Zoals in de allereerste post over CUMEL 2012 te lezen viel hebben we met de KSE-leerlingen regelmatig meegedaan aan deze culturele manifestatie. In 2000 gebeurde dat voor het eerst. Etten-Leur stond toen op het punt een ware make-over te ondergaan: heel het centrum zou vernieuwd worden nadat de A 58 die eerst het stadje in twee stukken splitste, was omgeleid via een rondweg.

Cumel 2000 stond volledig in het teken van deze verandering en de KSE-ers moesten voor de manfestaties die in de evenementenhal van Cultureel Centrum de Nobelaer zouden plaats vinden,een reusachtig achterdoek schilderen waarop het nieuwe stadshart verbeeld zou worden. Dagblad De Stem beschreef het project als volgt:

De 4-vwo-leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur hadden maar twee dagen nodig om het nieuwe centrum van de gemeente op het witte doek te krijgen.

Ze waren dan ook met 120 man/vrouw sterk en het doek had niets met film te maken: maandagochtend was het een nog maagdelijk wit schildersdoek van zeventien bij vier meter. Gistermiddag wekte bet de indruk van een druk, kleurig en vooral bruisend dorpshart met nieuwe gebouwen, volle terrassen en vrolijke mensen. Het geheel is een vrije interpretatie van het Raadhuisplein zoals dat geschetst wordt in het projectboek van het centrumplan.

In groepen schilderden de leerlingen de afgelopen twee dagen de tekening in die op het doek geprojecteerd werd met behulp van een beamer. Zaterdagavond wordt het officieel onthuld tijdens de opening van Cumel, de tweejaarlijkse culturele manifestatie in De Nobelaer.

De gigantische klus is goed verlopen. “We waren even bang dat de lamp van de beamer het niet zou houden, want hij moest lang branden. Maar hij bleef het keurig doen”, aldus tekendocent Sjaak Jansen. Hij is vol lof over de leerlingen die enthousiast meegewerkt hebben. “Natuurlijk is het leuker dan in de klas zitten maar het is niet zo dat dit een vrijblijvend klusje was. Ze moesten wel degelijk werken. Het is heel leuk om te zien hoe goed ze dat opgepikt hebben”.

De totale tekening zoals geprojecteerd op het grote doek

De totale tekening zoals geprojecteerd op het grote doek

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 1

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 1

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 2

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 2

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 3

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 3

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 4

Elk groepje leerlingen werkte aan een deel. Hier deel 4

Iedereen enthousiast op het doek in de weer

Iedereen enthousiast op het doek in de weer

Er zaten nog meer leeraspecten aan het project. “De klassen die culturele kunstzinnige vorming (CKV1) hebben momenteel het blok `De stad’ als thema. Daar past het dus prima in. Verder moesten ze samenwerken en dus overleggen. Wie aan de ene kant blauw mengt voor de lucht moet er wel voor zorgen dat de hemel aan de andere kant ongeveer dezelfde kleur heeft. Bovendien zullen ze nu eerder geneigd zijn naar Cumel te gaan, met familie, waardoor meer mensen kennis maken met de culturele organisaties die Etten-Leur allemaal heeft. En ze zijn weer een keer in De Nobelaer. Voor degenen die het nog niet kennen, kan dit project nèt de drempel wegnemen.”

Het achterdoek tijdens de manifestatie

Het achterdoek tijdens de manifestatie

Zo zag het er uit tijdens de optredens

Zo zag het er uit tijdens de optredens

De leerlingen zelf denken niet zo aan de hogere doelen die aan het project vastzitten. „Het was hartstikke gaaf om hier mee bezig te zijn. Beter dan wiskunde of Nederlands”, vindt Lisa van de Kamp. Kim Roos is nog nooit naar Cumel geweest, weet niet goed wat het betekent, maar is inderdaad van plan nu een kijkje te nemen. Echter, niet zozeer voor de organisaties die zich er presenteren. „Ik wil gewoon zien hoe het hangt.” Daan de Ruiter en Yvonne Snijders hebben speciaal een wit t-shirt aangetrokken. Dat is nu volgekalkt. “We zullen dat maar aandoen als we hierheen gaan. Kunnen ze zien dat we eraan meegewerkt hebben.”

De combinatie van aannemers die het centrumplan uitvoert, heeft het project gesponsord en is van plan het doek vaker te gaan gebruiken.

Kees Lauwen en ondergetekende hadden bij dit project, waaraan de hele sectie en onze stagiaires Chantal, Renate en Babette (toevallig nog allemaal oudleerlingen van me ook!) meewerkten als begeleiders, de regie.

Van de wording van het achterdoek is een prachtige documentaire gemaakt door de Videogroep Etten-Leur met aan de camera: Jan de Ruijter en Etienne Dierickx. Montage: Jan de Ruijter. Kijk hieronder!

In het boek ‘Op ontdekkingstocht door West-Brabant, Markiezaat en Baronie‘ staat ook een afbeelding van dit reusachtig kunstwerk.

Afbeelding in het boek

Afbeelding in het boek

Omslag van het boek

Omslag van het boek

Reacties op “Cumel 2000:’Verandering’, een nieuw stadshart”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Reacties plaatsen niet mogelijk

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren