Hier weer een filmpje met bijbehorende toelichting wat ik in 2009 voor de website Leraar 24 mocht maken. Het laat een les beeld bewerken zien in het kader van media educatie.

Leerlingen van Vwo2 zijn hier bezig met de opdracht ‘Kunst Anders’, een eerste kennismaking met photoshoppen en beeldbewerking. Deze opdracht heb ik hier al eens besproken. Het vereiste natuurlijk wel de nodige organisatie om een hele klas op 10 Macs te laten werken, maar met een juiste organisatie en indeling in groepjes van twee of drie kinderen per Mac lukte het meestal prima. Bij de meeste leerlingen beviel deze eerste kennismaking er goed zoals te zien is aan de eindresultaten!

Hieronder wat voorbeelden ervan en het desbetreffende filmpje met de toelichting erbij.

Kunst anders 1

Kunst anders 1

Kunst anders 2

Kunst anders 2

Kunst anders 3

Kunst anders 3

Kunst anders 4

Kunst anders 4

Kunst anders 5

Kunst anders 5

19 maart Photoshoppen in de onderbouw.

Behalve Tekenen geef ik ook media-educatie. Daar wordt elders op deze site al de nodige aandacht aan besteed. Vandaag had ik het 4e uur klas 2B die een eerste kennismaking met Photoshop aan het afwerken was. Trots laten mijn leerlingen hun werk zien en vertellen er wat bij.

Uit de lesbrief bij deze opdracht:  Je gaat kennis maken met beeldende kunst (schilderijen) door aan een kunstwerk van jouw keuze een of meerdere elementen toe te voegen en daarmee drastisch te veranderen. Voorbeelden heb je gezien bij de PP-presentatie die getoond is bij de uitleg. Het kunstwerk blijft herkenbaar, maar jij hebt er een eigen draai aan gegeven waardoor het werk ineens heel melig, maf of misschien wel geheimzinnig of shockerend geworden is.

Je hebt twee blokuren van 80 minuten elk voor deze opdracht. Je werkt met zijn drieën waarbij je elkaar de gelegenheid geeft evenveel tijd aan de knoppen te zitten. Je mag elkaar adviseren en helpen: het is de bedoeling dat je van elkaar leert.  Je leert naar de inhoud van een kunstwerk kijken: je verdiept je in wat de kunstenaar eigenlijk aanvankelijk wilde vertellen met zijn kunstwerk en hoe jij daar een draai aan kunt geven.

Als je het goed aanpakt zul je zien dat je jouw wijziging(en) zo gelikt aan kunt brengen met Photoshop dat het lijkt of het ‘zo hoort’. Zo merk je ook dat foto’s niet altijd de echte werkelijkheid hoeven weer te geven. Dat heb je trouwens ook al geleerd bij de eerste les ‘Beeldmanipulatie‘.

Je doet deze opdracht om op een speelse manier wat meer idee te krijgen van beeldende kunst, kennis te maken met Photoshop, en uit eigen ervaring te ontdekken hoe (on)betrouwbaar foto’s en ander afbeeldingen kunnen zijn. Zoek je kunst werken op via de tijdsbalk van www.kunstkijker.nl

7.1

7.1

7.2

7.2

7.3

7.3

7.4

7.4

7.5

7.5

7.6

7.6

7.7

7.7

Reacties op “Vlogs uit 2009 voor Leraar24, deel 6, Photoshoppen in de onderbouw”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren