In de tijd dat ik op de Academie voor Opleiding tot Tekenleraar in Tilburg zat, bevond ik me in mijn klas in het goede gezelschap van nog drie andere Bosschenaren: Guus, Nies en Peter. Samen pendelden wij het grootste gedeelte van onze studietijd heen en weer tussen Den Bosch en Tilburg, eerst per trein, later met de auto.

Met veel plezier denk ik terug aan die tijd en alle lol die we onderweg met elkaar beleefd hebben. Alle vier zijn we tekendocent geworden en alle vier nu met pensioen. Mijn drie kameraden zijn, anders dan ik  (het onderwijs heeft me helemaal ‘opgeslokt’ maar daar had ik vrede mee, want het heeft me veel gegeven zoals je in mijn blog kunt lezen) steeds actief gebleven als beeldend kunstenaar.

Hoe zij dat hebben ingevuld kun je onderaan dit verhaal vinden.

In die jaren stuurden we elkaar zelf gemaakte Kerst- en Nieuwjaarskaarten. Enkele bleek ik nog bewaard te hebben en die vind je bij dit bericht, alsmede foto’s uit onze studententijd. En uiteraard wil ik alle lezers van mijn blogberichten langs deze weg een geweldig, gezond en grandioos 2020 wensen.

Peter, Sjaak, Lia

Peter, Sjaak, Lia

Nies1

Nies 1

Nies2

Nies 2

Guus1

Guus1

Guus

Guus 1

Guus 2

Guus 2

PETER1

Peter 1

PETER2

Peter 2

Nies, Sjaak, Guus

1971 Nies, Sjaak, Guus

Nies den Engelsen (1945) was tekenleraar aan het Greijdanus te Zwolle. Zijn voorkeur gaat vooral uit naar het maken van linoleumsneden. Scherpe, duidelijke, meestal frontaal gedraaide vormen met eenvoudige vlakken. Hij gebruikt voor een lino slechts 2 of 3 platen linoleum. Bij het drukken is het dan altijd weer een verrassing welke kleur er ontstaat als hij verschillende kleuren over elkaar drukt.  Architectonische vormen hebben hem altijd geboeid. Zijn motieven vindt hij meestal in zijn directe omgeving.

Drieluik Kampen

Drieluik Kampen

Ameland

Ameland

Ameland

Ameland

Maastricht Dinghuis

Maastricht Dinghuis

Detail Maastricht Dinghuis

Detail Maastricht Dinghuis

Guus Ong (1948) woont al zo’n veertig jaar in Sint- Michielsgestel, maar hij voelt zich toch een Bosschenaar. ,,Veel aspecten verbinden mij aan de stad. Ik ben er geboren en werkte bijna veertig jaar als docent op het Jeroen Bosch College. Ook woont mijn familie er en heb ik een grote liefde voor de stad en haar bewoners.”
Naast zijn baan als docent werkte Guus als tekenaar-illustrator voor kranten en tijdschriften. En dat doet hij nog steeds.

Drie Koningen

Drie Koningen

Sinterklaas: zelf inkleuren

Sinterklaas: zelf inkleuren

Groot Oeteldonks Drieluik

Groot Oeteldonks Drieluik

Interieur St.Jan

Interieur St.Jan

Bossche Markt

Bossche Markt

Peter Venrooy (1948) woont en werkt in Zaltbommel en was docent beeldende vorming aan het Cambiumcollege aldaar.
Hij werkt in diverse thema’s, waarbij vooral landschappen, figuurstudies en vissen de boventoon voeren.
Als schilder/tekenaar legt hij zich de laatste tijd ook toe op het maken van boekillustraties.

Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen in de weergave van de geziene werkelijkheid. Zijn schilderijen en tekeningen zijn grotendeels gefantaseerde composities, gebaseerd op de visuele indrukken opgedaan bij lange wandelingen of trektochten in de natuur. De zoektocht naar harmonie en evenwicht in alle beeldende aspecten bepalen het werk. Ook wordt zijn werk gekenmerkt door een grote gelaagdheid, aandacht voor sfeer en lichtval en door een eigen handschrift en schilderwijze.

Landschap

Landschap

Landschap

Landschap

Landschap

Landschap

Landschap

Landschap

Landschap

Landschap

Reacties op “Nieuwjaar 2020”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB: wat ’n mooi verhaal weer .. een leven lang ’tekenlijntjes’ delen !

    sjaakjansen op 6 januari 2020 om 10:36 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren