Toen de KSE aan het begin van dit millennium SURFnetvoorbeeldschool werd, kon er geprofiteerd worden van een groot aantal voordelen die deze status met zich meebracht. Samen met een aantal andere voorbeeldscholen kregen we een, zeker voor die tijd super snelle glasvezelverbinding en daardoor de mogelijkheid om videoconferenties te houden. Ook de apparatuur die voor zo’n VC nodig was kregen we geleverd van SURFnet.

In samenspraak met SURFnet mochten we de thema’s daarvoor zelf bepalen, of we kregen ze van hen aangereikt. Van alle voorbeeldscholen hebben wij denk ik destijds het meest en intensiefst gebruik gemaakt van deze techniek waarmee onderwijs een heel spannend en opwindend avontuur werd.

Tegenwoordig is de techniek zodanig gevorderd dat thans met Skype of andere software zo’n VC gemakkelijk kan worden opgezet.

Hieronder een paar voorbeelden uit die VC-pioniersjaren, en omdat zo’n VC in die jaren best bijzonder was, en omdat de gasten waar we mee mochten spreken dat ook vaak waren, genereerde deze VC’s die je met meerdere scholen synchroon kon houden, veel publiciteit in kranten en tijdschriften.

Soms laten kwaliteit van beeld en geluid wat te wensen over, maar over het algemeen zijn de sessies prima te volgen!

Enige voorbeelden met toelichtende inleiding:

    • Scholieren van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (bovenbouw leerlingen met economie en/of aardrijkskunde)  en het 2College uit Tilburg zullen via een videoverbinding een uur lang vragen stellen aan Amerika-deskundige Maarten van Rossem. Onderwerp van gesprek tijdens de videoconferentie is migratie in de Verenigde Staten.
     Klik voor de videoconferentie op deze link.
    • Govert Schilling, wetenschapsjournalist en expert op het gebied van de sterrenkunde zal vragen beantwoorden van scholieren van de KSE  (bovenbouwleerlingen met een exact pakket) en 2College. Het onderwerp waarover vragen beantwoord zullen worden is buitenaards leven. Zijn er andere planeten in de kosmos zoals de aarde? Zo ja is daar intelligent leven mogelijk? Deze en meer vragen zullen door Govert beantwoord worden.
     2005

   Maak kennis met dansers van het Nationale Ballet en het Muziektheater. Stel ze vragen over hun beroep. Hoe ziet het leven van een danser eruit? Hoeveel uur trainen ze voor een voorstelling? Hoe wordt je een professionele danser? Dit soort vragen werden gesteld door leerlingen uit Havo 5 met tekenen en muziek in het pakket.
   2005

  • Programmamaker Wim de Bie beantwoordt op donderdag 10 november om 14:00 vragen over nieuwe en oude media. Wim de Bie maakt  tegenwoordig programma’s die hij via internet op zijn weblog publiceert en was hiermee een van de eersten in Nederland. De vragen worden gesteld door  Havo- en VWO leerlingen uit de CKV-klassen.
    • Scholieren van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur en het Mill Hill College uit Goirle delen verhalen met scholieren in Palestina. De videoconferencing sessie vindt plaats in het kader van een project van het sharing Stories project van IKV. Deze sessie is een Expert op Afstand-project. Hiermee hebben bovenbouwleerlingen van HAVO en VWO zich bezig gehouden in het kader van het vak Levensbeschouwing.
     2005
    • Lees ook op het weblog van Anja Meulenbelt hierover: http://www.anjameulenbelt.nl/…/dreams-to-fly/

 

   • Schrijver Marc Levy staat momenteel volop in de belangstelling door de verfilming van zijn boek Et si c’était vrai verfilmd onder titel Just like heaven. Scholieren van het KSE staan in contact met Marc Levy in Londen die hun vragen zal beantwoorden via videoconferencing. Een Franse schrijver in Londen wiens boek verfilmd is in Hollywood met sterren als Reese Witherspoon en Marc Ruffaloo, ondervraagd in het Frans door HAVO- en VWO leerlingen. Hoe internationaal wil je het hebben?  Deze sessie was in 2006.
   • Kijk ook op onderstaande links:
    Inhoud van ‘Et si c’était vrai’: http://www.scholieren.com/boekverslagen/23735
    Filmstills uit ‘Just like heaven’: http://bit.ly/Oz26U4
    Franse trailer ‘Just like heaven’: http://www.youtube.com/watch?v=b5CarE1hwJ8
    USAtrailer ‘Just like heaven’: http://www.youtube.com/watch?v=gAljpQSxgJs

 

  • Altijd al John de Mol alles willen vragen over televisie maken? Dit is je kans! John de Mol is dé mediamagnaat van Nederland. Hij heeft zijn eigen televisiestation, Talpa. Maar ook radiostations, zoals radio 538 en Juize FM.
   Bovenbouwleerlingen in het kader van CKV en economie .
   2006:

 

2004 VC

2004 VC

2005 VC met Govert Schilling 1

2005 VC met Govert Schilling 1

2005 VC met Gover Schilling 2

2005 VC met Gover Schilling 2

2005 VC met Gover Schilling 3

2005 VC met Gover Schilling 3

2005 VC met HNB 1

2005 VC met HNB 1

2005 VC met HNB 2

2005 VC met HNB 2

2005 VC met HNB 3

2005 VC met HNB 3

2005 VC met Marc Lévy uit Londen 1

2005 VC met Marc Lévy uit Londen 1

2005 VC met Marc Lévy uit Londen 2

2005 VC met Marc Lévy uit Londen 2

2005 VC met Wim de Bie 1

2005 VC met Wim de Bie 1

2005 VC met Wim de Bie 2

2005 VC met Wim de Bie 2

2005 VC met Wim de Bie 3

2005 VC met Wim de Bie 3

2005 VC Betlehem 1

2005 VC Betlehem 1

2005 VC Betlehem 2

2005 VC Betlehem 2

2005 VC Betlehem 3

2005 VC Betlehem 3

2006 VC met John de Mol 1

2006 VC met John de Mol 1

2006 VC met John de Mol 2

2006 VC met John de Mol 2

2006 VC met John de Mol 3

2006 VC met John de Mol 3

2008 VC met Simon Schrikker 1

2008 VC met Simon Schrikker 1

2008 VC met Simon Schrikker 2

2008 VC met Simon Schrikker 2

2008 VC met Simon Schrikker 3

2008 VC met Simon Schrikker 3

Reacties op “Videoconferentie”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Oud-rector Adrie Rombouts via e-mail:
  Hallo Sjaak,
  Al helemaal gewend aan je vrije tijd?
  Zelf ervaar ik het nog steeds als een grote luxe! Lekker rustig aandoen. Ik heb allerlei zaken waar ik me mee bezig houd, maar ik heb er nu echt de tijd voor.

  Ik heb gezien dat jij ook een hele mooie tijdsbesteding hebt gevonden. Je eigen blog opzetten.
  Het is voor mij heel leuk om die te bekijken. Het is gewoon een heel stuk KSEgeschiedenis, gedirigeerd door onze onvolprezen Sjaak.
  Bedankt, ik blijf hem met veel interesse volgen.
  En vooral wens ik je nog heel veel mooie vrije uren, dagen, weken, maanden, jaren toe
  Tot ziens
  Adrie

  sjaakjansen op 21 oktober 2013 om 19:09 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren