ben je dankbaar. Ik heb er uiteindelijk mijn werk van gemaakt.
  Het ga je goed.

  Colette van der Wal op 31 oktober 2012 om 10:16 uur.

 2. Ha Sjaak! Aan het ‘bloggen’ geslagen zie ik zo. Erg leuk je ‘memoires’ te lezen! Betreffende Michiel; wat geestig! Niet te overtreffen. Een leuk, grappig en ontroerend afscheidscadeau van twee ‘malloten’ die letterlijk aan je voeten liggen, lijkt me zo 🙂 Je hebt het verdiend na al die intensieve jaren! Ik blijf je in ieder geval volgen, vind het nu – in relatie tot mijn eigen starten – erg interessant je posts te lezen. Keep it up! Groetjes Kris

  Kris Lauwen op 26 november 2012 om 20:43 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren