Dit jaar viert de KSE haar 45-jarig bestaan. 35 Jaar geleden,in 1978 bestond de school 10 jaar. Ter gelegenheid van dat lustrum werd het toneelstuk ‘De Wijze Kater’ van Herman Heijermans opgevoerd.

Het stuk is een humoristisch boosaardig sprookje in drie bedrijven. Jonathan, een jongeman is al zijn geld kwijt geraakt, omdat hij te goed is voor deze wereld. Zijn kater Hans kan opeens praten en biedt hem aan om Ansje, de vrouw van zijn dromen te veroveren. Het slimme beest weet zich een plek aan het hof te veroveren. De koning heeft te maken met een rattenplaag en wil daarvan af.

De koning laat de kater na het voltooien van deze opdracht een dag lang de koningsscepter zwaaien. De kater ontmaskert een complot tegen de koning en beweert dat dieren meer respect hebben voor hun soortgenoten dan mensen. Uiteindelijk krijgt Hans zijn Ansje en worden uiteraard de samenzweerders en corrupte figuren gestraft!

Met docent maatschappijleer en regisseur Ad Bierbooms was het altijd plezierig samenwerken. Je kon prima afspraken maken met hem, hij wist altijd duidelijk te vertellen hoe hij het hebben wilde, en zijn regie was altijd inspirerend en respectvol naar zijn spelers toe. Zowel uit de volwassen spelers ( docenten en ander KSE-personeel) als de leerlingen wist hij het beste te halen. Ik ontwierp dan ook altijd met heel veel plezier  in samenspraak met hem de decors waarna ik die samen met de leerlingen van de bovenbouwgroepen schilderde. Met Gerard Donkers, een fantastisch vakman die destijds de leiding had over de technische dienst werd e.e.a. bijtijds vóór de generale op het grote podium van de aula geïnstalleerd.

Het decor bestond uit zetstukken die aan twee kanten beschilderd waren: aan de ene kant het armoedig interieur van het huisje van Jonathan en zijn kat, aan de andere kant het koninklijk paleis met de troon onder een baldakijn. Alles was zo gemaakt dat de decorwisselingen letterlijk in een handomdraai konden plaats vinden! Bij textiele werkvormen waren een aantal knoeperds van ratten vervaardigd die aan touwtjes tegen de muren of over de vloeren van het paleis heen en weer schoten, wat veel gegil bij het publiek veroorzaakte.

De qua kostumering en toneelbeeld zeer verzorgde voorstelling mocht er wezen: Ad die zèlf heel fijntjes en subtiel een diabolische kater Hans wegzette, gehuld in een kattepak met ìets te grote oren naar mijn mening, gemaakt door docente textiele werkvormen Addy Loomans, decaan en gymdocent Lex Gons, als verstrooide hofmaarschalk en collega aardrijkskunde Martin Welten als pedant koninkje stalen de show en deden dat samen  met een heel erg leuke lichting leerlingen die ik me, ondanks het feit dat het allemaal al 35 jaar geleden is, nog zeer goed voor de geest weet te halen!  Enfin, de foto’s spreken voor zich.

1. Jonathan belaagd door zijn schuldeisers

1. Jonathan belaagd door zijn schuldeisers

2. Ansje, op wie Jonathan verliefd is

2. Ansje, op wie Jonathan verliefd is

3. Kater Hans

3. Kater Hans

4.Hans en Ans

4.Hans en Ans

5. Hans wordt geïntroduceerd aan het hof

5. Hans wordt geïntroduceerd aan het hof

6. Hans/Ad met een rat

6. Hans/Ad met een rat

7. Diner aan het hof

7. Diner aan het hof

8. De koning spreekt

8. De koning spreekt

9. de schuldeisers leren hun lesje

9. de schuldeisers leren hun lesje

10.Omslag programmaboekje

10.Omslag programmaboekje

11. Verslag Brabants Nieuwsblad

11. Verslag Brabants Nieuwsblad

12. Verslag De Stem

12. Verslag De Stem

In de Powerpoint hieronder meer foto’s van deze voorstelling!

De wijze kater from jacjans

 

Reacties op “1978, KSE 10 jaar: opvoering ‘De wijze kater’”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren