In 1998 was het 350 jaar geleden dat er bij de Vrede van Munster een eind kwam aan de 80-jarige oorlog (1568-1648) . In opdracht van het Nationaal Comité Vrede van Munster werd er o.a. een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor middelbare scholieren waaraan collega Carmen Klomp, ondergetekende en onze leerlingen uit de tweede en derde klassen deel genomen hebben.

De opdracht bij deze wedstrijd was als volgt: Er moest een serie van drie postzegels worden gemaakt die de Vrede herdenken. De eerste zegel diende te gaan over de tijd rond 1648 (tijdens of vlak na de oorlog), de tweede over het heden en de derde over de toekomst. Qua vormgeving moesten de postzegels een eenheid en verband met elkaar tonen. Naast verder enkele technische eisen, zoals het formaat en het woord ‘Nederland’, was de leerling geheel vrij in het kiezen van materialen en technieken.

Van de KSE vielen drie leerlingen in de vijf hoofdprijzen, pakketten met boeken(bonnen), CD’s en CD-Roms: Angela van de Borst, Babette Nieuwesteeg en Huynh Ngo.  Hieronder het werk van deze drie dames en het erbij horend juryrapport.

Angela. zegel 1

Angela. zegel 1

Angela. zegel 2

Angela. zegel 2

Angela. zegel 3

Angela. zegel 3

 

Over het werk van Angela zei de jury: ‘Het werk ziet er perfect uit. Geen kunst, zou je kunnen zeggen, het is immers met de computer gedaan. Dat is niet terecht. Ten eerste moet je met een computer kunnen omgaan en dus weten wat je er zoal mee kunt. Dat kan en weet lang niet iedereen, zeker volwassenen niet. Ten tweede kan er met een computer erg veel en dat houdt de verleiding in om ook veel in een afbeelding te proppen. Angela heeft een goed ingehouden gebruik gemaakt van de computer: in de beperking toont zich de meester. De zegels vormen als serie een duidelijk geheel, waar ook een opbouw, een verhaal aan vast zit.’

Babette, zegel 1

Babette, zegel 1

Babette, zegel 2

Babette, zegel 2

Babette, zegel 3

Babette, zegel 3

Babette, serie

Babette, serie

Babette, serie met verpakking

Babette, serie met verpakking

 

Over het werk van Babette zei de jury: ‘Een goed idee, je moet  er maar net op komen. Dat is zo, maar een goed idee goed uitvoeren is ook niet vanzelfsprekend. Babette heeft veel informatie verzameld, zowel over postzegels als over de nieuwe munt, de euro. Ze heeft dus veel mogelijkheden bij anderen gezien.

Zinkt de moed je dan niet in de schoenen als je met iets origineels wilt komen? Bij haar in elk geval niet, getuige haar werk. Met name de grenzen in de vorm van prikkeldraad vormen een sterk en overtuigend beeld. Ook bijzonder is de ‘verpakking’ van de serie: twee handen die elkaar in een vriendschapsgebaar weten te vinden. Die verpakking zat niet bij de opdracht maar trekt wel de aandacht, vooral omdat zij toepasselijk is en goed is afgewerkt. Babette weet op een positieve manier aandacht te trekken. Dat is een belangrijk gegeven in de wereld van de vormgeving.’

Ontwerpproces Huynh Ngo

Ontwerpproces Huynh Ngo

Ontwerp Huynh Ngo

Ontwerp Huynh Ngo

Huynh Ngo, de serie

Huynh Ngo, de serie

Huynh Ngo, zegel 1

Huynh Ngo, zegel 1

Huynh Ngo, zegel 2

Huynh Ngo, zegel 2

Huynh Ngo, zegel 3

Huynh Ngo, zegel 3

 

Over het werk van Huynh zei de jury: ‘De serie postzegels vormen een eenheid en toch is elke zegel mooi op zich. Die eenheid wordt voor een deel veroorzaakt door het doorlopen van de afbeeldingen. Voor een ander deel mis dat bewerkstelligd door dezelfde elementen op dezelfde plaats te laten terugkomen: let op de cijfers en letters. Die hadden wel wat krachtiger mogen zijn maar dat zegt meer eigenlijk over de kracht van de beelden op zich. Een heldere vormgeving waarbij allerlei speelse elementen aan te wijzen zijn zoals het elke keer weer even doorbreken van het kader van het beeld.

Ook het cliché van de duif wordt een mooie vorm om naar te kijken, terwijl het toch niet zo geabstraheerd is dat het onherkenbaar wordt. Boeiend is ook het ontwerpproces waarbij je goed kunt zien dat de maakster niet gauw tevreden was met een leuk idee. We hebben het alleen over de vormen gehad, maar de inhoud, de gekozen symbolen en hoe ze verwerkt zijn, hebben net zo’n kwaliteit. Een welverdiende eerste prijs!’

De prijsuitreiking vond plaats in het Nederlands PTT museum in ‘s-Gravenhage waar ook in een kleurrijke expositie van de resultaten te zien waren.Ontwerpen van andere KSE-ers en meer informatie vind je in onderstaande presentatie!

Vrede van munster from Sjaak Jansen

Reacties op “Ontwerpwedstrijd ‘in het verleden ligt het heden’”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Dit kan geen toeval zijn, 2 weken geleden vond ik dit bovenstaande juryrapport in 1 van m’n verhuisdozen die ik toevallig even moest verplaatsen. Nu bij toeval via google kom ik dit blog tegen… Erg leuke en fijne herinneringen aan mijn teken ‘carrière’ op de KSE! Dankuwel meneer Jansen!

  Babette op 14 november 2014 om 23:19 uur.

 2. Bijzonder leuk om dit te lezen. Een oud collega die met passie over zijn oudleerlingen en zijn vak schrijft.

  Leerlingen van het Hondsrug college te Emmen deden ook mee aan deze zefde ontwerpwedstrijd. Voor handvaardigheid was de opdracht uitgeschreven om een herdenkingsmunt te ontwerpen voor de vrede van Munster. Ik was super trots op de leerlingenen. Hun creativiteit werd bekroond, ze wonnen de prijzen met hun prachtige ontwerpen.
  Ook ik denk met veel plezier aan die leerlingen en die tijd terug.

  Judith Klomp

  J.klomp op 11 september 2015 om 17:34 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren