Kunstenaars hebben zich altijd al wel uitgedaagd gevoeld om het fenomeen ‘beweging’ uit te beelden.  Er was echter één kunstrichting die dit beeldaspect, mede onder invloed van de film die in die jaren pas was uitgevonden, geprobeerd heeft in zeer experimentele schilderijen vast te leggen: het futurisme. Daarvoor heeft fotograaf Muybridge al eerder fotografische experimenten gedaan om beweging van mens en dier te bestuderen.

‘Het vastleggen van beweging’: het is eigenlijk een ‘contradictio in terminis’. Fotograaf Eadward Muybridge en later ook de Futuristen, hebben echter voor buitengewoon interessant materiaal gezorgd waarmee je natuurlijk de leerlingen ook confronteert wanneer je hen een opdracht laat maken rondom het thema ‘beweging’. Zo’n opdracht heb ik bij de behandeling van het Futurisme al bij een van mijn eerste examengroepen (vanaf schooljaar 1984-1985)  op het programma gezet, hen daarbij attenderend op dezelfde beeldaspecten als de futuristen gebruikten: herhaling, vervaging, ritme, vorm en houding, compositie, enz. Een drietal resultaten uit die tijd zie je hieronder:

Raket afvurende straaljager

Miklos de Rijk Raket afvurende straaljager

Ingrid Verwijst: Beweging

Ingrid Verwijst: Beweging

Peter-Jochems-Flo-Jo

Peter Jochems: Flo-Jo

Ook in het tweede schoolonderzoek uit 1990 wat je hieronder ziet en is samengesteld door collega Arno Roks ging het om beweging. Daarbij mocht ook tekst gebruikt worden om het geluid te suggereren èn beeldend te accentueren door kleur en lettervorm zoals je ook wel eens in stripverhalen ziet. Zoals te zien is in een lesbrief van Arno  uit 2017  blijft ook dit stripachtige aspect actueel èn in trek!

Beweging so 1

Beweging so 1

Beweging so2

Beweging so2

Kleur mengen striptekst

Kleur mengen striptekst

Onderstaande werkstukken uit het schooljaar 2015-2016 met als thema ‘sport’, geschilderd door Havo 4 leerlingen van mijn collega Michiel Eikenaar laten zien dat ook de huidige leerlingen raad weten met dit beeldaspect en op allerlei beeldend manieren in de slag gegaan zijn met bewegende figuren en voorwerpen die soms van het papier af lijken te spatten.

Finish

Finish

IMG_3518

Zwemmen

IMG_3519

Roeien

IMG_3520

Hardlopen

IMG_3521

Hardlopen

IMG_3534

Hardlopen

IMG_3534 (3e kopie)

Schaatsen

IMG_3538

Voetbal

IMG_3534 (kopie)

Skeeleren

IMG_3696

Dans

 

Reacties op “In beweging: mens en sport”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Ingrid Gommers via FB:
    Wat leuk om dit terug te zien Sjaak Jansen.

    sjaakjansen op 5 april 2017 om 08:42 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren