Ik ben Sjaak Jansen (1949) en gaf tekenles, CKV, CKV 1, 2 en 3, KunstBV en mediaeducatie vanaf 1 december 1971 tot 1 oktober 2012.

Sjaak JansenNa mijn gymnasium-alpha opleiding aan het St.Janslyceum in ’s-Hertogenbosch ging ik MO-A Tekenen (3 jaar) en MO-B Tekenen (2 jaar) studeren aan de Akademie voor opleiding tot tekenleraar aan de Leergangen in Tilburg (toen heette dat allemaal nog zo, ja!)

Ik studeerde in 1971 nog aan de Academie, maar kon, omdat ik één middag vrij was en er toen ook op zaterdag nog les gegeven werd in het middelbaar onderwijs (!) een baan aannemen als tekendocent op het Stedelijk Gymnasium in mijn geboortestad Den Bosch. Een soort betaalde stage was dat dus!

Na in 1973 mijn MO-B behaald te hebben ben ik ook gaan werken op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) waar ik al snel een volledige aanstelling aangeboden kreeg en dat duurde tot 1 oktober 2012.
Dat ik het zo lang in het Etten-Leurse uitgehouden heb heeft te maken met het feit dat de KSE sinds jaar en dag een schoolleiding heeft die mij alle gelegenheid gaf om kansen die zich voordeden op het gebied van projecten en onderwijsvernieuwingen binnen de kunstvakken, aan te grijpen.

Zo waren we met de KSE destijds een van de eerste scholen in Nederland die tekenen op havo, mavo en vwo als examenvak aanboden en werkten we als eersten klassikaal tekenopdrachten op de PC uit. Tijdens de internethausse in de nineties werden er internationaal en nationaal grote prijzen gewonnen bij de websiteontwerpwedstrijd ThinkQuest en vielen we jaarlijks in de prijzen bij tekenwedstrijden georganiseerd door de Europese Unie.

Uiteindelijk heeft dit alles de KSE de status gebracht van cultuurprofielschool met media-educatie en ICT schoolbreed als speerpunt.
Inmiddels zijn we uit de vereniging van cultuurprofielscholen gestapt, maar de KSE blijft zich profileren met kunst en media, en mijn voortreffelijke collega’s hebben het stokje enthousiast overgenomen.

Het is duidelijk: als je vertrouwen en steun krijgt van je directie wordt de sky the limit, en dat heb ik al die jaren steeds ervaren.

Vanuit de hierboven beschreven achtergrond geef ik de komende maanden (jaren) met dit blog een inkijkje in mijn onderwijspraktijk. De meeste ervaringen van de KSE natuurlijk waar ik bijna 39 jaar les gegeven heb, maar ook van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch, waar in de zeventiger jaren waarin ik begon, een uitstekend klimaat heerste voor een jong docent om een en ander uit te proberen zoals zal blijken.

Voor wie is dit blog bestemd?

Voor alle oud leerlingen natuurlijk die ik in al die jaren voor mijn neus heb gehad in de klas. Het moeten er duizenden  geweest zijn.

Zeer herkenbaar... Bron: Peters zeurkalender, Peter van Straaten

Zeer herkenbaar…
Bron: Peters zeurkalender, Peter van Straaten

Aan hen èn aan al mijn voortreffelijke collega’s met wie ik samen heb mogen werken in al die jaren draag ik dit blog op!

Voor studenten die op de academie zitten en willen weten wat je zoal binnen de kunstvakken zou kunnen doen. Als ik een paar vonkjes inspiratie mag laten overslaan is mijn doel bereikt.

Voor kunstcollega’s die misschien nieuwsgierig zijn naar hoe tekenonderwijs zich ontwikkeld heeft in al die jaren, ook al op grond van alle technische ontwikkelingen die ik aan mij voorbij heb zien trekken.

1976 Alles nog met een krijtje

1976 Alles nog met een krijtje

1977 Brugklas in tekenlokaal

1977 Brugklas in tekenlokaal

2011 Digitaal!

2011 Digitaal!

Met prenten, reproducties en platenboeken ben ik begonnen, om via diaprojector, videoband, cd-rom, dvd, te eindigen in een school met vier state of the art teken- en CKV lokalen met elk  11 I-macs, printers en scanners, en een smartboard met beamer, maar waar het uiteraard voor een groot deel van de tijd, ondanks alle techniek ook naar verf bleef ruiken.

Voor alle andere collega’s van andere vakken en iedereen die wil weten wat er nou eigenlijk bij tekenen te leren valt en hoe het er in de les aan toe gaat.

Ik hoop dat velen met plezier de posts in dit blog zullen lezen!