‘Een flashmob (Nederlands: “flitsmeute”) is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. De eerste flashmob werd in mei 2003 georganiseerd in de New Yorkse wijk Manhattan door een redacteur van het blad Harpers Magazine, Bill Wasik.  In augustus van datzelfde jaar waaide het fenomeen over naar de rest van de wereld.’

Tot zover Wikipedia. Zonder dat ik wist dat zoiets later als flashmob door het leven zou gaan, heb ik op de KSE in mei 2003 al iets dergelijks gedaan in het kader van het vak CKV1 met een VWO4 klas.

Hoe we er precies opkwamen weet ik eigenlijk niet. Het kan zijn dat het ging over opvallende motoriek van bepaalde mensen, maar ineens hadden we het over expressie bij balletdans, de ‘silly walks’ van Monty Python’s John Cleese en zijn kornuiten, over happenings uit de provotijd en over de verwarring zaaiende televisiebeelden van Wim T.Schippers. Allemaal elementen die mij en de leerlingen ons deden afvragen: zou het niet leuk zijn hier op school zelf enige ontregeling en verwarring te stichten op artistieke wijze.

Al pratend waren we er eigenlijk al snel uit. We moesten het maar eens proberen. Het volgende plan werd opgevat: de klas zou een dans instuderen en die tijdens de drukte van de ochtendpauze tussen 10.10 en 10.25 in de centrale gang opvoeren te midden van de leerlingen en collega’s die op weg waren naar de diverse volgende lessen of de kantines.

Lotte en Sjoerd, toen al twee theaterdiertjes in de dop, maakten een choreografie en in het diepste geheim werd er in een gymzaal na school gerepeteerd.  Uiteraard werd alles op film vastgelegd vanuit verschillende camerastandpunten en gemonteerd door Hans Westerbeek, een leerling waarmee we later in andere posts nog verder kennis zullen maken.

Wie de beelden van deze happening tijdens het les wisselen ziet zal kunnen beamen dat de hele act  zeker iets ontregelends had. Collega’s met haast om naar hun lokaal te gaan proberen zelfs struikelend zich een weg te banen door de dansende meute en het publiek er omheen. Anderen blijven juist geamuseerd staan kijken. Ook de leerlingen reageren totaal verschillend. Alles bijeen een geslaagde verrassing, uitgevoerd door een zeer enthousiaste groep en geregistreerd en gemonteerd door een enthousiast filmteam.

Bekijk het filmpje van de enige echte eerste Ettense flashmob (maart 2003) rechtstreeks hieronder of op   http://bit.ly/P8QXcH 

Nog eens lachen met Monty Pyrhon? Silly walks ministry sketch:

http://www.youtube.com/watch?v=IqhlQfXUk7w

Wat de choreografen van toen van deze flashmob vandaag de dag doen zie je hieronder.

Lotte

Lotte Kleemans | LinkedIn

Sjoerd

http://www.linkedin.com/in/sjoerdjoosen

 

Reacties op “Flashmob avant la lettre”

Er zijn al 6 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Leuk, ik was het al bijna weer vergeten! Je schrijft trouwens dat je niet zeker meer weet hoe dit idee ontstaan was. Nu weet ik er ook het fijne niet meer van, maar ergens staat me bij dat West Side Story ook een rol speelde in dit verhaal. De leerlingen van de VWO4-klas hadden die in de les gezien, en er werd veelal lacherig gedaan over de manier waarop die ‘stoere’ mannen van de West Side door de straten dartelden. Of je wraak wilde nemen op die leerlingen weet ik niet, maar volgens mij ontstond toen het idee om het zelf dan maar eens beter te doen.
  Goed, ik was er niet bij in die klas, maar ik geloof dat dit mij verteld is toen ik ging filmen!

  Hans Westerbeek op 22 januari 2013 om 22:50 uur.

 2. Haha! Klopt ja, nu je het zegt. Zo is het inderdaad gegaan, maar het was geen kwestie van ‘wraak’hoor. En Lotje en Sjoerd komt alle eer toe: zij hebben de choreografie gemaakt en de hele zaak ingestudeerd met de rest van de klas.

  sjaakjansen op 22 januari 2013 om 22:56 uur.

 3. Lilianne via e-mail:
  Sjaak, ik vind je site geweldig, net naar flitsmeute gekeken, erg verrassend weer!! Lees en kijk er met veel genoegen naar!!
  Groet, Lilianne

  sjaakjansen op 30 oktober 2013 om 09:02 uur.

 4. Lotte kleemans via e-mail:
  Dag meneer Jansen! 🙂
  Wat geweldig om de dans weer terug te zien. Was een mooi avontuur om met elkaar te verwezenlijken! Volgens mij heeft het ook nog een keer in BN de Stem gestaan…klopt dat? Heb toen nog veel reacties gehad. Ik kan ook blijven lachen om Rijsmus die tussen onze dans heen struikelt haha, fantastisch. Was een mooie ervaring! Leuk ook om uw blog te bekijken.

  sjaakjansen op 24 december 2014 om 12:08 uur.

 5. Ans Nijman-Bruinincx via Facebook: LEUK!

  sjaakjansen op 7 juni 2015 om 22:53 uur.

 6. Sjoerd Joosen via Linkedin:
  Geweldig, die flashmob! Hahaha…

  Sjaak Jansen op 14 september 2022 om 09:17 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren