Heemkunde- en Etten-Leurs stratenexpert Ad Kanters heeft de laatste maanden in het weekend wekelijks een foto gepost op de Facebook-pagina ‘Je bent een Etten-Leurenaar als….’ Deze foto’s waren afkomstig uit een serie dia’s van gemeente ambtenaar Wim Willemse van Openbare Werken en het Gemeentelijk Woningbedrijf (de latere Woonstichting).

Hieronder is, op de  eerste afbeelding, een foto te zien waar hij samen met zijn collega’s op staat. Ad Kanters is vrijwilliger bij Heemkundekring Jan Utenhoute en hij toont regelmatig foto’s uit het Etten-Leurse heden en verleden en weet daar met betrokkenheid en deskundigheid op bovengenoemde Facebookpagina over te verhalen.

Het duurt nog wel even voordat alle schilderingen van de twee tunnels de revue gepasseerd zijn, maar op dit ogenblik zijn de afbeeldingen van de eerste tunnel door Ad allemaal gepresenteerd. Ik was erg blij met het feit dat Wim Willemse elke schildering gefotografeerd heeft. Zo kan ik hier de komende tijden steeds een volledig overzicht per tunnelwand laten zien.Daarom hier nog eens in juiste volgorde de kunstwerken van de eerste tunnelwand allemaal op een rijtje: als je vanuit Etten-Leur Zuid ( aan de kant van de Frederik van Eedenstraat) de tunnel binnen fietste zag je onderstaande schilderingen achtereenvolgens op de tunnelwand rechts van je. Het thema voor de eerste tunnel was ‘door de muur’.

Hieronder zijn ook een afbeelding en een filmpje te zien met daarop een meters lange rol met op schaal 1:100 alle schilderingen geschetst voor deze wand. Zo’n rol met tekeningen was vervaardigd door de begeleidende academiestudenten voordat het schilderwerk begon voor elke tunnelwand en diende als houvast en totaaloverzicht tijdens het schilderwerk. Ik heb daar bij het begeleiden van het werk erg veel plezier van gehad!

Het is nog wel eens goed te vermelden dat de leerlingen van de KSE, Regina Mundi en de LTS op 9 en 10 oktober 1986 in slechts een dag tijd een tunnel (dus twee tunnelwanden) beschilderd hebben o.l.v. hun docenten en een aantal begeleiders van de Academie voor Beeldende Vorming uit Tilburg. Het project was destijds een initiatief van burgemeester Frank Houben, de Ettense verffabriek Farball Nederland zorgde voor de verf.

Alles weten over dit project? Klik hier!

Op deze foto staat Wim Willemse, de fotograaf van deze dia's tweede van rechts.

Op deze foto staat Wim Willemse, de fotograaf van deze dia’s tweede van rechts.

Zo zag de tunnel er uit

Zo zag de tunnel er uit voor het beschilderen

Zo zag de tunnel er uit

Zo zag de tunnel er uit voor het beschilderen

Schildering 1

Schildering 1 ‘Straaljager’

Schildering 2

Schildering 2 ‘Sssssslang’

Schildering 3

Schildering 3 en 4 ‘Schandblok’ en ‘Jaws’

Schildering 4 en 5

Schildering 4 en 5 “Jaws’ en ‘Dambusters’

Schildering 6

Schildering 6 ‘American football player’

Schildering 7

Schildering 7 ‘Volkswagen’

Schildering 8

Schildering 8 ‘Jungle’

Schildering 8 'Pussycat'

Schildering 8 ‘Pussycat’

Schildering 9 'Handig'

Schildering 9 ‘Handig’

Schildering 10 en 11

Schildering 10 ‘ Escherconstructie’ en 11 ‘Vleermuis’

Schildering 12

Schildering 12 ‘Olifant’

Schildering 13

Schildering 13 ‘Motorrijder’

Schildering 14

Schildering 14 ‘Splash’

Schildering 15 en 16

Schildering 15 en 16 ‘Graaffity’ en ‘See’

Overzicht met schilderingen 14, 15, en 16

Overzicht met schilderingen 14, 15, en 16

Gedeelte van de ontwerpschets van de tunnelwand

Gedeelte van de ontwerpschets van de tunnelwand

Daags na het schilderen was dit de voorpagina van Dagblad De Stem!

Daags na het schilderen was dit de voorpagina van Dagblad De Stem! De eerste kleurenfoto ooit die de krant publiceerde!

Filmpje met de hele tunnelwand op schaal, uitgewerkt door de academiestudenten

Reacties op “Het tunnelproject uit 1986: tunnelwand 1 compleet: alle schilderingen op een rijtje, de rechterkant”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Jan Zengerink via FB:
    Met veel plezier volg ik de foto’s al enige tijd. Het was een gaaf project. En je fietste met meer plezier naar huis en naar school.

    sjaakjansen op 8 december 2017 om 15:39 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren