In de 80-er jaren van de vorige eeuw, toen ik Marjan van de Vrie in de klas had stond het hele computergebeuren nog in de kinderschoenen. Toch had de KSE in die jaren al een computerlokaal. De apparaten die daar te vinden waren en waarop les gegeven werd door Broeder Franciscus, destijds een pionier in computeronderwijs, waren de roemruchte Commodore 64 machines die destijds voor dat moment eigenlijk best wel geavanceerd waren.

Ik kan me nog goed herinneren dat Marjan een keer erin geslaagd is een prachtige tekening op zo’n Commodore te maken, hoewel de machine daar eigenlijk niet voor toegerust was en geschikte tekensoftware ook niet voorhanden was. Met de bijbehorende naaldprinter, oftewel in het Engels dot-matrix printer,met kettingpapier waarop e.e.a. afgedrukt werd, kon de tekening geprint worden en vol trots in het tekenlokaal gehangen worden. Jammer genoeg is dit werkstuk niet bewaard gebleven…

Ondanks Marjans huzarenstukje met deze toen splinternieuwe techniek, liet zij in een ander werkstuk, wat zij enige tijd later zou maken (in 1985 toen zij in Vwo 6 zat) op ‘klassieke’ schilderswijze  heel voorspellend een andere kant van het computergebruik zien: het verslavingseffect.  In haar werkstuk voert zij een mensachtig wezen op dat met bloeddoorlopen ogen een  grauw maskerachtig gezicht met ingevallen mond wezenloos naar een computerscherm staart. De figuur in kwestie is aangesloten op een primitief infuus en bevindt zich verder in een onbestemde ruimte waarin hij/zij met magere vingers het toetsenbord beroert.

Licht van de monitor beschijnt het gezicht en het kleurgebruik is grauw en grijs waardoor de aders van de bloeddoorlopen ogen des te meer opvallen. Voordat er eigenlijk sprake van was, leek Marjan dus toen al, in 1985, deze verslavingsvorm voorzien te hebben!

Dit was het laatste werkstuk uit de ‘Marjan-collectie’. Ik ben haar zeer dankbaar dat ik dit schitterend werk hier in mijn blog mocht tonen!

computermannetje

Computermannetje (detail)

computermannetje

Computermannetje (detail)

computermannetje

Computermannetje (detail)

computermannetje

Computermannetje (detail)

computermannetje

Computermannetje

 

Reacties op “Marjans toekomstvisie”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Herman van den Bossche via FB:
  Wel een heel knappe prestatie in die tijd.

  sjaakjansen op 4 oktober 2019 om 11:09 uur.

 2. Joke Klep via FB: ‘glazen’ bol

  sjaakjansen op 4 oktober 2019 om 11:10 uur.

 3. Inderdaad prachtig gedaan (zeker voor die tijd extra knap), en voorspellend tegelijkertijd. Doet me ook een beetje denken aan een bekend schilderij (‘de schreeuw’ als ik me niet vergis).

  Vanaf 2022 wordt gameverslaving overigens officieel als verslaving erkend, en kunnen mensen bij verslavingsklinieken hiervoor behandeld worden. Ook om social media verslaving officieel te erkennen wordt nog gelobbyd.

  Ik heb overigens ook (begin jaren 90) verschillende tekeningen / cartoons gemaakt op de commodore 64 (evenals diskette hoesjes en etiketten) die ik destijds ook op een matrixprinter met kettingpapier heb afgedrukt. Deze heb ik nog wel bij mij op zolder liggen.

  Martin op 5 oktober 2019 om 03:52 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren