Erfgoed Brabant organiseerde in 2011 het project Jong in Brabant, een project waarbij KSE-brugklassers van 12/13 jaar een film maakten over het leven Etten in Etten-Leur. Zij deden dat in navolging van filmmaker Johan Adolfs. Tussen 1950-1970 heeft Adolfs dorpen in Brabant gefilmd. Hij had een voorkeur om de dorpsbewoners in beeld te brengen in hun dagelijkse leven, boodschappen doend, lopend, fietsend, druk met het huishouden. De films zijn een geweldige bron voor lokale geschiedenis, ze brengen het alledaagse leven van dorpelingen in beeld.

Naar aanleiding van dit materiaal ontwikkelde Erfgoed Brabant het project Jong in Brabant. Het project werd in drie dorpen opgezet en bestond uit de productie van een nieuwe dorpsfilm door jongeren van de KSE naar aanleiding van het filmmateriaal van Adolfs; een evenement waarbij de nieuwe film vertoond wordt en een verzameling van verhalen, naar aanleiding van de filmvertoning. De verhalen die verzameld werden gaan in op de vergelijking tussen de jongerencultuur in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en de hedendaagse jongerencultuur. De beste verhalen werden gepubliceerd in de lokale media en online op www.levensloopbrabant.nl.

Op 28 april 2011 werd op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur de eerste film gepresenteerd, over het leven in Etten. Samen met regisseur Marc Sanders hebben de brugklassers uit het dorp op twee vrije zaterdagen het dagelijkse dorpsleven vastgelegd.  Dat resultaat is te zien in de eerste film hieronder. De tweede film is een ingekorte versie van de oorspronkelijke film van Adolfs. De leerlingen van de KSE zijn ook zelfstandig aan de slag gegaan met de camera tijdens de heemdagen 2011 en hebben de derde en vierde film plus de fotopresentatie daar onder gemaakt.Tijdens de premièreavond was een reportageteam aanwezig. De ruwe beelden van de interviews die ze daar geschoten hebben zijn in het laatste filmpje te zien. Bovendien besteedde Omroep Brabant uitgebreid aandacht aan dit project via S-TV oftewel SchoolTV waarover in een volgende post meer.

Affiche voor de filmvoorstelling

Affiche voor de filmvoorstelling

Artikel in BN/DeStem

Artikel in BN/DeStem

Artikel in BN/DeStem

Artikel in BN/DeStem

Impressie van de opnamen met Marc

Impressie van de opnamen met Marc

Impressie van de opnamen met Marc

Impressie van de opnamen met Marc

Aankondiging van de première avond

Aankondiging van de premièreavond

Verslag BN/DeStem premièreavond

Verslag BN/DeStem premièreavond

Het reportageteam in actie

Het reportageteam in actie

Bijdrage van ondergetekende over jeugdcultuur

Bijdrage van ondergetekende over jeugdcultuur

Hieronder dus film 1 die gemaakt is door een team van brugklassers en door Marc van Phalera gemixt is met de oude opnamen van Adolfs en verder afgemonteerd is:

Film 2, een ingekorte versie van de oorspronkelijke film van Adolfs:

Film 3, gemaakt door brugklassers tijdens de heemdagen:

Film 4, gemaakt door brugklassers tijdens de heemdagen:

Fotopresentatie, gemaakt door brugklassers tijdens de heemdagen:

Jong in Brabant heemdagen from Sjaak Jansen

Ruwe opnamen van de interviews op de premièreavond door Anneloes en Dagmar:

Ook op Omroep Brabant werd verslag gedaan van de premiere:

Reacties op “Jong in Brabant: Etten door de ogen van….”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren