In de schooljaren 1984-1985 en 1985-1986 had ik  Moniek Sommen in de HAVO tekenexamenklas. Ze heeft bij mij haar examen tekenen gedaan. Moniek was een wat bedeesde, lieve en aardige meid die haar waarschijnlijke onzekerheid camoufleerde met een enorme kuif zwart geverfd haar en nogal stevige make-up.

Haar prestaties waren ruim voldoende tot goed en ze hield ook haar zaakjes voor kunstgeschiedenis netjes bij. Op onderstaande foto staat zij samen met Harm Beijloos. Harm was extravert, vrolijk, praatte eerst en dacht dan pas na en was dus in alles haar tegenpool in die jaren. Toch konden die twee goed met elkaar opschieten, zoals trouwens wel te zien is op de foto die gemaakt is op hun eindexamenexpositie tekenen in mei 1986, waar ik een van de vorige posts aan gewijd heb.

Omdat ik erg geïnteresseerd ben in hoe het mijn leerlingen nà de KSE vergaat google ik , ook al voor dit blog, hun namen wel eens.

Bij Moniek kwam ik  links tegen die leidden naar de website van ‘de Muzen’ en twee filmpjes die laten zien waarin zij haar uiteindelijke passie gevonden had. Moniek bleek een grote hartstocht ontwikkeld te hebben voor het poppenspel. Met haar zelfgemaakte poppen en met haar medespelers en medewerkers vormde zij het theatergezelschap ‘de Muzen’ en zij bracht daarmee zeer bijzondere voorstellingen.

Ik heb de twee filmpjes die samen een documentaire vormen van 20 minuten ademloos bekeken en zag een jonge vrouw die al haar passie in haar poppen en haar spel legde.  Nog steeds helemaal Moniek, maar nu met een gedrevenheid en een hartstocht die ik bij haar op de HAVO nog niet vermoed had. Ook Harm blijkt in deze documentaire uit 2006 nog steeds bij Moniek’s leven en werk sterk betrokken te zijn.

Ik was eigenlijk wel een beetje trots dit toen nog sluimerend talent in de klas gehad te mogen hebben en vond het schitterend haar, Harm, en het werk wat beiden deden zo terug te mogen zien. Des te groter was echter de schok, toen ik van een van haar klasgenoten die ik onlangs tegen het lijf liep, moest horen dat Moniek in 2009 overleden was. Wat jammer dat dit schitterend talent niet meer verder tot wasdom is mogen komen. Zij leeft echter voort in haar poppen, die anderen thans voor haar tot leven brengen:  http://www.muzen.nl/moniek.html

Voor de filmpjes ga je naar:

http://www.youtube.com/watch?v=KsjFp2gLZcE

http://www.youtube.com/watch?v=yRVL0PKGWqg

Moniek en Harm

Moniek en Harm

Reacties op “Moniek Sommen”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Prachtige poppen, integer poppenspel. Ook de site geeft veel informatie en is daardoor zeker de moeite waard om te bezoeken.

  Marga op 29 oktober 2012 om 13:38 uur.

 2. Al 20 jaar had ik Moniek niet meer gezien, en uitgerekend op de dag dat contact met haar zocht, as ze te horen gekregen dat ze ziek was…ben nog op aar bruiloft geweest en haar kind leren kennen.
  Maar de hoeveelheid verdriet was onbeschrijflijk…ik mis haar nog zo vaak…

  Joke Roos op 23 december 2012 om 19:02 uur.

 3. Ik kreeg net dit artikel door van een heel goede vriendin van Moniek bedankt Simone! Moniek is mijn grote liefde geweest in mijn leven we hebben een prachtige zoon gekregen Nemo .en ook ik stond versteld van haar talent , passie , gedrevenheid.haar humor en schoonheid.wat was het een fantastische vrouw! Gisteren kwam Harm nog op bezoek , Nemo is pas 9 jaar geworden.heel fijn om met die vrienden contact te mogen hebben.ook wij missen Moniek nog elke dag .

  Ron van Willigen op 9 januari 2017 om 11:23 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren