‘Als je van hèm nog les gehad hebt, dan ben je pas oud!’  Een opmerking die ik kreeg tijdens mijn laatste open dag vorig jaar. Een drietal giechelende dames van onmiskenbaar ‘middelbare leeftijd’  waarin ik meteen oud-leerlingen uit het midden van de zeventiger jaren herkende, was met hun aspirant-brugklas-broedsel op hun tour door het schoolgebouw aangeland in het tekenlokaal waar ik het publiek mocht ontvangen.

Zo’n open dag was vaak een soort reünie: oud-leerlingen zag je , vaak na jaren  samen met hun kroost, wat zich opmaakte voor de overstap naar de middelbare school, aan je voorbij trekken. Zaterdag 12 januari 2013 a.s. is het weer zover, al zal ik er niet meer bij zijn!

Op de KSE werd de eerste open dag in 1987 gehouden. Ik heb ze allemaal meegemaakt. De week vóór het evenement worden de lokalen netjes aan kant gebracht, aantrekkelijk werk wordt op de expositieschotten aan de wanden bevestigd en we zorgen er voor dat ook op de (ook toen ook al aanwezige) computers interessante zaken te zien zijn. Omdat we als sectie tekenen altijd nogal stevig aan de weg hebben getimmerd, waren onze teken- (en later media-) lokalen ware trekpleisters die veel bezoekers trekken en trokken. Vandaag aan de dag werpt dit evenement haar schaduw al lang voor de kerstvakantie vooruit: er worden verschillende looproutes uitgezet, docenten en leerlingen worden ingeroosterd en iedereen kan zich op de hoogte stellen hoe zich het beste te verstaan met de ouders en hun kroost.

Het aantal bezoekers draait de laatste tijd rond 1800, hetgeen de nodige drukte op en rond de school oplevert. De open dag is natuurlijk een goede gelegenheid je vak te promoten. Natuurlijk wordt er het nodige leerlingenwerk op beeldend gebied getoond, maar ook is er voldoende gelegenheid werk te tonen op de computers en op de grote schermen wat tijdens de lessen media gemaakt is, en wat rondtrekkende reportageteams schieten aan interviews en sfeerbeelden.

Open dag 2002 drukte met parkeren

Open dag 2002 drukte met parkeren

Open dag 2002 tekenlokaal

Open dag 2002 tekenlokaal

Open dag 2002 met oudleerling John Bartels

Open dag 2002 met oudleerling John Bartels

Open dag 2005 Premiere medialokaal

Open dag 2005 Premiere medialokaal

Open dag 2005 Michiel legt uit

Open dag 2005 Michiel legt uit

Open dag 2005 Aandacht van ouders en kroost

Open dag 2005 Aandacht van ouders en kroost

Soms kunnen we als sectie wat bijzonders tonen: op de open dag van 1996 zorgden Renske Kerstens en Kristel van Herwijnen voor een bodypaint actie die de nodige aandacht trok. Alles bleef uiteraard in het nette, maar veel belangstelling trok het wel en veel mensen kwamen aan het eind van de ochtend nog even langs om het eindresultaat te bewonderen!

Kristel aan het werk

Kristel aan het werk

De bodypainster en het model

De bodypainster en het model

Alleen de zooltjes zijn echt

Alleen de zooltjes zijn echt

gepaint halssieraad

gepaint halssieraad

Het eindresultaat

Het eindresultaat

In dat zelfde  jaar hebben we alle monitoren in  de computerlokalen opgeleukt met z.g. screenies, vaak fraaie en originele omlijstingen van het beeldscherm, gemaakt bij een bovenbouw tekenopdracht waar ik binnenkort op terug kom!

1996 screenies 1

1996 screenies 1

1996 screenies 2

1996 screenies 2

1996 screenies 3

1996 screenies 3

Aan het eind van de open dag wordt er gezamenlijk met de collega’s, de ouders van de diverse geledingen en de leerlingen die meegeholpen hebben. Als de rector dan verteld heeft hoeveel bezoekers we binnen gehad hebben (en dat is van jaar tot jaar vaak steeds weer een nieuw record!) kunnen we dan eindelijk, moe maar tevreden ècht aan het weekend beginnen!

Hieronder nog een voorbeeld van een reportage gemaakt tijdens de Open dag 2007!

 

Reacties op “Open dag”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren