Het is 1997. Internet is aan zijn opmars begonnen. Steeds meer mensen krijgen een internetaccount en bellen via hun telefoonlijn met behulp van een modem in op het World Wide Web. In de Verenigde Staten komen mensen die met dit medium al fortuin gemaakt hebben op een schitterend idee: zij richten de stichting ThinkQuest op.

ThinkQuest moedigt scholieren wereldwijd aan om mee te doen aan een wedstrijd. Wie maakt de beste educatieve website? Voor leerlingen, door leerlingen. Dikke prijzen te winnen, want ‘the sky is the limit’.

Teamwork, het liefst internationaal, onderzoek, vormgeven, daar gaat het zoal om in deze we(d/b)strijd!

Ik heb het laatst eens uitgerekend. Wist je dat tussen 1997 en 2004 er in de nationaal en internationaal georganiseerde ThinkQuest wedstrijden door de KSE-leerlingen grote bedragen gewonnen zijn? In 1998 en 2000 in de internationale versie studiebeurzen t.w.v. 15.000 dollar èlk (plus reizen naar Los Angeles en Genève waar de prijsuitreikingen plaats vonden) en een geldprijzenbedrag van 22.500 gulden in de Nederlandse versie van de wedstrijd  en in 2002 t/m 2004 in de diverse ThinkQuestwedstrijden geldprijzen met een totaal van 30.750 euro?

Bij de wedstrijden waren er bovendien ook geldbedragen als prijs voor de begeleiders/coaches van de winnende teams en voor de school waar zij opzaten en zijn er ook computers gewonnen door hen, dus je kunt stellen dat deze wedstrijden ons (de deelnemende leerlingen en coaches op de KSE en de KSE zelf)  geen windeieren gelegd hebben.

Maar er was nog meer. Behalve hoofdprijzen hebben deze wedstrijden de KSE zowel landelijk als wereldwijd ontzettend veel publiciteit wereldwijd opgeleverd. Maar vooral stimuleerde deze wedstrijd een totaal nieuwe manier van leren. Dankzij de internationale samenstelling van de teams maakte men kennis met tal van culturen en levenswijzen en ging men samenwerkingsverbanden èn vriendschappen aan die reikten over grenzen van landen èn tijdzones. Leerlingen dienden bovendien zelf rond het voor de te ontwerpen site een probleemstelling te kiezen en taken te verdelen waarbij programmeerkennis, kennis van het Engels en talent voor vormgeving van de website onontbeerlijk waren. Daarom is het zo jammer dat een dergelijke ‘webstrijd’ er vandaag de dag niet meer is want de uitdaging die ThinkQuest de leerlingen gaf, maakte dat leren leuk werd!

In de beginjaren van internet was bij het ontwikkelen van dit soort educatieve sites het interactieve aspect al heel belangrijk. Quizzen en puzzels in een speels jasje gegoten moedigden bezoekers aan het op de site geleerde op speelse wijze te evalueren. Voor het eerst hebben we dat uitgebreid toegepast met Volcanoes Online uit 1998. Helaas is van ‘Volcanoes’ slechts zwaar ‘verminkt’ hier nog wat terug te vinden maar alles over deze website is hier verder te vinden.

Hieronder de originele tekeningen die ik nog had liggen en die ik gemaakt heb voor de diverse interactieve spelletjes voor Volcanoes online. Behalve een beginscherm voor een interactieve quiz en een interactief kruiswoordraadsel over vulkanische begrippen, zijn er ook wat tekeningetjes te zien die op het scherm verschenen als de opgaven goed waren opgelost.

Ons teamlid uit Singapore en vormgever van de website Galvin fungeerde steeds als model en begeleidend figuurtje. De spellen waren zò geprogrammeerd dat er verschillende versies van waren. Aan elk spel hing dan ook een behoorlijke database, een stukje programmeren wat in die jaren als een technisch hoogstandje gold.

Quiz 'Save the village'

Interactieve quiz ‘Save the village’

Games1

Games1

games2

games2

crossword

Interactief kruiswoordraadsel

awards

awards

awards

awards

awards

awards

awards

awards

Reacties op “Volcanoes online, een vierde terugblik op wereldwijd KSE-succes: interactiviteit”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  wat ’n boeiend en informatief verhaal weer !!

  sjaakjansen op 20 september 2019 om 19:35 uur.

 2. Ja, de 2e helft van de jaren 90 was toch wel de pionierstijd voor Internet en Internet ondernemers. ThinkQuest was daar ook een onderdeel van. Sweet memories 🙂

  Het was de tijd van Netscape en inbelmodems. Google kwam pas in 1998 als kleine zoekmachine gestart, net als Marktplaats, Sillicon Valley kwam in volle bloei, Microsoft kreeg een antitrustzaak aan haar broek wegens agressief promoten van hun eerste Internet browser Internet Explorer, en hier in Nederland namen de eerste huishoudens Internet in de woonkamer.
  In die tijd was er ook nog geen echte Social Media zoals facebook, Instagram, Snapchat etc. Tablets en Smartphones kwamen ook pas 10 jaar later.

  Het zou eigenlijk wel aardig zijn als leerlingen van nu zouden proberen met de huidige technologieen een nieuwe versie van Vulcanoes te maken. En dan zowel werkend op desktops, tablets en smartphones. Html5 en bootstrap zouden hiervoor bijvoorbeeld uitstekend geschikt zijn. Zou zowel leerzaam als entertainment zijn.

  Martin op 21 september 2019 om 21:02 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren