Onlangs heb ik een bericht gepost waarin ik een ontwerpopdracht voor postzegels en eerstedagenveloppen beschreef. Behalve mooie resultaten en goede cijfers kreeg deze opdracht nog een staartje ook! Dankzij de KSE-successen bij de tekenwedstrijden van ‘Europa in de school’ kregen we uit die hoek de vraag of er bovenbouwleerlingen vanuit hun ( daar te bewijzen) betrokkenheid bij het milieu deel zouden willen nemen aan een internationale milieuconferentie ‘Caretakers of the environment’ in Ierland (de republiek Ierland en Noord-Ierland).

De deelnemers moesten in een presentatie in het Engels een schoolproject toelichten hoe dat hun betrokkenheid bij de milieuproblematiek vergroot had. Vanwege het opgegeven onderwerp voor de  ontwerpopdracht (milieu)  hadden de meeste leerlingen zich behoorlijk in deze problematiek verdiept.

Omdat echter niet iedereen uit de tekengroep  zich in staat achtte dit in het Engels voor elkaar te krijgen, bleven er uiteindelijk een paar gegadigden over waaruit Chantal Rens en Helen Pieterman na loting als gelukkigen naar Ierland mochten onder begeleiding van tekencollega Carmen Klomp en collega Nederlands Piet Robben.

Helen en Chantal hebben daar de werkstukken van hen beiden en een selectie van het werk van hun klasgenoten gepresenteerd en verteld wat zij ervan geleerd hebben. Hieronder is een zeer uitgebreid artikel te vinden waarin te lezen is hoe beide dames de tijd in Ierland ervaren hebben en wat zij daar allemaal gezien en meegemaakt hebben.

Eèn van de thema’s was natuur en kunst en op de foto’s is te zien hoe een fraai stukje landart afgeleverd werd door de Nederlandse vertegenwoordiging. Daarbij viel hun nuchtere benadering van de milieuproblematiek op bij de andere deelnemers waaronder nogal wat luchtfietsende zweefkezen aanwezig waren. Behalve het Etten-Leurse team wat Nederland vertegenwoordigde waren er deelnemers uit Italië,Frankrijk, Zweden, Spanje,India, Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten.

Chantal Rens: postzegelserie

Chantal Rens: postzegelserie

Chantal Rens: eerstedagenvelop

Chantal Rens: eerstedagenvelop

Helen Pieterman: postzegelserie

Helen Pieterman: postzegelserie

Helen Pieterman: eerstedagenvelop

Helen Pieterman: eerstedagenvelop

Artikel Gazet

Artikel Gazet

Artikel Gazet

Artikel Gazet

Chantal, Carmen en Helen in Ierland

Chantal, Carmen en Helen in Ierland

Inrichten van een expo voor de presentatie van het werk

Inrichten van een expo voor de presentatie van het werk

Carmen geeft aanwijzingen

Carmen geeft aanwijzingen

Het Nederlands presentatiehoekje

Het Nederlands presentatiehoekje

Er op uit in de Ierse natuur

Er op uit in de Ierse natuur

Chantal maakt landart

Chantal maakt landart

Het fraaie resultaat

Het fraaie resultaat

Chantal en Helen met andere deelnemers

Chantal en Helen met andere deelnemers

De Nederlandse deputatie aan de maaltijd

De Nederlandse deputatie aan de maaltijd

 

Alles over de conferentie is hier op de conferentiewebsite te vinden.  Een toelichting op de bijdragen van Chantal en Helen vind je hier.  Chantal is op dit moment praktiserend en succesvol beeldend kunstenares en Helen is moeder en werkt bij het GGZ Eindhoven.

Reacties op “Milieuconferentie in Ierland 1998”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Chantal Rens via linkedin:
    Heel leuk om terug te zien en lezen !! Herinner me de opdracht en bijzondere reis nog levendig !

    sjaakjansen op 29 november 2014 om 10:40 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren