Héél lang geleden, toen er nog geen computers en internet waren, maakte je, als je in breder verband wilde laten zien wat je leerlingen in hun mars hadden, een boekje. Het boekwerkje wat vandaag in de schijnwerper staat is een co-productie geweest van Jan van den Brink en ondergetekende en staat in veel Etten-Leurse gezinnen nog steeds op de boekenplank. De titel: Etten-Leur, de plaats waar we wonen.

Het boekje werd uitgegeven in 1978 n.a.v. het 10-jarig bestaan van de KSE en het eerste exemplaar werd op het Gemeentehuis aangeboden aan burgemeester Houben door Hans de Clercq die toen in VWO 2 zat. Hij maakte de tekening van Isover, een bedrijf waar we later nog mee zullen kennis maken voor een andere spectaculaire groepsopdracht. Uit de tekeningen van de tweede klassers werden er 37 geselecteerd die uiteindelijk in het boekje terecht kwamen.

We werkten aan deze opdracht met foto’s van Broeder Franciscus (in die tijd waren er nog de nodige religieuzen – de Broeders van Liefde en de Zusters Franciscanessen van Etten– die aan de wieg gestaan hadden van de KSE en er nog steeds les gaven). Franciscus was een uitstekend fotograaf die zijn werk ook zelf ontwikkelde en in de eerste KSE-jaren menig reportage gemaakt heeft over het wel en wee op school.

Nadat de keuze uit de tekeningen gemaakt was, zette Jan van den Brink de plaatjes in een passende lay-out, voorzagen we samen e.e.a. van onderschriften,  en kon het hele spul naar de drukker die het in een oplage van enkele honderden exemplaren drukt. De Stem  en Brabants Nieuwsblad spraken over een ‘een waardevol geschenk aan Etten-Leur bij het tweede lustrum’.  Een aantal tekeningen uit dit boekje zou later verschijnen in ‘Rondje Etten-Leur’, een gemeentelijke uitgave voor nieuwkomers.

Paulushofje Daisy Hereijgers

Paulushofje Daisy Hereijgers

Egon Zitter ingang Oderkerkpark

Egon Zitter ingang Oderkerkpark

Marco van de Broek Toren Hervormde Kerk

Marco van de Broek Toren Hervormde Kerk

Gert Bogers Stadhuis

Gert Bogers Stadhuis

Herman van Loon Adriaan van Bergen

Herman van Loon Adriaan van Bergen

Fabiola Splinter Bisschopsmolen

Fabiola Splinter Bisschopsmolen

Hans de Clerq Isoverfabriek

Hans de Clerq Isoverfabriek

Karin Kraus Ingang Turfschip

Karin Kraus Ingang Turfschip

Fabiola Splinter Bisschopsmolen

Fabiola Splinter Bisschopsmolen

Martin Nelen Hanneke Vermeulen Conny Vermeulen

Martin Nelen Hanneke Vermeulen Conny Vermeulen

Rick van Wandelen Nobelaer

Rick van Wandelen Nobelaer

Hans overhandigt de burgemeester het eerste exemplaar

Hans overhandigt de burgemeester het eerste exemplaar

Als ik bijna 40 jaar later zie wat er allemaal verdwenen en veranderd is en hoe Etten-Leur zich ontwikkeld heeft van een dorp naar een plaats met stadse pretenties en allure heb ik gemengde gevoelens . Wilde ik vroeger buiten tekenen dan waren 3 minuten wandelen voldoende om midden in het buitengebied te zitten en daar een mooi plekje uit te zoeken met zicht op wat boerderijen, de koeien in de wei en een fraaie Vlaamse schuur.

Bijna alle stukjes groen en vele mooie  karakteristieke uitzichten zijn inmiddels voor Etten-Leur’s  expansiedrift opgeofferd en ik vraag  me af of  mijn woonplaats niet tussen de wal en het schip terecht gekomen zijn en zij niet te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken geworden is…

Alle bovenstaande tekeningen en nog veel meer in de Powerpoint hier onder!

Etten leur, de plaats waar wij wonen from jacjans

Reacties op “Etten-Leur, de plaats waar we wonen”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Plaats hier je reactie!
  Egon reageerde op Slideshare:
  Leuk om mijn tekening hier tegen te komen en wel door mijn eigen naam in te tikken op Google komt opeens die tekening te voorschijn !! Groetjes, Egon Zitter
  http://www.egonzitter.com/

  sjaakjansen op 24 augustus 2013 om 22:16 uur.

 2. Leuk Sjaak! Wel zonde van al die noeste arbeid om zo’n lelijk gebouw na te tekenen. En die foto van Hans dan. Ook grappig. Stond ik gisteravond nog een biertje mee te drinken. Dat advies van die kunstacademie was natuurlijk minder maar gelukkig is toch alles nog goed gekomen! Groet!

  Rick van Wandelen op 26 oktober 2013 om 20:46 uur.

 3. Ha Sjaak,

  het boekje heb ik nog steeds.
  De tekening van de Nobelaer door Rick staat al heel wat jaren in ons levensbeschouwingsboekje voor de Brugklas (om het begrip “beschouwen” uit te leggen m.b.v. het woord “schouwburg”). En zo blijft die oude Nobelaer toch nog een beetje voortbestaan…

  Ad Thijs op 1 april 2024 om 01:01 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren