Een van mijn leerlingen die ik volg en die met veel succes aan de artistieke weg timmert is ‘collagekunstenaar’ en oud-KSE-er Chantal Rens. Al meerdere malen heb ik hier op mijn blog mooi werk van haar mogen laten zien.

Afgelopen week kwam ik er achter dat Chantal op het ogenblik exposeert in het Fotomuseum te ‘s-Gravenhage, een van de meest toonaangevende en belangrijkste musea voor fotografie  in Nederland, voortgekomen uit het Haagse Kunstmuseum ( het voormalige Gemeentemuseum).  Het is een grote eer als je werk daar mag hangen en ik ben er eerlijk gezegd wel een beetje trots op dat een oud KSE-leerling het zover schopt.

Op de expositie ‘Cheers!’  zie je hoe Chantal  erin slaagt om met behulp van collagetechnieken een flûte bruisende champagne, een glas dessertwijn, een whisky on the rocks, een cocktail of een ander alcoholisch drankje op de rug van diverse dieren te laten balanceren. De tentoonstelling is gebaseerd op haar recente serie collages ‘ YOU RUN AROUND TOWN LIKE A FOOL AND YOU THINK THAT IT’S GROOVY’ tot stand gekomen tussen 2014 en 2022 en een selectie drukwerk die zij de afgelopen 6 jaar heeft gemaakt .

Chantal heeft in haar atelier een ontzettende hoeveelheid materiaal, bestaand uit (vaak al wat oudere) tijdschriften en foto’s die zij handmatig knippend en plakkend verwerkt tot haar collages. Niks Photoshop of zoiets maar gewoon ambachtelijk en handmatig.
Op het eerste gezicht lijkt het atelier van kunstenaar Chantal Rens slechts een verzamelplaats voor talloze bakken met oude familiefoto’s en stapels vergeelde boeken en tijdschriften. Die ogenschijnlijke wanorde blijkt echter een indrukwekkend beeldarchief van duizenden foto’s, door haar op geheel eigen wijze gerangschikt en gecategoriseerd. Op basis van knipsels, afkomstig uit al die bakken en stapels, maakt zij analoge collages, die soms griezelig (sommige werkjes doen me zelfs denken aan de beroemde collages van Max Ernst) , soms droogkomisch maar altijd wonderlijk zijn. Haar onverwachte ideeën ontstaan dankzij een intuïtieve blik die ruimte biedt aan toeval en spontaniteit. “Ik vertrek niet vanuit veel regels. Al spelende vind ik iets waarnaar ik niet op zoek was.

Hieronder wat impressies van de expositie van Chantals werk. Wellicht iets voor de Kerstvakantie? Tot 22 januari kun je er terecht!

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Chantal in het Fotomuseum

Alsof dat nog niet genoeg is: ook dit jaar heeft Chantal weer een opmerkelijke kalender het licht doen zien.  ‘Cats and dogs in the window ‘  is het thema:  twaalf ontmoetingen met de grappigste, raarste en schattigste katten en honden in het raam van 2022!  De eerste oplage daarvan is al uitverkocht, maar de tweede is inmiddels verkrijgbaar en te bestellen via de website van Chantal. Wil je jezelf of een ander verwennen met een bijzonder mooi en fraai verzorgd kerstcadeautje, dan kan ik je deze kalender van harte aanbevelen! Voor een indruk kun je de foto’s hieronder bekijken!

Voorkant kalender

Voorkant kalender

De maandbladen januari t/m juni

De maandbladen januari t/m juni

Augustus

Augustus

Ook in Japan wordt het ambachtelijk handwerk van Chantal zeer gewaardeerd, getuige dit artikel over haar en haar werkwijze bij het maken van haar collages in het Japanse tijdschrift ImaOnline Magazine. In 2020 is Chantal zelfs jurylid geweest voor een fotowedstrijd, uitgeschreven door dit blad!

Ima online

Ima online

Ima online

Ima online

Ima online

Ima online

 

Reacties op “Chantal exposeert in het Fotomuseum in Den Haag en maakte een nieuwe kalender!”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Chantal Rens via FB:
    leuk Sjaak, dankjewel!!

    Sjaak Jansen op 14 december 2022 om 08:06 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren