En zo is het dan weer bijna carnaval, al zal daar om duidelijke redenen weinig van in de praktijk terecht komen. Er is me herhaaldelijk gevraagd of er nog foto’s waren van de befaamde carnavalsfeesten in de veehallen en in de Nobelaer.

Van de veehallenfeesten heb ik er drie uit 1977 gevonden, maar ik weet dat er  er in het schoolarchief nog veel meer moeten zijn, destijds gemaakt door collega Nederlands Willem Koch, alleen zullen die (nog) niet gedigitaliseerd zijn.  Net als ongetwijfeld veel leerlingen en collega’s uit die tijd heb ik de beste herinneringen aan die feesten, waarbij docenten en leerlingen samen lekker onbekommerd uit hun dak gingen. Iedereen was verkleed, iedereen had goede zin en wanklanken waren er bijna niet. Dit soort festijnen werden altijd perfect georganiseerd door o.a. Willem Nagtzaam en het leerlingenbestuur (zoals dat in 1977), waarvan je op één van bijgaande foto’s een paar leden aantreft. Hoe dan ook, als we gevaccineerd zijn en de seinen staan weer op groen, zal ik eens op zoek gaan in het schoolarchief naar meer van die foto’s. Voorlopig zal je het even met onderstaande plaatjes en de reportage moeten doen!

Over de foto’s hieronder uit 1977 valt het volgende nog te vertellen:

Op foto 1 zie je burgemeester Frank Houben in zijn kiel en met zijn petje in gesprek met rector Tini van den Dungen in een soortgelijke outfit. Behalve de Prinsen van het Stijlorenrijk (Etten) en de Leurse Leut (Leur), hun kapellen en gevolg kwam ook de burgemeester, verkleed en wel, altijd even een kijkje nemen in die dagen. Op de voorgrond drie leden van het toenmalige leerlingenbestuur: Pétrine Lambregts, Leon Mahieu (gezien op de rug) en Eric Tak.

Op foto 2: Rector van den Dungen, een voor mij onbekende,  verder Paul Eijgendaal, destijds de directeur van Internaat Edward Poppe, collega natuurkunde Kees van Loon, die je in onderstaande reportage, 33 jaar later nog een keertje terug ziet, en conrector Jo ’tante Jo’ Sterkens.

Op foto 3: Ondergetekende met collega Nederlands Peter Schellens aan de hos met een aantal leerlingen.

77carnaval01

1977, carnaval 1

77carnaval02

1977, carnaval 2

77carnaval03

1977, carnaval 3

Onderstaande reportage is gemaakt in 2010 door twee van de KSE-reportageteams met Marlou Agterberg en Maartje van Heijningen als verslaggevers, die die avond opnames maakten onder begeleiding van collega Richard Rokx voor Omroep Brabant. Op carnavalszondag kwam deze reportage regelmatig voorbij in het programma ‘Optocht-tv’ en trok vele tienduizenden kijkers.

Tijdens de carnavalsschoolfeesten was het altijd dikke pret. Helaas is de laatste jaren een drankverbod van kracht voor jongeren tot 18 jaar en was dat de oorzaak dat de animo voor de carnavalsfeesten in de bovenbouw tot het nulpunt daalde. Dit festijn , en dat is erg jammer voor de huidige scholieren, lijkt dus definitief tot het verleden te behoren…..

Na al deze nostalgie zullen we maar zeggen: fijne Krokusvakantie en maandag 22 februari ben ik weer present. Jullie ook, hoop ik!

Reacties op “Carnaval 1977/2010/2021: nostalgie en heimwee…..”

Er zijn al 10 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  leutig filmpje en dan dat hoedje de lucht in

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 08:53 uur.

 2. Yvonne Zandvliet-Prins via FB:
  Was altijd zo leuk in de veehallen!

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 08:53 uur.

 3. Mirjan Van Essen:
  Wat een gave rapportage Sjaak! Veel goede herinneringen en zo weer zin in.

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 09:09 uur.

 4. Anja van Oorschot via FB:
  Zo leuk die herinneringen. Wij nog in de Veehallen en op school natuurlijk

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 10:46 uur.

 5. Wim van den Berg via FB:
  En na afloop stiekem naar het Koetshuis

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 10:47 uur.

 6. Willem Nagtzaam via FB:
  Was wel erg gezellig hè Sjaak. En daarna nog een paar uurtjes naar het koetshuis

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 12:09 uur.

 7. Jan Zengerink via FB:
  En dan de volgende ochtend rapportvergaderingen (een enkele collega had zelfs lucifers nodig om zijn ogen open te houden)

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 13:23 uur.

 8. Anne-Marie Roovers via FB:
  Dat waren leuke feesten

  Sjaak Jansen op 11 februari 2021 om 13:24 uur.

 9. Voor mij, afkomstig van boven de plas, toen bekend als “ broeder Paul” en docent wiskunde op de KSE, de eerste keer aanwezig bij een Carnavalsfeest…een bijzondere ervaring!

  Paul Eijgendaal op 11 februari 2021 om 18:54 uur.

 10. Leuk. Ik kan me ook nog vaag iets herinneren over carnaval van de kse in de veehallen inderdaad. Dat moet ergens tussen 1989 en 1992 geweest zijn. Onderbouw.
  Later is het in de Nobelaer gehouden, rond 92-93. Van die avond kan ik me meer herinneren. Huub Delahaye was een van de docenten die toezicht hield. En Ed Netten die flink aan het bier zat. En er zaten 2 vrouwen achter me aan.
  Ik zou graag terug gaan naar die tijd. Was zo leuk en vertrouwd toen. Jammer dat er toen nog veel minder fotos werden gemaakt dan nu.

  Martin op 15 februari 2021 om 21:02 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren