In een aantal afleveringen van dit blog heb ik jullie het werk voorgesteld van Willemijn Baaijens-Steenkist wat zij tijdens haar KSE-tijd van 1994 t/m 2000 gemaakt heeft. Wat is het mooi om zo haar ontwikkeling vanaf de brugklas te kunnen zien tot en met het examenwerk in VWO6!

Het spreekt vanzelf dat ik Willemijn dankbaar ben: op de eerste plaats natuurlijk voor het bewaren van dit alles, maar ook omdat zij de moeite heeft willen nemen  al die werkstukken te fotograferen en aan mij door te sturen.

Mochten anderen nog oud KSE-werk hebben liggen: volg het voorbeeld van Willemijn, ik houd me van harte aanbevolen! Misschien een leuke bezigheid als het een keer regent in de vakantie! In deze laatste aflevering werk uit VWO 5 en 6 waaronder schoolexamenwerk waarvoor examenopdrachten uit het verleden werden gebruikt. De eerste serie werk betreft de opdracht ‘Onheilspellend’. Al brainstormend komt Willemijn tot enkele knappe schetsen en ideeën waarna ze uiteindelijk kiest voor een compositie met gestileerde figuren in een desolaat nachtmerrieachtig  landschap.

19.1 onheilspellend

Onheilspellend: brainstorm en schetsen

19.2 onheilspellend

Onheilspellend: schetsen en studies

19.3 onheilspellend

Onheilspellend; kleurstudie

19.4 onheilspellend eindwerk

Onheilspellend: eindwerkwerkstuk

Het thema voor een van de schoolexamens luidde ‘Figuur in een landschap’. Ging Willemijn in de vorige opdracht sterk de kant op van stilering en abstrahering, in deze volgende opdracht blijft ze weer wat dichter bij de realiteit. Het resultaat is na de nodige bestudering van beeldmateriaal, studies en schetsen een tweetal eindwerkstukken waarbij met name het tweede sterk de eenzaamheid van de figuur laat zien te midden van een doolhof van wegen.

23.3 figuur in een landschap

Figuur in een landschap: studies en experimenten

23.3 figuur in een landschap

Figuur in een landschap: beeldmateriaal, studies en experimenten

23.1 figuur in een landschap eindwerk 1

Figuur in een landschap: eindwerk 1

23.2 figuur in een landschap eindwerk 2

Figuur in een landschap: eindwerk 2

Het door Willemijn gekozen onderwerp voor het schoolexamen had als titel ‘Portret met een verhaal’ en bestaat uit een mooi drieluik van drie figuren uit verschillende tijden tegen een achtergrond van gesjabloneerde letters, elk met een formaat van 50 x 65.

Jammer genoeg ontbreken hiervan de schetsen zodat het proces niet zichtbaar is deze keer. Dit drieluik vormt een waardige afsluiting van deze mooie serie werk van Willemijn.

17.1 portret met verhaal

Portret met een verhaal

17.2 portret met verhaal

Portret met een verhaal

17.3 portret met verhaal

Portret met een verhaal

17.4 portret met verhaal eindwerk

Portret met een verhaal: het totale drieluik

Reacties op “Willemijns werk, deel 5: bovenbouw en schoolexamens”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Wilma Brabers via FB:
  Mooi om te zien
  En fijn dat het bewaard is gebleven

  sjaakjansen op 25 juni 2018 om 09:17 uur.

 2. Mooie drieluik portretten.

  Marin Jochems op 25 juni 2018 om 09:28 uur.

 3. Willemijn via FB:
  Vond het zelf ook leuk om zo terug te lezen

  sjaakjansen op 25 juni 2018 om 11:59 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren