Er zijn leerlingen die er zò uitspringen door hun talent en het werk dat ze gedurende hun KSE-tijd gemaakt hebben, dat je ze nooit zult vergeten. In mijn blogs heb ik daar al diverse voorbeelden van laten zien.  Na enig speurwerk op internet kwam ik weer in contact met Marjan van de Vrie, een oud-leerling die ik meer dan 30 jaar geleden in de klas gehad heb.

Als er iemand is geweest die mij elke keer weer versteld heeft doen staan van haar werk is zij het wel. Waar leerlingen over het algemeen hun opdrachten keurig uitvoerden volgens de gestelde eisen en regels, voegde Marjan er altijd wel wat extra’s aan toe, niet alleen door haar fenomenale en zeer consequente teken- en schilderstijl, maar vooral door haar vaak absurdistische invallen en surrealistische fantasieën die zij altijd wel in welke opdracht dan ook, wist te verwerken. Bovendien zit het werk vol met (vaak wat zwarte) humor. Zij bleek bijna al het teken-en schilderwerk dat zij in de bovenbouw gemaakt heeft nog in haar bezit te hebben en was zij zo lief dat voor dit blog te fotograferen en naar mij op te sturen.

In Marjans werk zitten vaak zoveel verschillende taferelen en details dat je ze makkelijk over het hoofd zou kunnen zien. Dat is dan ook de reden dat ik hier haar werk met de nodige achtergrondinformatie , stuk voor stuk en voorzien van alle uitgelichte details eruit, wil laten zien onder het motto ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’.  Onder deze titel verzorgt Wieteke van Zeil elk weekend in het katern ‘Sir Edmund’ van de Volkskrant een kunstbeschouwing van een detail uit een schilderij.  Ik nodig je uit op dezelfde wijze te kijken naar het werk van Marjan wat ik hier de komende tijd ga tonen.

Ik begin met een werkje uit VWO 4: ‘Winkelstraat met reclameborden’, oorspronkelijk een opdracht voor tweede klassers, maar later ook gegeven in de bovenbouw. Hieronder wat voorbeelden van deze opdracht van andere leerlingen èn  wat Marjan er van maakte!

Winkelstraat

Winkelstraat

Winkelstraat

Winkelstraat

Winkelstraat

Winkelstraat

Winkelstraat met reclameborden

Winkelstraat met reclameborden

Winkelstraat met reclameborden, detail

Winkelstraat met reclameborden, detail met kat

Winkelstraat met reclameborden, detail

Winkelstraat met reclameborden, detail gehangene

Winkelstraat met reclameborden, detail

Winkelstraat met reclameborden, detail London Tonic

Winkelstraat met reclameborden, detail

Winkelstraat met reclameborden, detail krakers

Winkelstraat met reclameborden, detail

Winkelstraat met reclameborden, detail Lada

Op bovenstaande afbeeldingen van het werk van Marjan en de detailopnamen valt zeer veel te zien: de kat met het tekstje ‘miauw’ aan haar staart gebonden,laat al iets zien van haar liefde voor deze diertjes en het feit dat zij jaren later (ik meen in 1998) aan de wieg van het blad voor de kattenliefhebber Majesteit zou staan.
De figuur met een strop om zijn nek, staand op het bord ‘dumpshop’ wordt mysterieus verlicht door het blauwige reclamelicht.
De London tonic reclame met de Führer en de slogan ‘London is the place for me’ is een typisch voorbeeld van ‘Marjanhumor’.
De kraker op het dak met een spandoek worden mooi beschenen door het licht uit de zaklantaarn van de man die tegen de dakkapel aan staat en door de reclameverlichting,
En de aankondiging van het zoveelste vervolg van blockbuster Jaws toont een mooi tijdsbeeld: Spielbergs meesterstuk werd opgevolgd door talrijke slappe aftreksels.
De Ladareclame met het in die jaren zeer populaire vehikel, samen met een reuzen marmot die de Russische auto lijkt aan te vallen is ook weer typisch voor het werk van Marjan. Allerlei knaagdieren zul je in haar werk zien opduiken.
Het is allemaal met een vette knipoog en in een soms surrealistische context met veel liefde voor detail geschilderd. Binnenkort meer over Marjan en haar werk!

Reacties op “Marjan van de Vrie: tot in detail”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Jan Zengerink via Linkedin:

    Altijd leuk om te lezen, Sjaak.

    sjaakjansen op 17 oktober 2016 om 17:38 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren