Het is allemaal over komen waaien uit de V.S.: Graduation Day, vierkante baretjes in de lucht, een jaarboek en een senior prom. Middelbare scholieren uit Amerika en thans ook hiervandaan keken en kijken er al jaren naar uit. Ouders op klapstoeltjes voor de school, een directeur of rector die een toespraak houdt. En dan gooit iedereen tegelijkertijd het baretje in de lucht. Iedereen is blij en opgelucht. De toekomst kan beginnen.

Wist je dat er een geschiedenis van meer dan 100 jaar oud zit aan de fotografische jaarboeken die tegenwoordig zo overvloedig aanwezig zijn in de afstudeertijd?
George K. Warren (1832-1884) was een vroege Amerikaanse fotograaf die in de omgeving van Boston werkte en woonde toen de daguerreotypie uit de mode raakte. Dus wendde hij zich tot een andere fotografische technologie en profiteerde van de nieuwe mogelijkheid om van een enkel negatief veel beelden te produceren. Hij haalde afstuderende  studenten over om veel foto’s ( die hij uiteraard maakte) te kopen van hem en met elkaar te delen als aandenken. Best een knap verdienmodel! Vervolgens lieten deze afgestudeerde studenten de afbeeldingen door een boekbinder in fraai verzorgde  albums inbinden, soms met reliëfomslagen en vergulde pagina’s. Ruim vijftien jaar lang had Warren aldus in de V.S. het monopolie als een van de bekendste makers van ‘afstudeerklassefoto’s’. Tot zover over het ontstaan van fotojaarboeken.

Bij de diploma-uitreiking in 2001 werden voor de eerste keer op de KSE behalve diploma’s en cijferlijsten ook jaarboeken verstrekt aan de destijds geslaagde leerlingen met daarin hun foto’s, hun herinneringen en toekomstverwachtingen en verder verhalen en foto’s van docenten, schoolreisjes en allerlei evenementen op school.

Meervoudig ThinkQuestwinnaar Mark van der Net had het coverontwerp van deze eerste aflevering verzorgd (in de beginjaren zou regelmatig op dit idee worden teruggegrepen) en een redactie van leerlingen uit de examenklassen onder begeleiding van docenten als 0.a. collega’s Richard Rokx en Michiel Eikenaar waren uiteindelijk verantwoordelijk voor de uitgave. Over wat er in die uitgaven zoals te zien en te lezen was/is, komt later een keertje aan de orde!
Overigens: omdat ik in 2012 met pensioen ging reikt mijn verzameling jaarboeken niet verder dan dat jaar.

Jaarboek 2001

Jaarboek 2001

Jaarboek 2002

Jaarboek 2002

Jaarboek 2003

Jaarboek 2003

jaarboek2004

jaarboek 2004

jaarboek2005

jaarboek 2005

jaarboek2006

jaarboek 2006

jaarboek2007

jaarboek 2007

jaarboek2008

jaarboek 2008

jaarboek2008

jaarboek 2009

jaarboek2010

jaarboek 2010

Jaarboek 2011

Jaarboek 2011

Jaarboek 2012

Jaarboek 2012

Redactie 2010

De Jaarboekredactie 2010 poseert na een vergadering  in het tekenlokaal met links  en rechts de begeleiders: mijn allerbeste collega’s  Michiel Eikenaar en Richard Rokx

 

Reacties op “Jaarboeken op de KSE”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Goed idee. Jammer dat ze in 1994 nog niet zulke mooie jaarboeken maakten 😉

    Martin op 10 oktober 2022 om 07:46 uur.

  2. Sytske Lans-Westerbeek via FB:
    Serieus? Echt 1 jaar NA mijn eigen examens

    Sjaak Jansen op 11 oktober 2022 om 09:24 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren