Hoogste tijd weer voor wat teken- en schilderwerk! ‘Mijn handen zijn bezig’, een opdracht die ik eerder hier al besproken heb en die in het curriculum van de bovenbouw in de zeventiger jaren een vaste plek had. Deze opdracht heeft veel mooie resultaten opgeleverd en ook Marjan van de Vrie van wie ik al het nodige moois heb mogen laten zien op dit blog, heeft daar in 1984 haar interpretatie aan gegeven. Zoals gewoonlijk in haar werkstukken trekt Marjan ook deze opdracht helemaal naar zich toe. Natuurlijk had ze al een prima cijfer kunnen behalen met een schilderij van haar handen die een lens van haar fototoestel schoonmaken.

Maar terwijl Marjan met haar schilderij  binnen de kaders van de opgave blijft, weet ze daarbinnen ook weer ruimte te scheppen voor haar vaak bizarre en absurdistische fantasieën  die raken aan het surrealisme. Daar draagt de gedetailleerde en fijnzinnige manier van schilderen ook toe bij, maar vooral natuurlijk de ’ter aarde bestelling’ van de dode hamsters in het gat van de camera, die op hun laatste tocht vergezeld wordt door een onafzienbare begrafenisstoet.

Natuurlijk moet hier ook de schildertechniek met plakkaatverf genoemd worden die dicht in de buurt komt van een prachtig staaltje fijnschilderen. Ook de ruimtesuggestie door de kleurvervaging naar de achtergrond toe (zg. atmosferisch perspectief)  is opmerkelijk in dit werkstuk.

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Marjans handen zijn bezig

Hier de link naar de vorige afleveringen waarin aandacht besteed is aan het opvallende werk van Marjan.

 

Reacties op “Marjans handen zijn bezig, en hoe!”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB: fraai !

  sjaakjansen op 8 november 2017 om 10:31 uur.

 2. Marjan van de Vrie via de mail:
  Ha Sjaak,
  Leuk weer, grappig om zo je eigen tekeningen weer te zien! Je krijgt gewoon weer zin om te gaan tekenen.
  Maar het zijn toch echt witte muizen hoor. 😉
  Groeten!
  Marjan.

  sjaakjansen op 8 november 2017 om 10:48 uur.

 3. Jose Freijee via FB:
  Das echt mooi.

  sjaakjansen op 8 november 2017 om 12:44 uur.

 4. Wim Rommens via FB:
  Echt mooi!!

  sjaakjansen op 8 november 2017 om 14:04 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren