Na al dat digitaal geweld van de laatste posts tijd voor weer wat ambachtelijk werk. Het moet tenslotte wel naar verf blijven ruiken.  Mijn collega van destijds, Jan van den Brink, was een echte schilder en samen met hem heb ik gedurende een aantal jaren deze opdrachten (afwisselend in de herfst- en in de winterversie) gedraaid. Bij deze opdrachten voor de tweede klassen ging het om te leren schilderen met vegen en toetsen.


Ter voorbereiding werd een diaserie met voorbeelden uit het impressionisme getoond. Behalve de hanteringswijze (toetsen opzetten met de Lyonse kwast, details inschilderen met het penseel) kregen ook begrippen als kleurperspectief, voor- en achtergrondskleuren, vormen van dieptewerking zoals overlapping, groot-klein en repoussoir de nodige aandacht. Ook dienden de leerlingen foto’s en plaatjes te verzamelen om als naslagmateriaal bij het werk te gebruiken. In die tijd (1974) betekende dat nog een duik in de oud papierbak, een greep in de boekenkast of een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek. Zelf hadden we ook een archief van platen en prenten met foto’s en reproducties die afkomstig waren van kalenders. Google-en en printen was er toen nog niet bij. Op de KSE waren we heel blij en trots op onze Leitz Pradovit projectoren waarmee we onze diaseries vertoonden. Zeer solide apparaten, die zelfs een val op de grond overleefd hebben als er, ondanks alle waarschuwingen, een leerling over de electriciteitsdraad gestruikeld was en het apparaat op de grond had laten kletteren.  Door deze ervaring wijs geworden werd er in beide lokalen al snel een stroomaansluiting vanuit het plafond gerealiseerd…

Onze projectoren, de Leitz pradovit

Onze projectoren, de Leitz pradovit

Herfst01

Herfst01

herfst02

herfst02

herfst03

herfst03

herfst04

herfst04

herfst05

herfst05

Winter01

Winter01

winter02

winter02

winter03

winter03

winter04

winter04

winter05

winter05

Reacties op “Schilderen: seizoenen in beeld”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Zit een beetje rond te kijken op je website nav de mail die ik kreeg. Leuk, doe ik weer ideeen van op. Ik vind dit het leukste werk dat er is, heb zelf ook veel ideeen. Ik geniet er nog even van, jij veel succes met je nieuwe stap.
    Groeten, Maja Kalkhoven, praktijkonderwijs Lelystad.

    Maja Kalkhoven op 25 oktober 2012 om 21:35 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren