Zoals ik al eens eerder verteld heb wordt in de grote centrale gang elk jaar bij de diploma uitreikingen het eindwerk van de abituriënten van Havo, Mavo en Vwo tentoongesteld zodat dat werk door de ouders en de familie van de geslaagden bekeken kan worden. Meestal betreft het schilderijen  in acryl van groot formaat ( de meeste zo’n 100cm x 70cm) .


Destijds ben ik begonnen om als afsluiting van hun KSE-carrière, mijn examenkandidaten de  slotopdracht op groot formaat te laten maken met acrylverf. Het bleek dat in veel gevallen bij deze opdrachten (eindelijk!) de nodige kwartjes gevallen waren en (eindelijk!) leerlingen , ook de mindere goden, alles uit de kast haalden wat ze hadden. De resultaten deden me wel eens verzuchten: “Jammer dat ze weg gaan, nù zou er eigenlijk pas ècht gewerkt kunnen worden….”

Hoe dan ook, mijn jonge collega’s Michiel en Richard hebben, zoals al hier en daar te zien is geweest op mijn blog, deze traditie op formidabele wijze voortgezet. Vandaag een selectie van de ‘de klas van 2012’, zowel Havo als Vwo, begeleid door mij in de vierde klas en verder naar hun examen toe begeleid  door collega Michiel Eikenaar.

Examenkandidaten (zowel op Havo als op Vwo) dienen aan het eind van de rit in staat te zijn om vanuit een zelf ontwikkelde en geformuleerde probleemstelling een aansprekend en overtuigend werkstuk te maken. Daarbij moeten zij laten zien dat materiaalkeuze, compositie, voorstelling  en zienswijze niet willekeurig uit de lucht zijn komen vallen maar deel uit maken van een weloverwogen proces waarin na de nodige schetsen en experimenten een zodanige keuze gemaakt wordt, dat een goed en evenwichtig werk het eindresultaat is. Uitgangspunten bij deze eindopdracht: er dient in het werk sprake te zijn van tekst, tekst en beeld dienen elkaar aan te vullen en te versterken. Dat is zo ongeveer alles.

Probleemstelling, onderwerp, technieken, materialen, men mocht/moest het zelf uitzoeken en dit zijn dan de resultaten van de ‘klas van 2012′ Havo/Vwo. Verscheidene van deze leerlingen heb ik in de vierde mogen begeleiden bij de eerste stappen,richting Havo- of Vwo-diploma, waarna Michiel, zoals hier te zien is, het keurig afgewerkt heeft!

Speciale aandacht voor het werk van Anouk Hogers ( de eerste 11 afbeeldingen) . Van haar vind je hier het hele proces, inclusief brainstorms, verslagen, schetsen en foto’s die zij ter voorbereiding gemaakt heeft. Van de overige leerlingen zijn een aantal eindwerkstukken te zien. Uit deze groep zouden behalve uiteraard Anouk, ook Debbie Schoone en Kathelijn Samuels naar de kunstacademie gaan.

 

Mixed media 01

Mixed media 01

Mixed media 02

Mixed media 02

Mixed media 03

Mixed media 03

Mixed media 04

Mixed media 04

Mixed media 05

Mixed media 05

Mixed media 06

Mixed media 06

Mixed media 07

Mixed media 07

Mixed media 08

Mixed media 08

Mixed media 09

Mixed media 09

Mixed media 10

Mixed media 10

Mixed media; Colder World

Mixed media 11; Colder World

Mixed media12

Mixed media12, Debbie

Mixed media 13

Mixed media 13

Mixed media 14

Mixed media 14

Mixed media 15

Mixed media 15

Mixed Media 16

Mixed Media 16

Mixed Media 17

Mixed Media 17

Mixed Media 18

Mixed Media 18

Mixed Media 19

Mixed Media 19

Mixed Media 20

Mixed Media 20

Mixed Media 21

Mixed Media 21, Kathelijn

Reacties op “Gemengde technieken/mixed media 2012”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Jan Zengerink via Linkedin:
    Het blijft leuk om je columns te lezen. Memory lane!

    sjaakjansen op 9 december 2014 om 20:51 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren