In de rubriek ‘Oud-leerling in de spotlight: ‘ vandaag aandacht voor iemand die zowel voor zijn tekendocenten, als voor zijn latere collega-leerlingen dingen in gang gezet heeft die van blijvende betekenis geweest zijn voor de teken- en medialessen op de KSE: Marcel Hellemons.

  Marcel was ( en is denk ik nog steeds) een echte pionier die zich ergens in vastbijt en dan niet meer loslaat totdat het naar zijn zin is. Ook een beetje monomaan: als je zijn werkstukken hieronder bekijkt zie je dat hij steeds zijn inspiratie zoekt in films en filmbeelden al moet ie die er soms met de haren bij slepen. In de werkjes hieronder de nodige dikke verwijzingen naar ‘The Nightmare before Christmas‘ (de screenie), ‘Hook‘, de ‘Lemarchand’s box‘ uit ‘Hellraiser‘ (in het kubistisch stilleven) en ‘Independance day‘.

In 1997 zit hij als vormgever in een van de eerste ThinkQuestteams en trekt het fraaie en bewerkelijke uiterlijk van de site meteen de aandacht, al blijft de inhoud helaas wat achter wat maakt dat Marcels team niet ver komt in de wedstrijd, maar Marcel heeft wèl zijn visitekaartje afgeleverd en zijn eerste kennismaking met internet en vormgeving die naar meer smaakt te pakken! Met een fantastisch werkstuk (met als thema Jurassic Parc) won Marcel in 1997 bovendien de gemeentelijke kunstprijs van Etten-Leur voor middelbare scholieren.

Screenie: Nightmare before Christmas

Screenie: Nightmare before Christmas

Niet storen: Hook

Niet storen: Hook

Stilleven: Hellraiser

Stilleven: Hellraiser

Independance Day

Independance Day

Verslag Kunstprijs 1997

Verslag Kunstprijs 1997

Verslag Kunstprijs 1997

Verslag Kunstprijs 1997

Marcels pioniersgeest en experimenteerzucht gaat ver als hij besluit om voor zijn Centraal Praktisch Examen voor tekenen in 1997 (!) een animatiefilmpje te maken waarbij hij uit de opdrachten kiest voor een strofe uit een gedicht waar hij vervolgens al zijn favoriete films aan weet op te hangen (James Bond, Star Wars, Back to the future,Jurassic Park, enz.)

Deze wat geforceerd aandoende interpretatie van de opdracht was naderhand tijdens de beoordeling aanleiding tot stevige discussie tussen de gecommitteerde en ondergetekende, maar uiteindelijk zwichtte de collega voor de originaliteit en de verregaande technische snufjes die het filmpje herbergde.

Bedenk dat toen Marcel dit filmpje maakte scanners nog een redelijke zeldzaamheid waren, moviemaker en Photoshop nog ver weg en internet nog lang niet de reusachtige database was die het nu is. Bovendien werd het filmpje met tientallen diskettes en met veel bloed zweet en zelfs tranen op een computer op school geïnstalleerd want de CD-Rom was toen ook nog geen gemeengoed.

Ondanks een uitstekend cijfer voor tekenen (mede door bovenstaand filmpje) zakte Marcel helaas dat jaar voor zijn VWO-examen. Wellicht had het maken van het filmpje toch teveel tijd gekost….

Het jaar daarop (onder begeleiding van collega Carmen Klomp)  slaagde hij wèl en voor zijn CPE maakte hij een wondermooi filmpje met een voorbeeldige soundtrack, voorafgegaan door een voor die tijd perfect keuzemenu waarin de hele procesbeschrijving verwerkt was, Helaas kan ik alleen maar hier een deel van het filmpje  laten zien omdat ik technisch niet in staat was alles goed online te krijgen. Wat er echter hieronder te zien is , is echter weer méér dan de moeite waard! De foto’s heeft Marcel gemaakt met een van Wanda ( een van onze systeembeheerders destijds) geleende digitale camera (in die jaren nog  een zeldzaam artikel).  Ook hier weer tal van verwijzingen naar Marcels favoriete films (o.a. The Avengers)  en ook hier weer gekozen voor een strofe uit een gedicht waar je veel kanten bij op kon. Ook dit filmpje werd met zo’n 50 diskettes op de zwaarste computer die we op school konden vinden, na eerst diverse exemplaren helemaal rokend  op tilt gekregen te hebben: Marcel zocht graag de grenzen van het systeem op….

hand2

Hand 1

head

Hoofd

Hand 2

Hand 2

Na het VWO heeft Marcel de opleiding Academie voor digitale Communicatie aan de Hogeschool Utrecht gevolgd en is vervolgens gaan werken als creative director bij grote internationale bureaus  als   Moxie en Zenith Optimedia. Tevens becommentarieert Marcel geregeld reclamefilmpjes op Nederlands Media Nieuws.

Reacties op “Oud-leerling in de spotlight: Marcel Hellemons”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Marcel via Linkedin:
  Hoi meneer Jansen! Of mag ik inmiddels Sjaak zeggen? 😉

  Wat ontzettend leuk zeg om dit terug te zien. Ik had niet verwacht dat de werken of de beelden nog bewaard zijn gebleven. Ook grappig om te zien dat je je het in herinnering toch ook altijd weer mooier voor de geest haalt dan wanneer je het nu terugziet.

  Helaas vinden mijn huidige klanten zoals Stokke, l’Oreal Paris, Maybelline, Hasbro, CZ en Joop van den Ende het niet zo leuk als ik films er ‘met de haren bijtrek’ haha. Maar het werk bevalt me heel goed.

  Erg bedankt voor deze flashbacks! En ik hoop dat het op de KSE en met u persoonlijk ook erg goed gaat. In ieder geval goed om te zien dat filmpjes tegenwoordig niet meer met 20 diskettes meegenomen hoeven worden 😉

  Een hele fijne avond gewenst!

  Hartelijke groet,
  Marcel

  sjaakjansen op 3 april 2014 om 19:37 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren