Zoals in mijn cv en een eerdere post vermeld ben ik in 1971 tijdens mijn MO-B studie begonnen met les geven aan het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Het Stedelijk was dat jaar nog gevestigd in een statig pand aan het Nachtegaalslaantje aan de zuidrand van het Bossche centrum. Ik mocht daar voor mijn lessen gebruik maken van de schitterend ouderwetse tekenzaal van de Rijks HBS die grensde aan het gebouw van het Gymnasium.

De vreugde was echter van korte duur. Omdat het hoofdgebouw aan het Nachtegaalslaantje niet meer voldeed aan de eisen moesten we verkassen naar de oude gebouwen van het Sint Janslyceum, midden in het centrum van de stad, in In De Boerenmouw (Den Bosch kent fraaie straatnamen!).

Stedelijk Gymnasium Den Bosch

Stedelijk Gymnasium Den Bosch

Rijks HBS, Den Bosch

Rijks HBS, Den Bosch

Voormalig St.Janslyceum met rechtsachter boven vóór de kapel het tekenlokaal

Voormalig St.Janslyceum met rechtsachter boven vóór de kapel het tekenlokaal

Het tekenlokaal  bleek dezelfde ruimte te zijn waarin ik 11 jaar eerder tijdens mijn brugklastijd op het St.Janslyceum de dagelijkse lessen had mogen doorstaan. In dit lokaal waren aanwezig: een schoolbord, vier grote tafels, een bureau voor de docent, een wasbak met drie kranen en een stelling waar tekendozen en schetsboeken in opgeslagen konden worden. Voor de muzieklessen stond er nog een oude piano, en tenslotte moest dit lokaal ook gebruikt worden door mijn collega textiele werkvormen.  Tel uit je winst!

St.Janstoren vóór de restauratie, Marcel Vos

St.Janstoren vóór de restauratie, Marcel Vos

Slechts in één ding was ik met deze verhuizing vooruit gegaan: het schitterend uitzicht vanuit mijn lokaal op de noordkant van de St.Janskathedraal (met een nog niet tijdens de restauratie verpeste toren) . Vanzelfsprekend hebben mijn leerlingen dat een aantal keren mogen natekenen. Ook voor buiten tekenen leende de omgeving van de toch wel pittoreske In De Boerenmouw zich uitstekend.

Een aantal tekeningen van uitzicht en omgeving zijn bewaard gebleven en zijn hieronder te bekijken. Het zijn tweede en derde klassers geweest die dit werk gemaakt hebben. Onder hen de gebroeders Christoph en Peter-Matthias Noordzij, zoons van de bekende typograaf Gerrit Noordzij. Waarschijnlijk met de paplepel ingegoten gekregen: beiden schreven hun dictaten en aantekeningen in prachtig handschrift met een rondschriftpen! Beide broers zijn later in de voetsporen van hun vader getreden.

Wijze les van Christoph Noordzij

Wijze les van Christoph Noordzij

Tot 1975 heb ik het in deze erbarmelijke behuizing uitgehouden. De lessen aan het Stedelijk, gecombineerd vanaf 1973 met de nieuwe baan in Etten-Leur, waar ik na mijn studie aangenomen was, vormden een volledige baan. Zo slecht geoutilleerd als het lokaal was, zo leuk en gemotiveerd waren de leerlingen en ook de sfeer onder de collega’s was uitstekend te noemen. Desondanks zag ik in augustus 1975 mijn kans schoon toen ik voor de volle mep in Etten-Leur terecht kon!

In De Boerenmouw

In De Boerenmouw

Uitzicht tekenlokaal Christoph Noordzij

Uitzicht tekenlokaal Christoph Noordzij

Schets uitzicht tekenlokaal Gerard de Zeeuw

Schets uitzicht tekenlokaal Gerard de Zeeuw

Uitzicht tekenlokaal Gerard de Zeeuw

Uitzicht tekenlokaal Gerard de Zeeuw

Uitzicht tekenlokaal MarjolijnVermeulen

Uitzicht tekenlokaal MarjolijnVermeulen

Uitzicht tekenlokaal Michel Mudde

Uitzicht tekenlokaal Michel Mudde

Uitzicht tekenlokaal geschilderd Michel Mudde

Uitzicht tekenlokaal geschilderd Michel Mudde

Binnendieze

Binnendieze

Binnendieze Adele Roelofs

Binnendieze Adele Roelofs

Doorkijkje In De Boerenmouw Silvia Silooy

Doorkijkje In De Boerenmouw Silvia Silooy

In De Boerenmouw Arja van Veldhuijzen

In De Boerenmouw Arja van Veldhuijzen

 

 

 

Meer over de familie Noordzij:

De vader:

http://letterror.com/noordzij/index.html

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Noordzij

 

De zoons:

http://www.teff.nl/designers/christoph_noordzij.html

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3417860/2013/03/30/Boekontwerp-Christoph-Noordzij.dhtml

http://www.linkedin.com/pub/peter-matthias-noordzij/4b/a2/727

 

Reacties op “De omgeving van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch”

Er zijn al 8 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Plaats hier je reactie!

  Beste Sjaak,

  Ik heb ooit (1971-1974) les van je gehad op dat merkwaardige Gymnasium in Den Bosch en in diezelfde tijd had jij les van mijn vader (al 10 jaar terug overleden) aan de Academie in Tilburg. Het zal je niet meegevallen zijn om tussen vader en zoon op en neer te bewegen. Wat aardig om gezichtjes op de Sint-Jan van mijn voormalige schoolgenoten te zien. Aan mij zelf is geen tekenaar verloren gegaan, maar zo heeft iedereen weer iets anders.

  Groet Jaap Croonen

  Jaap Croonen op 19 november 2012 om 22:42 uur.

 2. Dag Sjaak,
  Joost van den Bergh van het Stedelijk Gymnasium stuurde deze link door aan oud-leerlingen, waarvan ik er een ben. Leuk om te kijken. Leuk ook om de tekeningen van een paar klasgenoten (en een van mijzelf) te zien. Ik herinner me nog wel een paar lessen van jou. Vond het altijd leuk, dus de wijze les van Christof heb je wat mij betreft blijkbaar ter harte genomen.
  Ik ben benieuwd hoe groot je voorraad tekeningen uit die periode is. Het verbaasde me dat je ze na al die tijd nog in bezit hebt.
  Hartelijke groet,
  Marcel Vos

  Marcel Vos op 27 november 2012 om 14:16 uur.

 3. Beste Sjaak,
  De tekening kan ik me nog goed herinneren. Net zoals het strafwerk dat je kon geven: een opstel schrijven in het Latijn. Soms zit ik in de raadskamer van Den Bosch, op het bestuurscentrum. En kijk ik over de Bossche daken naar de Sint Jan. Het uitzicht blijft mooi.
  Leuk de tekeningen nog eens terug te zien.

  Marjolijn Vermeulen op 27 november 2012 om 14:58 uur.

 4. Allerbeste Sjaak,

  Mooi is de her-herinnering
  bij het bezien
  van aller ons uitzicht …
  het Boerenmouwgebouw
  halsrijkend uitturend,
  ergens in de jaren zeventig.

  Perspectief
  is een bijzonder fenomeen.

  Bedankt,
  Michel Mudde

  Michel Mudde op 27 november 2012 om 21:11 uur.

 5. Patrizia Zanin via FB: Hé, daar heb ik ook gezeten tot mijn eindexamen. Ook nog even les gehad van Sjaak Jansen. Bijzonder leuke leraar!

  sjaakjansen op 16 april 2016 om 19:41 uur.

 6. Dick van Noort via FB: Leuk. Ik heb zelf geen les van je gehad, maar ik had geen foto meer van de locatie Boerenmouw waar ik ook nog even heb mogen vertoeven.

  sjaakjansen op 16 april 2016 om 22:30 uur.

 7. Beste Sjaak, zie dit nu pas (maart 2018). Gerard de Zeeuw, Michel Mudde… van die laatste heb ik nog tekeningen in een reeks Feuniksen. En dat uitzicht, de schoolgebouwen! Ubi sunt? Dank voor de herinnering. Vriendelijke groet! Hans Stupers

  Hans Stupers op 3 maart 2018 om 23:51 uur.

 8. Hoi Sjaak, late reactie maar ik kan me zelfs nog herinneren dat ik bij je thuis mijn tekeningen zag hangen, Weet niet meer waarom ik daar was eerlijk gezegd, haha, maar wat waren de lessen altijd leuk. De kunstacedemie in Den Haag is het niet geworden voor mij destijds, ben uiteindelijk in de Sales terecht gekomen in de zakelijk Internet wereld, ook leuk! Overal gewoond tot in diverse buitenlanden, maar sinds juni 2019 weer terug in hartje Den Bosch, hoe bestaat, weer terug naar de roots. Groet, Sylvia Silooy

  Sylvia Siloy op 30 juni 2020 om 14:03 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren