Het is weer musicaltijd op de KSE. Op dit moment wordt volop gerepeteerd voor een nieuwe musical. Regisseur Ron Schijfs pakt de zaken meestal groots aan: vorig jaar werd ‘Highschool musical’ gespeeld waarvoor ik de decors mocht ontwerpen en uitvoeren met enkele van mijn leerlingen, daarover later misschien nog eens wat meer, en dit jaar staat ‘Shampoo’ op de rol.

Hoewel ik dus niet meer aan de school verbonden ben heb ik als oud-docent een uitnodiging voor de première gehad en ik ben benieuwd wat Ron weer uit zijn spelers heeft weten te halen. In 2011 werd ‘Knoflook’ opgevoerd en daar gaat dit bericht over!

Decors ontwerpen, schilderen en bouwen voor de jaarlijkse toneeluitvoering op school: van oudsher een klus waarvoor de tekenleraar gevraagd wordt.

De afgelopen jaren werd het decor steeds vaker vervangen door powerpoints, achtergrond- projecties en andere zegeningen van de moderne media. Daarom was het des te leuker om samen met de leerlingen, weer een keertje ouderwets loos te gaan met kwasten en verf. Bovendien werd er intensief samengewerkt tussen de secties drama, muziek, tekenen, en media educatie.

Stilleven met decorontwerpen

Stilleven met decorontwerpen

Ontwerp vampierkasteel

Ontwerp vampierkasteel

Ontwerp herberg

Ontwerp herberg

De Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur heeft een naam hoog te houden op het gebied van toneel en musicaluitvoeringen. De laatste jaren werden er musicals opgevoerd aan het begin van het schooljaar en met Kerstmis. Het schooljaar 2010-2011 werd er gekozen om voortaan één groots opgezette productie per jaar te draaien.
Regisseur Ron Schijfs koos voor ´Knoflook´,een musicalbewerking van `The fearless vampirekillers´ van regisseur Roman Polanski, in Nederland ook wel bekend als ´Met jouw tanden in mijn nek

Het verhaal over een professor die met zijn assistent op zoek gaat naar vampiers in Trans-Sylvanië is een parodie op het Draculaverhaal en zit vol komische scènes. Bovendien leent het stuk zich er prima voor om eens ouderwets uit te pakken met grime, kostuums en decors.

Na de nodige heisa en problemen slaagden we er uiteindelijk in toestemming te krijgen om de musicalbewerking ‘Tanz der Vampire’ te mogen spelen. De oorspronkelijke muziek van Jim Steinman werd door muziekdocent Frank Melisse kundig gearrangeerd voor het begeleidend combo en zijn collega Bonny Lochten had de verantwoordelijkheid voor de zang.
De choreografie was in handen van oud leerling Marleen Hendrickx die dit jaar afstudeerde op haar dansopleiding.

De grime werd verzorgd door leerlingen van ROC het Zoomvlietcollege uit Roosendaal. De kostuums werden deels gehuurd van de Bredase Revue, deels vervaardigd door de moeder van een van onze leerlingen die in het verleden haar sporen in de VS bij diverse theaterproducties verdiend heeft.

De decors zijn gedurende een drietal maanden geschilderd door leerlingen van de tekengroepen van Vwo4 en Havo3, waarbij ze begeleid werden door stagiaires van Fontys hogescholen uit Tilburg. Op platen hardboard die naderhand door onze onvolprezen technische dienst bevestigd werden op grote verschuifbare raamwerken werden de verschillende decors geschilderd. Aldus kregen het vampierkasteel, de herberg, en alle andere benodigde bouwsels  hun uiteindelijke vorm.

Affiche voor Knoflook

Affiche voor Knoflook

Het vampierslot krijgt zijn laatste likje

Het vampierslot krijgt zijn laatste likje

Laatste hand aan de balzaal

Laatste hand aan de balzaal

Total make over bij de grime

Total make over bij de grime

Het resultaat van een potje schminken

Het resultaat van een potje schminken

Dracula's bruiden

Dracula’s bruiden

De graaf en zijn gevolg

De graaf en zijn gevolg

het combo in actie o.l.v. Frank Melisse

Het combo in actie o.l.v. Frank Melisse

Twee geliefden, gescheiden door een wandje

Twee geliefden, gescheiden door een wandje

De assistent van de professor wordt bedreigd

De assistent van de professor wordt bedreigd

Met jouw tanden in mijn nek

Met jouw tanden in mijn nek

Het reportageteam interviewt bezoekers

Het reportageteam interviewt bezoekers

Het kasteel en de herberg bleven continu zichtbaar op het podium, de changementen van de overige decors (de gelagkamer, de bibliotheek van de graaf ,het kerkhof en de balzaal waarin zich de finale voltrok) werden door de spelers zelf gedaan onder begeleiding van de klanken van het combo.
Debbie Schoone, onze vaste fotograaf, toen uit Vwo 5, nu studente fotografie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, legde de audities, repetities en uitvoeringen vast op de gevoelige plaat en een reportageteam van aanstormend verslaggeverstalent uit de brugklas maakte van dit alles video opnamen. Na montage was die reportage in de maand september te zien op woensdag en op zaterdag, telkens om 15.00 en 17.00 op Omroep Brabant in het kader van S/TV, zie hieronder!

Een ding is zeker: er is door iedereen met veel plezier en enthousiasme aan de productie gewerkt en dat kwam ook zeer aanstekelijk over bij het publiek!

De uitzending van S-TV van Omroep Brabant

Knoflook from jacjans

Reacties op “Musical 2010/2011: “Knoflook””

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren