Van tijd tot tijd blader ik door de bijna 400 berichten van dit blog. Aangekomen bij de blogs over het Van Gogh langs de weg project, waarbij in het Van Goghjaar 1990 10 billboards langs de A58 door Etten geplaatst zijn, viel me op dat ik wel veel aandacht had besteed in de diverse afleveringen over de totstandkoming, de plaatsing en de publiciteit rond dit project, maar dat afleveringen waarin de borden op hun bedoelde plek langs de weg te zien zijn ontbraken.

Met deze en een binnenkort volgend blog hoop ik deze leemte opgevuld te hebben. Ik begin met de billboards die richting Roosendaal ter hoogte van de stoplichten bij de kruising Schoonhout-A58 tot aan de Europalaan gezet zijn.

De A58 liep toen nog dwars door Etten-Leur. Uiteraard laat ik eerst het originele werk zien wat we als uitgangspunt gebruikt hebben, om vervolgens de foto’s te laten zien van de billboards langs de rijksweg, vanuit verschillende standpunten gefotografeerd, hier en daar aangevuld met foto’s uit verschillende dagbladen. De dia’s van de billboards langs de weg zijn gemaakt door mijn onvolprezen collega’s Pieter de Jong en Arno Roks.

Voor het eerste billboard is uitgegaan van een foto van de kunstenaar als 20-jarige jongeman uit 1873. Vincent was toen werkzaam in Den Haag en Londen bij kunsthandel Goupil. Na enkele jaren voor deze kunsthandel  in Den Haag gewerkt te hebben, werd Vincent van Gogh in mei 1873 overgeplaatst naar het Londense filiaal.

Het uitgangspunt: jeugdfoto van de kunstenaar

Het uitgangspunt: jeugdfoto van de kunstenaar

Het billboard wordt geplaatst

Het billboard wordt geplaatst, artikel in Dagblad De Stem

Het billboard met sponsorbord

Het billboard met jeugdfoto en sponsorbord

De jeugdfoto, samen met de aardappeleters bij de kruising A58-schoonhout

De jeugdfoto, samen met de aardappeleters bij de kruising A58-schoonhout

De Aardappeleters, een van de bekendste schilderijen van Van Gogh (olieverf op doek), maakte hij in 1885 in Nuenen waar zijn vader toen dominee was.  Het formaat van het kunstwerk is  82 x 114 en je kunt het gaan bekijken in het Van Gogh museum in Amsterdam.Meer informatie over dit werk vind je hier.

De Aardappeleters

Het uitgangspunt: De Aardappeleters

Billboardversie van De Aardappeleters

Billboardversie van De Aardappeleters

kruising

De eerste twee schilderijen bij de kruising met Schoonhout

Foto uit de Van Gogh bijlage van Dagblad De Stem

Foto uit de Van Gogh bijlage van Dagblad De Stem

Zelfportret,Parijs, zomer 1887 olieverf op karton, 19.0 cm x 14.1 cm, te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Op hun site valt dit citaat te lezen: ‘Ze zeggen – en dat geloof ik heel graag – dat het moeilijk is jezelf te kennen – maar het is evenmin eenvoudig jezelf te schilderen’. Dit schreef Van Gogh eens aan zijn broer Theo.

In dit zelfportret gaf hij zichzelf weer als een keurige burger met een elegant jasje en een vilten hoed.
Dit kleine portret is geschilderd in pastelachtige tinten grijs-blauw. Een ongebruikelijk kleurenschema voor Van Gogh, die hiervoor zelfs de kleur van zijn ogen aanpaste. In het echt waren die groen, terwijl ze in dit schilderij grijsblauw zijn. Tegen al die grijstonen steekt de felrode baard behoorlijk af.

Het uitgangspunt:Zelfportret 18

Het uitgangspunt: Zelfportret, 1887

Zelfportret 1887 als billboard

Zelfportret 1887 als billboard

Het zelfportret uit 1887 langs de weg

Het zelfportret uit 1887 langs de weg

Zelfportret met grijze vilthoed Parijs, september – oktober 1887, olieverf op doek, 44.5 cm x 37.2 cm. Dit werk hangt ook in het Van Gogh Museum, Amsterdam.  Van Gogh schilderde dit zelfportret in het najaar van 1887-1888, toen hij al bijna twee jaar in Parijs woonde. Het werk laat zien dat hij de stippeltechniek van de pointillisten had bestudeerd en op zijn eigen, originele manier toepaste. De streepjes verf zijn in verschillende richtingen geplaatst. Ze volgen de omtrek van zijn hoofd en vormen zo een soort aureool.

Het uitgangspunt:

Het uitgangspunt: Zelfportret met grijze vilthoed, 1887

Zelfportret met grijze vilthoed als billboard

Zelfportret met grijze vilthoed als billboard

Zelfportret met grijze vilthoed als billboard langs de weg

Zelfportret met grijze vilthoed als billboard langs de weg

Foto uit de NRC

Foto van het billboard uit de NRC

Foto uit de Belgische krant De Standaard

Foto uit de Belgische krant De Standaard

Zelfportret met verbonden oor en pijp uit 1889 is gemaakt in Arles, na het beroemde oor afsnijd incident. Meer over dit incident en de ziekte van Van Gogh kun je hier lezen. Dit kunstwerk  is in werkelijkheid maar een klein schilderijtje van 45 x 51 cm en bevindt zich in een privécollectie.

Zelfportret met verbonden oor en pijp uit 1889

Het uitgangspunt: Zelfportret met verbonden oor en pijp,1889

Zelfportret met verbonden oor en pijp uit 1889 als billboard

Zelfportret met verbonden oor en pijp uit 1889 als billboard

Zelfportret met verbonden oor en pijp uit 1889 langs de weg

Zelfportret met verbonden oor en pijp uit 1889 langs de weg

Een van de laatste zelfportretten die Vincent in zijn leven heeft gemaakt sluit deze reeks van zes billboards af. Het is een werk uit september 1889, gemaakt in  Saint-Rémy-de-Provence, olieverf op doek en te zien in Musée d’Orsay in Parijs. De afmetingen van het originele schilderij zijn 65 x 54,5 cm.

Zelfportret, 18

Zelfportret, 1889

Billboard Zelfportret

Billboard Zelfportret, 1889

Zelfportret 1889 langs de weg

Zelfportret 1889 langs de weg

Het billboard in aanbouw, artikel in het Brabants Nieuwsblad

Als je de schilderijen langs de weg goed bekijkt zie je dat de kleuren door onze leerlingen wat feller zijn geschilderd dan de kleuren van de werkelijke doeken. Dat is met opzet gedaan om de tot zeer grote formaten opgeblazen reproducties zo helder mogelijk weer te geven. Je moet er bovendien rekening mee houden dat je vanuit de rijdende auto niet meer dan een glimp van het werk kunt zien en dan moet die indruk natuurlijk wel helder en duidelijk te zien zijn.

Een volgende keer krijg je de schilderijen te zien die, komend uit Roosendaal richting Breda te zien waren. Dat wordt dan na de herfstvakantie: maandag 23 oktober ben ik er weer. Fijne vakantie.

Reacties op “Van Gogh langs de weg: richting Roosendaal”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Eveline Jansen via FB:
  Dit kan ik me nog goed herinneren! Was erg gaaf!

  sjaakjansen op 12 oktober 2017 om 08:56 uur.

 2. Mirian Heesbeen:
  Geweldig!
  Nooit gedacht dat ik nog eens het billboard terug zou zien in kleur.
  Ik kan me goed herinneren dat we enorm trots waren op ‘onze’ Aardappeleters.

  Sjaak Jansen op 22 augustus 2021 om 19:51 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren