Stripverhalen zijn altijd al populair geweest bij de jeugd, maar het genre heeft  een grote ontwikkeling met veel ups en downs doorgemaakt. Van oudsher staat er in ons leerplan voor de bovenbouw een opdracht op de rol met als titel ‘a Day in the life‘.

In vorige posts heb je in het kader van media educatie al kennis kunnen nemen van de opdracht met beeldverhaal powerpoints die de leerlingen meer inzicht moet geven in de functie en de werking van het storyboard.  Meer van dit soort media opdrachten zullen de revue nog passeren. Aan de basis van al deze  beeldverhaal-opdrachten staat echter deze tekenopdracht.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat leerlingen een situatie of gebeurtenis uit hun eigen leven, vanuit eigen waarneming, vanuit eigen standpunt zouden verbeelden in minstens vijf plaatjes waarbij de pagina indeling en wisselende formaten plaatjes ook een rol zouden moeten spelen.

Julia geeft zo een gezicht aan haar angst voor wat er gebeurt als ze weer eens door haar pinda-allergie flink ziek wordt…

Julia's pinda allergie

Julia’s pinda allergie

A day in the life

A day in the life

Op wintersport

Wintersport door Evelien

 

Bij het aankaarten van de opdracht bij verschillende groepen hebben deze aspecten niet altijd evenveel aandacht gekregen maar waar het gebeurt zie je het meteen. Ook op de computer m.b.v. de scanner en Photoshop, werken leerlingen deze opdracht graag en met succes uit. Waar de accenten ook mogen komen te liggen: zonder tekst moet het verhaal, opgebouwd uit louter beelden, duidelijk te volgen zijn en er moet ‘kop’ en ‘staart’ aan zitten.

Ter introductie en instructie wordt een powerpoint vertoont die behalve de geschiedenis van het stripverhaal ook de nodige genres laat zien en probeert de relatie qua standpunten, beelduitsnijding en compositie per plaatje en voor de gehele pagina de relatie te leggen met dat andere medium wat zich bedient van beeldverhalen: film.

TheChase

The Chase door Kevin

Shoot out

Shoot Out door Mans

Aliens

Aliens door Carmen

Michiel heeft in het nieuwe schooljaar 2012-2013 zijn leerlingen de opdracht laten uitwerken vanuit het perspectief van de film noir. Ik mocht enkele voorbeelden in zwart, wit en grijzen hieronder laten zien:

Film Noir 1

Film Noir 1

Film Noir 2

Film Noir 2

Film Noir 3

Film Noir 3

Film Noir 4

Film Noir 4

Film Noir 5

Film Noir 5

Film Noir 6

Film Noir 6

Film Noir 7

Film Noir 7

Film Noir 8

Film Noir 8

Film Noir 9

Film Noir 9

Film Noir 10

Film Noir 10

Film Noir 11

Film Noir 11

Film Noir 12

Film Noir 12

Hieronder de powerpoint die ik de laatste tijd als instructie en inleiding gebruikte.

Beeldverhaal 2011 2012 from jacjans

Reacties op “Het beeldverhaal”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren