Hier in Etten-Leur vallen vallen het begin van de zomervakantie en de kermis vaak (nagenoeg) samen. Komend weekend is het zover: de grote Etten-Leurse kermis barst dan los op vrijdagmiddag en de proefwerken op de KSE zijn dan ook achter de kiezen!

Aan het begin van de tachtiger jaren had ik, als klein voorproefje voor de dingen die gingen komen, als laatste opdracht voor mijn derdeklassers de opdracht ‘kermis’ of ‘kermisattractie’. Bedoeling was de sfeer van licht en herrie van een kermis in een tekening in kleur maar voren te brengen of de  façade van een kermiskraam uit te beelden met zijn lokkende lichteffecten en kleuren.

Normaal gesproken zou je de leerlingen zo’n opdracht laten schilderen, alleen hadden deze derdeklassers toen slechts een lesuur tekenen van 50 minuten ter beschikking. Schilderen was daarom te bewerkelijk en derhalve moest er gewerkt worden met kleurpotlood en/of kleurstift. Helaas waren de kleuren van de dia’s die van deze opdracht gemaakt zijn enigszins aangetast door de tand des tijds, maar ze zijn zeker nog het bekijken waard.

Wie dit weekend kermis gaat vieren in Etten-Leur: heel veel plezier, en voor de anderen gewoon een heel fijn zonnig weekend!

Schiettent

Schiettent

Schiettent

Schiettent

Spookhuis

Spookhuis

Schiettent

Schiettent

Kermis

Kermis

En voor de liefhebbers: wie mijn blogs volgt weet dat ik fanatiek modelbouwer ben. Hierbij de kermis op mijn modelbaan!

Reacties op “Kermis!”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ja, gelukkig leeft de kermis nog (enigszins), ondanks alle social media, moderne technologie, en alternatieve vermaak en uitgaansgelegenheden van tegenwoordig.
  Een traditie waar we denk ik zuinig op moeten zijn na het nagenoeg verdwijnen van bijvoorbeeld circus en ‘klassieke’ uitgaansgelegenheden zoals discotheken.
  Er blijft toch iets nostalgisch en romantisch kleven aan de traditionele kermis.

  Martin Jochems op 28 juni 2018 om 09:25 uur.

 2. Eveline Jansen via FB:
  Ja gezellig samen in het spookhuis

  sjaakjansen op 28 juni 2018 om 16:06 uur.

 3. Peter Jochems via FB:
  Oliebollen!

  sjaakjansen op 28 juni 2018 om 16:06 uur.

 4. Sytske Lans-Westerbeek via FB:
  O die tekening moet ik ook nog ergens bij mijn ouders op zolder hebben liggen!!

  sjaakjansen op 29 juni 2018 om 09:37 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren