Het materiaal wat ik hier laat zien is al wat ouder: ik fotografeerde de werkstukken tijden de Open dag 2020 van de KSE en het betreft werk van leerlingen van  V5 die deze opdracht kregen van hun docent Ellis Learbuch.

Eens te meer blijkt hier maar weer eens: wat kun je veel met alleen maar een potlood ( nou ja, oké, met potloden van verschillende hardheidsgraden).  Natuurlijk moet de opdracht dan ook aansprekend, uitdagend en inspirerend zijn en dat was ie.  Het thema was spiegeling. Met een spiegeltje in  de hand moesten de leerlingen met hun mobieltje een aantal foto’s maken van wat er in het spiegeltje van de omgeving te zien was. Ook de eigen hand en de achtergrond van waar men zich bevond moesten zichtbaar zijn in het uiteindelijk werkstuk. Resultaat: een zins begoochelende afbeelding waar je even heel goed naar moet kijken om te zien hoe het allemaal in elkaar zit: een afbeelding in een afbeelding als het ware. Het zal zeker een uitdaging geweest zijn voor de leerlingen om een spiegelbeeld te kiezen. Experimenterend met standpunt, lichtval en  compositie met hun camera hebben zij een aantal foto’s gemaakt en daar de volgens hem/haar best bruikbare uitgekozen om er een tekening in grijswaarden met potlood van te maken. Deze voorstudies en het proces van foto’s kiezen en componeren werden vastgelegd en verzameld in het persoonlijk logboek waar hieronder ook wat van te zien is. Alles bijeen een bijzonder originele opdracht met fraaie resultaten, waar de kijker ook wat aan te puzzelen heeft!

Fotografische verkenningen

Fotografische verkenningen

Fotografische verkenningen

Fotografische verkenningen

Het eindwerkstuk fotografisch gepresenteerd

Het eindwerkstuk fotografisch gepresenteerd

Het eindwerkstuk fotografisch gepresenteerd

Het eindwerkstuk fotografisch gepresenteerd

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

Spiegeling

 

Reacties op “Via de spiegel bekeken: nèt even anders”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    weerspiegeling ook van creativiteit !

    Sjaak Jansen op 26 september 2022 om 10:51 uur.

  2. Gaaf. Kan me uit mijn kse tijd nog wel een opdracht herinneren waarin je een potloodtekening moest maken met accent op schaduw en tranaparante voorwerpen (zoals je geodriehoek).

    Met een potlood is duidelijk veel mogelijk.

    Martin op 30 september 2022 om 08:12 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren