Soms zit het mee, soms zit het tegen. Toen het oude brugklasgebouw werd afgebroken in februari en maart van dit jaar, inmiddels was er een nieuw fraai stukje spectaculaire architectuur op het terrein van het KSE-hoofdgebouw betrokken door de brugklassers, was het helaas niet mogelijk een muurschildering van collega Jan van den Brink te sparen.

Gelukkig kon het reliëf boven de hoofdingang wel behouden worden tot ongetwijfeld grote opluchting van veel kunst- en cultuurliefhebbers hier uit het Ettense, die toch al vinden dat er de laatste tijd wel erg veel moois verdwenen is.

Tijdens de sloop in februari/maart 2017 werd uiterst nauwkeurig het zeven ton wegende kunstwerk losgemaakt uit de wand boven de hoofdingang van het oude gebouw, om vervolgens tijdelijk opgeslagen te worden.

Op 28 juli 2017 werd het reliëf op een dieplader naar de KSE gebracht om vervolgens met een reusachtige kraan op zijn plaats gehesen te worden. Het keramisch kunstwerk,getiteld Regina Nostra (de oorspronkelijke naam voor de ULO die vanaf 1956 in het gebouw gevestigd was, totdat in 1968 de KSE gesticht werd), stelt Maria, als koningin des hemels, met het kindje Jezus voor.

De figuren worden omringd door gestileerde vogels en bloemen. Het werk is van de hand van de Amsterdamse kunstenaar Jac van Rhijn en staat nu, helaas een beetje teveel weggemoffeld in een hoekje, opgesteld naast de hoofdingang van de KSE.

Oud-collega’s Cees Boot en Ad Thijs hebben foto’s gemaakt van het verwijderen van het kunstwerk tijdens de sloop van het oude brugklasgebouw. Die zie je hieronder.

De hoofdingang met relief erboven vlak voor de afbraak

De hoofdingang met reliëf erboven vlak voor de afbraak

Het kunstwerk is uit de gevelgehaald

Het kunstwerk is uit de gevel gehaald

Hier heeft het werk eerst gezeten

Hier heeft het werk eerst gezeten

De onttakelde hoofdingang

De onttakelde hoofdingang

Het relief wordt terzijde gesteld

Het reliëf wordt terzijde gesteld

Een totaaloverzicht van de werkzaamheden

Een totaaloverzicht van de werkzaamheden

Na het uitnemen van het reusachtige kunstwerk werd het een tijdje opgeslagen totdat besloten was waar het reliëf opgesteld zou worden. Eind juli was het zover: het werk is toen geplaatst naast de hoofdingang van de KSE. In het Etten-Leur Bulletin van die dag werd er uitgebreid verslag van gedaan. Hieronder het filmpje van hun hand en het bericht met een fraaie fotoreeks die duidelijk de gang van zaken laat zien.

Het eindresultaat van alle inspanningen ziet er vanaf de straat zo uit, en valt, ondanks de forse afmetingen helaas bij de rest van de architectuur enigszins in het niet…:

Het kunstwerk op zijn nieuwe plek

Het kunstwerk op zijn nieuwe plek

Na de afbraak van het oude brugklasgebouw wordt thans op de vrijkomende locatie een aantal huizen gebouwd met de aan de brugklas herinnerende naam ‘De Leermeester’.

Het beeldmateriaal wat in dit blog getoond werd mocht ik plaatsen dankzij de vriendelijke toestemming van redacteur Auke Uriot van Etten-Leur Bulletin en van Cees Boot en Ad Thijs.

Reacties op “Kunstwerk oud brugklasgebouw KSE naar nieuwe locatie”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Colette van der Wal via FB:
    Tja, ik wil niet zeuren maar het past totaal niet bij het gebouw en het staat nu op een plaats alsof het morgen met de vuilniswagen mee moet.

    sjaakjansen op 1 september 2017 om 09:57 uur.

  2. Martijn Quicken via FB:
    Het is mooi dat het kunstwerk behouden is gebleven, maar het zou een mooiere plaats verdienen. Me dunkt dat ze daar bij de KSE nog best even over na mogen denken. Ze hebben er per slot van rekening plaats genoeg.

    sjaakjansen op 1 september 2017 om 19:53 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren