In de Scènefabriek fabriceren leerlingen uit het voortgezet onderwijs in één dag hun eigen filmscène. Daarbij leren ze hoe verschillende filmdisciplines gebruikt moeten worden zoals: scenario- en script schrijven, productiedraaiboeken maken, acteren voor de camera en werken met opname apparatuur en videobewerkingssoftware.

Leerlingen gaan zelf aan de slag om een internetsoap te maken met scènes die speciaal voor de Scènefabriek geschreven zijn en gespeeld worden door professionele acteurs (Job Raaijmakers, Rene Geerlings en Ellissigne Kraaijkamp). Vervolgens krijgen ze de opdracht zelf het vervolg te maken. Bij de wekelijkse CKV1 lessen hebben de VWO4 leerlingen die hier aan deelnamen zich hierop voorbereid.

Tijdens de opnamedag in de studio in Utrecht werd eerst in groepjes het uiteindelijk script vervaardigd, het definitief draaiboek vastgesteld, en , na de nodige repetities de opnamen gemaakt tegen de achtergrond van een green screen. Dat green screen maakte het mogelijk de KSE-acteurs ‘in te voegen’ in al tevoren gemaakte opnamen met de echte acteurs. Ook was er een reportageteam van leerlingen die een verslag maakte van de vorderingen gedurende de dag.

Het resultaat hiervan werd dus  in de scène gemonteerd waardoor het lijkt alsof de leerlingen zelf in de film met de ‘echte’ professionele acteurs spelen. Tot slot werd het eindresultaat op de website www.scenefabriek.nl geplaatst. Helaas bestaat deze website niet meer maar een tweetal voorbeelden (van andere scholen) heb ik nog op You Tube ontdekt en die zie je hieronder zodat je een idee van het eindresultaat krijgt.

Dankzij onze connecties met Kennisnet en Surfnet en natuurlijk in onze hoedanigheid van cultuurprofielschool met nieuwe media en media educatie als speerpunt, werd de KSE  uitgenodigd deel te nemen aan dit leerzame en leuke project. Collega Michiel Eikenaar is met een aantal leerlingen van VWO 4 naar Utrecht getogen om daar deel te nemen aan de workshops bij dit project.

Al met al werd het een zeer leuk en leerzaam mediadagje voor onze leerlingen. De foto’s  laten dat duidelijk zien!

 

Kath Sch Gem Ett Leur (00)

Hoe werkt deze camera?

Kath Sch Gem Ett Leur (00)

Overzicht van de studioruimte

Kath Sch Gem Ett Leur (00)

Voor het green screen)

Kath Sch Gem Ett Leur (00)

Overleg met de meester

Kath Sch Gem Ett Leur (00)

Testen met licht en geluid

Kath Sch Gem Ett Leur (00)

Bespreken van script en draaiboek

Kath Sch Gem Ett Leur (8)

Bespreken van script en draaiboek

Kath Sch Gem Ett Leur (8)

Michiel fotografeert de repetities

Kath Sch Gem Ett Leur (8)

En maar repeteren

Kath Sch Gem Ett Leur (8)

Het reportageteam in actie

Kath Sch Gem Ett Leur (8)

Interview met een van de acteurs

Kath Sch Gem Ett Leur (8)

Interview met de grote meester

Kath Sch Gem Ett Leur (19)

In de schmink

Kath Sch Gem Ett Leur (19)

Nog even een shot voor de reportage

Kath Sch Gem Ett Leur (19)

Wachten voor de opnamen

Kath Sch Gem Ett Leur (19)

Nog even oefenen

Kath Sch Gem Ett Leur (19)

3,2,1, Actie!

Kath Sch Gem Ett Leur (27)

Tijdens de opnamen

Kath Sch Gem Ett Leur (27)

Tijdens de opnamen

Kath Sch Gem Ett Leur (27)

Monteren

Kath Sch Gem Ett Leur (27)

De meester zelve houdt toezicht

 

 

Reacties op “De Scènefabriek”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Reacties op Facebook n.a.v. deze aflevering, oftewel ‘Tempus fugit’/ ‘Time flies’
    Michiel Eikenaar ik voel me in een keer oud

    Sjaak Jansen Waar is de jonge god van toen……..

    Philip Corsius Ghehehe, gevreesd neveneffect van zulke blogs; ‘is dat tien jaar geleden?’ wordt al gauw ‘ben ik nu tien jaar ouder?!’

    sjaakjansen op 23 maart 2015 om 14:42 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren