Het maken van een profielwerkstuk kost veel moeite, tijd en inspanning.  In de examenklassen havo en vwo maken alle leerlingen zo’n werkstuk. Omdat de KSE deze proeve van bekwaamheid belangrijk vindt, zijn er met ingang van schooljaar 2009-2010 ook  prijzen voor de beste profielwerkstukken . Voor deze prijzen zijn door de begeleiders een aantal werkstukken geselecteerd.

De genomineerden presenteren  hun werkstuk centraal in de aula aan docenten, ouders en medeleerlingen. Aan het einde van de ‘profiel-event-avond’ worden de drie beste profielwerkstukken bekend gemaakt. Tijdens de diploma-uitreiking aan het einde van de rit wordt  bekend gemaakt  wat het beste werkstuk van het schooljaar is. Alle andere leerlingen presenteren hun werkstukken in en rond de foyer in stands waarin zij d.m.v. mini-exposities en presentaties hun werk aantrekkelijk zichtbaar maken . Aan het einde van de avond worden ook de cijfers voor de profielwerkstukken bekend gemakt.

Het zijn altijd gezellige avonden, waarbij ouders een beeld krijgen van de diversiteit van de onderwerpen waaraan de examenkandidaten de afgelopen maanden hebben gewerkt, hoe men samengewerkt heeft en hoe men vakoverstijgend tot vaak bizondere onderzoeken komt die vaak op hoogst originele wijze gepresenteerd worden.

Het werkstuk van Debbie Schoone en Kathelijn Samuels over Street Art  wat we hier laten zien, bestaat uit een uitgebreide scriptie èn een mini-documentaire met daarin een uitgebreid onderzoek naar Street Art, afgezet tegen ‘klassieke’ vormen van beeldende kunst, interviews met galeriehouder Geoffry van Vugt  , gespeciaiseerd in straatart, straatartkunstenaar Hugo Kaagman en mensen op straat, en toont aan dat deze meiden bijzonder veel energie in hun onderzoek en werkstukken gestopt hebben. In het voorwoord van hun scriptie schrijven zij: “Voor ons onderzoek hebben wij het onderwerp Street Art gekozen. De voornaamste reden  voor onze keuze is dat wij beiden geïnteresseerd zijn in moderne kunst en de ontwikkelingen daar omheen, zoals Street Art, een actuele en sterk in de belangstelling staande kunstontwikkeling. Denk aan mannen als Banksy in Engeland!

Wij kwamen ook op dit onderwerp omdat in Etten-Leur en omstreken een Street Artist,  genaamd Dr. Drip, actief is. Overal zie je duidelijk herkenbare druppels op lantaarnpalen, elektriciteitskastjes, en ander straatmeubilair en zodoende kwam ook de nieuwsgierigheid naar Street Art. Op zich is het werk van Drip heel simpel en makkelijk, maar het knappe eraan is dat het zo herkenbaar is en dat deze kunstenaar het lef heeft zijn schilderingen overal te plaatsen.

Voorbeeld van Dr. Drips druppels

Voorbeeld van Dr. Drips druppels

Op zich hebben mensen die zeggen dat Street Art vandalisme is wel een punt. Street Artists maken ten slotte kunst op of in de openbare ruimte, die niet van hen is: als Street Artist `bekladt’ je wel andermans eigendom.  Zeker als hettaggers betreft, die zo maar willekeurig overal hun ‘handtekening’achterlaten…. Maar er zijn meer vormen van Street Art dan alleen maar tags. Er zijn veel mooie kunstwerken te vinden op straat, bijvoorbeeld de 3D Street Art.

3D Street Art

3D Street Art

3D Street Art

3D Street Art

3D Street Art

3D Street Art

Het is werkelijk zo knap dat mensen in staat zijn een straat om te  toveren in een diep gat en dat zò te doen dat het nog zo realistisch lijkt ook. Vaak  heeft Street Art een humoristische toon. Deze kunst is niet zo stoffig als ‘klassieke’ schilderijen in musea, maar het doet echt, iets met je: het amuseert of shockeert je maar laat je nooit ongemoeid.

Zelf  zijn we erg onder de indruk van Street Art al is de grens tussen vandalisme en kunst klein. Een uitdaging dus om dit te onderzoeken.”

In onderstaande mini-documentaire, waarvoor de dames afgereisd zijn naar Stampersgat om met galeriehouder Geoffrey van Vugt te praten, en naar Amsterdam voor een exclusief interview met de Nederlandse Street Art kunstenaar bij uitstek  Hugo Kaagman zie je hun bevindingen!

Kathelijn is na haar eindexamen VWO gaan studeren aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, Debbie is naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam gegaan. Op dit moment  (21 september jl. was de opening) exposeert zij in het Rijksmuseum in Amsterdam met foto’s die zij gemaakt heeft tijdens workshops van de bekende fotograaf Henk Wildschut. Tevens won zij onlangs de Jeugdcultuurprijs van de Gemeente Halderberge. Meer werk van haar is in november te zien in Galerie op 11 in Zundert tijdens de studentenmaand.

Debbie in het Rijks

Debbie in het Rijks 1

Debbie in het Rijks

Debbie in het Rijks 2

Debbie in het Rijks

Debbie in het Rijks 3

We gaan van deze twee dames beslist nog veel horen!

 

Reacties op “PWS profielwerkstuk: Street Art”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren