Bij het verhaal over mijn academiewederwaardigheden heb ik het al eens eerder verteld: een hoogtepunt in het academieleven was het festijn op Lucasdag.

Van de eerste Lucasdagen op de academie van Tilburg kan ik mij nog herinneren dat het wel wat mocht kosten. Zo weet ik nog dat in het eerste academiejaar het thema  ‘Da Da Dag’ was.  Een nog jonge Joost Prinssen trad samen met een heel gezelschap op in de Tilburgse schouwburg die voor de gelegenheid voor die dag helemaal was afgehuurd en zorgde voor een prettig ontregelende voorstelling.

’s Avonds was er een daverend feest met muziek van de Mr. Albertshow, de legendarische band van saxofonist Bertus Borgers, terwijl de dag begon met een Heilige Mis in de grote kerk van de Heuvel waarbij ik, samen met mede student Wim Vesters, als misdienaar mocht assisteren (de academie behoorde in die jaren nog tot de Katholieke Leergangen en dat wilde men weten ook).

Mijn misdienaarscarrière liep toen trouwens op zijn eind. Samen met mijn vaste maat Wil van Beek heb ik meer dan 10 jaar ‘gediend’ in mijn parochiekerk in Den Bosch.  Samen met Wil heb ik nog één keer (in 1972) gediend bij het huwelijk van een goede vriend van ons (zie de foto)

Misdienaar

1972: Misdienaar

Terug naar Lucasdag, maar we blijven in religieuze sferen.  De evangelist Lucas is de naamgever voor dit festijn. De feestdag van Lucas is op 18 oktober. Omdat Lucas arts was, wordt hij gezien als patroonheilige van artsen. Ook worden ziekenhuizen regelmatig naar hem vernoemd. Lucas is echter ook patroonheilige van schilders en beeldsnijders (het Sint-Lucasgilde).

Volgens de legende schilderde Lucas Maria met het kind Jezus naar het leven. Verschillende voorstellingen van de Madonna worden vereerd als werk van de heilige Lucas. Het thema ‘Lucas die de Madonna met Kind schildert’ is afgebeeld op vele altaarstukken, met name op middeleeuwse  altaarstukken van de plaatselijke schildersgilden. In de beeldende kunst wordt Lucas, sinds de 4e eeuw, ook afgebeeld als zijn symboolgestalte: gevleugelde stier, os of kalf. De weergave van de vier apostelen met hun vier symboolverschijningen duidt men aan met de term tetramorf.

In 1972 ( ik had inmiddels mijn akte Mo A gehaald en  gaf op zaterdag en maandagmiddag les op het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch) zat ik in het eerste jaar van mijn Mo B opleiding en heb ik het plezier gehad om samen met een aantal klasgenoten Lucasdag te mogen organiseren. Het moest low budget want na al die eerdere dure feesten was de feestkas zo goed als leeg.

We hebben toen voor zowel de dames als de heren een ludiek voetbaltoernooi georganiseerd.  Hieronder zijn foto’s te zien daarvan. Hoewel het die oktoberdag guur en winderig was werd er veel melige lol gemaakt op en rond het veld.  Voor ’s avonds hadden we een zaal in Tilburg West gehuurd waar de prijsuitreiking ( zelf gebakken taarten voor de winnende teams!) plaats vond en een groot feest.

Omdat het niet elk jaar de Mr. Albert show kon zijn  heb ik tegen een vriendenprijsje het Scarlet Combo kunnen boeken. Ik kende deze muzikanten al als begeleiders van het jongerenkoor van mijn parochiekerk waar ik toen met veel plezier mijn steentje aan bijdroeg in het koor en op de kansel. Bovendien speelde Leo Verhallen als gitarist in het combo (dat is trouwens de vader van de bekende schrijfster Esther Verhoef) en hij was advertentie-acquisiteur bij huis aan huisblad de Bossche Omroep waarvoor ik toen regelmatig tekende en zo een leuke zakcent bij verdiende.

Aan deze mannen (die ik nog een aantal keren, o.a. op de aanhanger voor hun apparatuur, mocht portretteren) kon je het wel overlaten een feestje te bouwen! De bezetting was als volgt: Keyboards: Jan v.d. Vorst, gitaar: Leo Verhallen, bas: Arnold van Os, trompet: Albert Gloudemans, saxofoon, Harrie van Ham, drums: Dim de Wijs.

 

Maerten van Heemskerck: Sint Lucas schildert de Maagd Maria en het kindje Jezus

Maerten van Heemskerck: Sint Lucas schildert de Maagd Maria en het kindje Jezus

Ons voetbalelftal voor het ludieke voetbaltoernooi

Ons voetbalelftal voor het ludieke voetbaltoernooi

Spelmoment met ondergetekende en concierge Schipper in volle actie!

Spelmoment met ondergetekende en conciërge Schipper in volle actie!

Nukkige vedette Jansen afgestopt door zijn tegenstander

Nukkige vedette Jansen afgestopt door zijn tegenstander

Nog een spelmomentje

Nog een spelmomentje

's Avonds mocht ik de taarten uitreiken

’s Avonds mocht ik de taarten uitreiken

Ook voor het winnend damesteam taart, felicitaties.....

Ook voor het winnend damesteam taart, felicitaties…..

....en dikke klapzoenen

….en dikke klapzoenen (Mynke Buskens is hier de klos)

Met Hans Stevens die ook wat gewonnen had

Met Hans Stevens die ook wat gewonnen had

Portret van de mannen van het Scarlet Combo

Portret van de mannen van het Scarlet Combo

....en achter op hun aanhanger

….en achter op hun aanhanger

Reacties op “Feesten op de kunstacademie: Lucasdag”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Marion Moulen via FB:
    Lucas gilde…mooie blog…

    sjaakjansen op 28 januari 2017 om 12:43 uur.

  2. Wat leuk om te lezen.
    Dit artikel van sjaak roept heel veel herinneringen op.

    Leo verhallen op 22 juni 2020 om 16:17 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren