Scripties en profielwerkstukken werden aanvankelijk gemaakt en ingeleverd als papieren werkstuk. Dat verandert terdege met de komst van de digitale media. Vanaf 2004 leveren steeds meer leerlingen hun scripties en profielwerkstukken in als powerpoint, filmpje, website, documentaire, reportage, interview, en zelfs fraai vorm gegeven boeken.

Van zo’n papieren werkstuk is natuurlijk ook best wat eigens en creatiefs te maken. Op het Vwo was men bij ons schoolexamen verplicht zelfstandig een reflectie te schrijven over een kunstenaar waar je je bij het maken van je eindexamencollectie door had  lieten inspireren. Veel mooie werkstukken zijn hierbij ontstaan zoals hieronder te zien is in de selectie van scans van een scriptie over magisch realist Carel Willink, gemaakt in 1995 door VWO 6 leerling Pieter van Tilburg. Met dit soort werk hebben Pieter en zijn collega’s van destijds  in hun scriptie aangegeven hoe zij zich hebben laten inspireren bij het eigen schoolexamenwerk door kunstenaars van hun keuze.

Omslag

Omslag

willink-willink-1977-rustende-dryade-sylvia-25

willink-willink-1977-rustende-dryade-sylvia-25

Bomarzo_parco_mostri_orco

Bomarzo_parco_mostri_orco

Inleiding en illustratie

Inleiding en illustratie

Tekst met illustratie

Tekst met illustratie

Bespreking van en link met eigen werk

Bespreking van en link met eigen werk

Toen later tijdens de ‘Tweede fase’ de profielwerkstukken ten tonele verschenen betekende dat ook de vorm waarin zo’n PWS gegoten werd veranderde. Er werden steeds meer digitale werkstukken ingeleverd: filmpjes, websites, powerpoints, al of niet in combinatie met papieren werkstukken. Een aantal voorbeelden heb je in dit blog al kunnen bekijken en er komt nog meer.

Dat de inhoud van het werkstuk niet hoeft onder te doen voor de vorm is te zien in een van de eerste profielwerkstukken die mijn collega muziek zo aangeleverd kreeg in 2006: ‘Muziek in het dagelijks leven’, gemaakt door Thijs van Gurp,Barbara Reijs en  Andrea Kools , bevat een goed verhaal met kop en staart, mooi in beeld gebrachte interviews en enkele zeer geslaagde experimenten en onderzoeken. Van harte aanbevolen!

Aanvullende informatie over personen en band die in deze documentaire figureren vind je hier, hier, hier en hier.

Wil je op dit blog eerdere posts over originele profielwerkstukken zien? Bekijk dan: Alles over film, Disposables, Street Art

 

Reacties op “Over papieren en digitale werkstukken”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren