Zo héél af en toe loop ik nog wel eens binnen op de KSE voor een boodschapje of om even bij te praten en natuurlijk gaat mijn aandacht dan uit naar wat er aan leerlingenwerk aan de muur hangt.

Toen ik aan het begin van het schooljaar even langs wipte zag ik in de grote centrale gang de grote ( de meeste zo’n 100cm x 70cm) werkstukken hangen die aan het eind van het afgelopen schooljaar door de abituriënten van Havo, Mavo en Vwo vervaardigd zijn.  Er valt dan slechts één conclusie te trekken: ik hoef me om de talenten van de leerlingen en de kwaliteit van het tekenonderwijs op de KSE nog ècht geen zorgen te maken, da’s allemaal in goede handen van Michiel, Richard en hun andere collega’s!

In de laatste jaren van mijn docentschap heb ik mijn examenkandidaten de  slotopdracht op grote formaat laten maken met acrylverf. Daarover later meer. Michiel ging op Havo en Vwo een stapje verder: mixed media. Men mag kiezen uit alle ter beschikking staande materialen en technieken of een combinatie daarvan. Examenkandidaten (zowel op Havo als op Vwo) dienen aan het eind van de rit in staat te zijn om vanuit een zelf ontwikkelde en geformuleerde probleemstelling een aansprekend en overtuigend werkstuk te maken.

Daarbij moeten zij laten zien dat materiaalkeuze, compositie, voorstelling  en zienswijze niet willekeurig uit de lucht zijn komen vallen maar deel uit maken van een weloverwogen proces waarin na de nodige schetsen en experimenten een zodanige keuze gemaakt wordt, dat een goed en evenwichtig werk het eindresultaat is. Uitgangspunten bij deze eindopdracht: er dient in het werk sprake te zijn van tekst, tekst en beeld dienen elkaar aan te vullen en te versterken. Da’s zo ongeveer alles.

Probleemstelling, onderwerp, technieken, materialen, men mocht/moest het zelf uitzoeken en dit zijn de resultaten van de ‘klas van 2013’ Havo/Vwo. Verscheidene van deze leerlingen heb ik in de vierde mogen begeleiden bij de eerste stappen,richting Havo- of Vwo-diploma, waarna Michiel, zoals hier te zien is, het keurig afgewerkt heeft! Binnenkort weer meer Mavo werk van Richard´s leerlingen!

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Mixed media

Reacties op “Mixed media”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren