Een goede praktijkopdracht voor CKV, het voor (bijna) iedereen verplichte kunstvak, is goud waard. Het is namelijk nogal lastig, zo weet ik uit eigen ervaring, een opdracht te ontwikkelen waaraan men individueel of in een groepje kan werken, die aansprekend is voor alle leerlingen, en waarbij verschillende vaardigheden op 2- en/of 3-dimensionaal gebied getoond kunnen worden. Oh ja, het zou leuk zijn als  ook wat aspecten van beeldende kunst en/of ‘low’ of ‘high culture’ een rol zouden kunnen spelen. Ga er maar aan staan, of, beter in dit geval, ga er bij zitten!

Oud CKV-collega Ron Schijfs is er in geslaagd een opdracht vanuit een zeer originele invalshoek te vinden. Op de open dag 2018 zag ik een expositie in de grote hal van de KSE met als titel ‘Gestoeld op’. Meer dan 20 verschillende zitmeubels, elk exemplaar op unieke wijze vormgegeven, stonden opgesteld.

Er waren stoelen die geïnspireerd bleken te zijn op beeldende kunstenaars en hun (vaak wereldberoemde) werk, maar ook stoelen die vormgegeven waren n.a.v. schrijvers, zangers, zangeressen, bandjes, films, media en nog meer. In deze aflevering een keuze uit deze collectie, gebaseerd op beeldende kunst en kunstenaars. Bedoeling was de stoel zoveel mogelijk te relateren aan de gekozen kunstenaar en zijn producten. Dat gebeurt o.a. door de vormgeving en de decoratie.

Het spreekt vanzelf dat de leerlingen zich stevig hebben moeten oriënteren op de kunstenaar en de kunstwerken van hun keuze voordat zij aan hun ontwerp konden beginnen. Ook zitten in deze opdracht natuurlijk ook de nodige aspecten van industriële en ambachtelijke vormgeving. Bovendien is er hiermee weer een stukje handvaardigheid en techniek terug op school!

Omdat wellicht niet iedereen de gekozen kunstenaars voor de geest heeft heb ik onder elke naam onder de foto’s een link geplaatst van een site waar je meer over de desbetreffende kunstenaar en zijn werk kunt vinden, zodat je zelf kunt zien welke bij de kunstenaar horende aspecten door de leerlingen in hun ontwerpen gebruikt zijn. Na de vakantie meer stoelen!

Overzicht van de tentoongestelde stoelen

Overzicht van een aantal van de tentoongestelde stoelen

Reacties op “‘Gestoeld op….’ Een praktijk CKV-opdracht, deel 1: n.a.v. beeldende kunst”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  Wat ’n diversiteit aan ‘Rietveldjes’…

  sjaakjansen op 2 juli 2018 om 08:42 uur.

 2. Susan Mooiman via FB:
  Wat een leuke opdracht, helemaal in mijn straatje. Had dit ook graag gedaan!

  sjaakjansen op 2 juli 2018 om 09:57 uur.

 3. Ans Nijman-Bruinincx via FB:
  Van alle markten thuis op de KSE!

  sjaakjansen op 2 juli 2018 om 19:42 uur.

 4. Ron Schijfs via de mail:
  Mooi stukkie Sjaak!

  sjaakjansen op 2 juli 2018 om 20:52 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren