Als sectie tekenen zijn we nooit te beroerd geweest om, als dat ons verzocht werd, mee te werken aan goede doelen. Dat was o.a. in 1991 het geval toen er in heel Etten-Leur actie gevoerd werd voor Manado, een kinderdorp in Indonesië waar plaatsgenoot Frits Koopmans, zijn vrouw Hanneke en hun gezin  zich sterk voor maakten.

Collega’s tekenen Kees Lauwen en Arno Roks kwamen met het idee om leerlingen in opdracht van bedrijven, uiteraard tegen betaling van een flinke bijdrage aan het goede doel, werk te laten maken: reclame, bedrijfspresentatie, huismerk, schilderstukken voor aan de wand, het zou allemaal kunnen. Het mes zou van diverse kanten snijden: leerlingen kunnen kennis maken met het bedrijfsleven en ontdekken wat het betekent daar te werken, leerlingen gaan werken in opdracht van een bedrijf wat uiteraard eisen stelt waaraan men zich dient te houden en waarbij regelmatig teruggekoppeld moet worden naar de opdrachtgever (je moet daarvoor de school dus uit, je leert samenwerken met andere partijen) en uiteraard wordt er geld voor het goede doel gescoord.

Uiteindelijk heeft deze opzet van Kees en Arno  tot een tiental opdrachten geleid, o.a. natuurlijk van de KSE zelf,van de plaatselijke discotheek, autodealers, maar ook van grote bedrijven als Fri-Jado, en een multinational als Isover, beiden sinds jaar en dag gevestigd in Etten-Leur. Jammer genoeg heb ik van dit project alleen nog een serie foto’s ( en de krantenartikelen) van een muurschilderklus bij isolatieproducent Isover  en kan ik je helaas niet het vaak prachtige tekenwerk laten zien wat voor de diverse opdrachtgevers vervaardigd is.

Kees en Arno tonen het werk gemaakt i.o.v. de KSE

Kees en Arno tonen het werk gemaakt i.o.v. de KSE

Uitleg van het project in BN/DeStem

Uitleg van het project in BN/DeStem

Hoe het in de praktijk ging

Hoe het in de praktijk ging

In opdracht van Isover moest voor de personeelskantine een muurschildering ontworpen en gemaakt worden. Nadat ik met mijn VWO-5 examengroep e.e.a. besproken had zijn we bij Isover op visite geweest met de groep, hebben daar de fabriek bezocht en er inzicht gekregen in het productieproces. Met vrachten folders en ander documentatiemateriaal ging het weer terug naar school om daar met het ontwerpproces te beginnen. Na deze fase werden de schetsontwerpen voorgelegd aan de opdrachtgevers die hun keuze maakten. Het uitverkoren ontwerp werd o.l.v. Kees en ondergetekende in één dag op de wand gezet: weer 1000 piek voor kinderdorp Manado!

Havo 4 aan de slag voor diverse opdrachtgevers

Havo 4 aan de slag voor diverse opdrachtgevers

Verslag muurschildering in Groot Etten-Leur

Verslag muurschildering in Groot Etten-Leur

Verslag muurschildering in BN/DeStem

Verslag muurschildering in BN/DeStem

1. Sjaak doet het ff voor

1. Sjaak doet het ff voor

2. Kees geeft aanwijzingen

2. Kees geeft aanwijzingen

3.De leerlingen krijgen de smaak te pakken

3.De leerlingen krijgen de smaak te pakken

4. Iedereen ijverig in touw

4. Iedereen ijverig in touw

5. Het geheel krijgt vorm

5. Het geheel krijgt vorm

6. Het eindresultaat

6. Het eindresultaat

Het Etten-Leurse echtpaar Frits en Hanneke Koopmans hebben zich jarenlang, samen met hun gezin, ingezet voor het kinderdorp Manado in Indonesië en Usakos in Namibië. Beide kinderdorpen zijn thans overgedragen aan de Indonesische en Namibische tak van de Fraters van Tilburg. Hier, hier, en hier is daar meer over te lezen.

 

Reacties op “Tekenen voor bedrijven voor het goede doel!”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren