3

“In grey days of spring the colours sing in my garden  Grey days, cool with mists”.  Deze strofe uit een Engels gedicht vormde de titel van een oude opdracht voor het eindexamen tekenen 1997.

Leerlingen willen altijd graag weten wat er van hen verwacht wordt. Het praktisch eindexamen VWO tekenen was destijds voor veel leerlingen aan het begin van de vijfde klas natuurlijk nog een ‘ver van hun bed show’. Daarom gebruikte ik dat jaar dan ook om met oude examenopdrachten te oefenen om hen voor te bereiden op de dingen die in het zesde leerjaar zouden gaan komen. Deze opdrachten telden dan mee voor het rapportcijfer en als schoolexamen (SE) voor het examendossier. Procesmatig werken had men natuurlijk in voorgaande jaren al gedaan, maar consequent zelf een proces opzetten, probleemstellingen op het gekozen thema kiezen, jezelf regisseren en evalueren, en dat alles in woord en beeld vastleggen vereist natuurlijk een grote  discipline en dat alles gedurende de lessen in een periode van een week of vijf.  Ook Babette de Waele van wie we het veelzijdige werk hier al tegengekomen zijn op dit blog, heeft een aantal malen met dit bijltje gehakt. Hieronder haar eerste ‘oefenexamen’ uit schooljaar 1997-1998, bestaande uit een  interpretatie van bovenstaande dichtregel. Daarop aansluitend en geheel in stijl wens ik iedereen en gelukkig en kleurrijk 2019, al zal er best wel eens een mistflard doorheen komen waaien.

Tuin

Tuin1: compositieschets

Tuin

Tuin2: compositieschets

Tuin

Tuin3: studie bloem

Tuin

Tuin4: studie bloem

Tuin

Tuin5: Kleurstudie

Tuin

Tuin6: eindwerkstuk

Spread the word

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook, Twitter of één de vele andere social-networks!


Reageer op dit artikel

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Laat hier jouw reactie achter…


Reacties op "De tuin van Babette"

 1. barry de waele zei op 7 januari 2019 om 10:33 het volgende:

  leuk om weer te zien sjaak, toen al een talent. super trots op haar en bedankt voor de plaatsing groet bob en barry

 2. sjaakjansen zei op 7 januari 2019 om 14:47 het volgende:

  Babette via FB:
  Ohhh heel leuk weer zeg! die was ik vergeten haha

 3. sjaakjansen zei op 10 januari 2019 om 22:01 het volgende:

  Marlies Heeren via FB:
  Mooi.

Vertaal deze website

  Translate to:

Social

Vind je deze site handig, leuk of interessant?
Deel hem dan op Facebook of Twitter!