Afgelopen tijd heb ik, mede n.a.v. het feit dat de KSE nu eindelijk àl haar leerlingen op één locatie heeft ondergebracht, aandacht besteed aan de verschillende locaties in Etten-Leur waar de school vestigingen had. Er bleef nog één locatie over om te bespreken en dat is de nieuwbouw aan de Stijn Streuvelslaan.

Vanaf 1972 tot de opening in 1975 is er hard gewerkt aan de bouw van een school die zich zou kenmerken door z.g. ‘leshuizen’. In de hele opzet van het complex zijn deze leshuizen, waar leerlingen van dezelfde leeftijd per leerjaar in de verschillende streams (Mavo, Havo, Vwo) les zouden krijgen te herkennen. Tot op de dag van vandaag wordt deze leshuisvorm met succes gebruikt om de leerlingen van elk leerjaar optimaal onderwijs te bezorgen.

Op 14 december 1972 kwam er groen licht uit Den Haag: de nieuwbouw mocht gestart worden. Na aanvankelijk wat uitstel (zie het artikeltje hieronder) kon er eindelijk begonnen worden en op 1 februari 1973 werd in de mist en de modder de eerste paal geslagen. Vanaf de verschillende KSE-locaties waren de leerlingen in optocht naar het bouwterrein getrokken.

De meeste leerlingen hadden zich verkleed en droegen, om de geboorte van het nieuwe gebouw te vieren, ooievaars, grote beschuiten met muisjes, kinderwagens, eerste stenen en spandoeken mee. Zo werd dit ‘Paalfeest’ (er moesten honderden heipalen de grond in)  alvast een voorproefje van carnaval!

Optocht collage1

Optocht collage1

Tegenvallende start

Tegenvallende start

Optocht1

Optocht1

Optocht2

Optocht2

Optocht3

Optocht3

Optocht4

Optocht4

Optocht collage1

Optocht collage

Optocht collage

Optocht collage

Eerste paal geslagen

Eerste paal geslagen

De heimachine

De heimachine

Slurfje1

Bouwverslag in schoolblad Slurfje1

Slurfje2

Bouwverslag in schoolblad Slurfje2

De maquette

De maquette van de nieuwe KSE

Zoals te zien is op de foto van de maquette wijkt deze wel een beetje af van het uiteindelijke gebouw. De expressievleugel met de gymzalen, de aula/theaterzaal en de leshuizen zijn echter goed te herkennen.

Hieronder nog enkele foto’s van de werkzaamheden aan de fundering. In een volgende afleveringen meer over de bouw tot en met de oplevering!

Borden met aannemers en uitvoerders

Borden met aannemers en uitvoerders

Werk aan de fundering

Werk aan de fundering

Voorraadje heipalen

Voorraadje heipalen

Heipalen die er net inzitten

Heipalen die er net inzitten

Leshuis 1 en 2 komen hier

Leshuis 1 en 2 komen hier

Fundering expressievleugel en gymzalen

Fundering expressievleugel en gymzalen

Nattigheid tijdens de bouw

Nattigheid tijdens de bouw

Stilleven op de bouwplaats

Stilleven op de bouwplaats

En dan staat het skelet van het ontvangstgebouw er

En dan staat het skelet van het ontvangstgebouw er

 

 

Reacties op “De nieuwbouw, het bouwverloop deel 1”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren