Toen ik nog voor de klas stond heb ik niet alleen geprobeerd leerlingen zo goed mogelijk te onderwijzen en hen naar het eindexamen te begeleiden, maar heb ik ook elke gelegenheid aangegrepen om met mijn teken- en medialeerlingen naar buiten te treden om buiten de vertrouwde omgeving van de school allerlei projecten te draaien.

Dat heeft tot vele ontroerende en belangrijke evenementen geleid waarbij leerlingen ook kennis maakten met zaken die over het algemeen buiten hun alledaagse belevingswereld liggen. Voorbeelden daarvan zijn o.a. hier en hier te zien. ‘Bijvangst’ van dit soort projecten was dat leerlingen leerden samenwerken met elkaar en met leerlingen met een beperking  en ontdekten dat ze iets konden betekenen voor anderen en/of voor de maatschappij.

Ik was dan ook bijzonder enthousiast toen ik via Facebook lucht kreeg van het  project ‘Muziek in de Herbergier’  van mijn oud-leerling, oud-collega maar vooral goede vriend Gert-Jan Hereijgers.

Leerlingen van Havo-4 met muziek in het examenpakket stelden een concert samen voor zeventien dementerende ouderen die wonen in ‘de Herbergier’. Deze woonvorm is ondergebracht in het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen, hier in Etten-Leur aan de Bisschopsmolenstraat.

De Havisten leerden wat dementie is, wat het inhoudt voor de mensen en hun omgeving en wat muziek specifiek voor deze doelgroep kan betekenen. Ik laat hieronder graag initiatiefnemer en inspirator Gert-Jan aan het woord die me n.a.v. dit concert het volgende mailde:

“Het was een fantastisch project om te doen, en inmiddels heb ik met de dames van De Herbergier afgesproken dat er in dit nieuwe schooljaar een vervolg komt. Wat mij betreft wordt het een structurele mogelijkheid voor vierdeklassers om hun maatschappelijke stage te doen (zolang dat nog bestaat). Al moet ik zeggen dat de meeste leerlingen die meededen hun stage al lang afgerond hadden en het gewoon heel leuk vonden om mee te doen. Het ging hen niet om het afvinken, ze waren echt inhoudelijk betrokken. Toppers!

Het filmpje is gemaakt door Filmding, jou wel bekend lijkt me. Oud KSE-leerling Romain Backx en Suzanne van Dongen hebben gefilmd en gemonteerd. Er werd gezongen en gemusiceerd met gitaar, piano, zang, klarinet en viool . Het was een heel afwisselend programma met veel instrumentale en Nederlandstalige muziek. Wat ik ook heel leuk vond was de uitvoering van “Sexy als ik dans” door de leerlingen, begeleid op ukelele. Ik had de klas namelijk gevraagd om ook muziek te laten horen die juist hén zelf aansprak. Zo konden de ouderen daar ook kennis mee maken. En dat vonden ze geweldig! Er werd natuurlijk vooral hard gelachen om het woord ‘sexy’.

De leerlingen hebben echt genoten van het project. Ze waren zo ontzettend betrokken, positief en gemotiveerd. Ik was echt heel trots op ze.
Voorafgaand aan het concert zijn Saskia en Agnes een ochtend op school geweest en hebben ze een gastcollege gegeven over dementie en de betekenis van muziek voor dementerende ouderen. Daarna zijn de leerlingen de oudjes een keer gaan halen om ze te vergezellen bij een bezoek aan de jaarlijkse KSE-musical. Zo waren ze in de gelegenheid elkaar al een beetje te leren kennen. En ook dat leverde hele mooie momenten op.”

De volgende foto’s zijn screenshots uit de gefilmde reportage hieronder. Zeker de moeite waard om dat mooie en ontroerende filmpje even te bekijken!

Tijdens een repetitie

Tijdens een repetitie

Gert-Jan tijdens een repetitie

Gert-Jan tijdens een repetitie

Gert-Jan aan de piano

Gert-Jan aan de piano

Gastcollege over dementie op de KSE

Gastcollege over dementie op de KSE

Het koor in actie

Het koor in actie

Evelien Hoevenberg zingt Shaffy

Evelien Hoevenberg zingt Shaffy

Merel van Zijl zingt een liefdesliedje

Merel van Zijl zingt een liefdesliedje

Aandachtig publiek

Aandachtig publiek

Aandachtig publiek en een trotse Sander en Hanne

Aandachtig publiek en een trotse Sander en Hanne

Applaus voor de zangeressen

Applaus voor de zangeressen

Een zonnebloem voor iedereen

Een zonnebloem voor iedereen

Allemaal trots en blij na het optreden

Allemaal trots en blij na het optreden

Reacties op “Muziek in de Herbergier”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren