Soms krijg je verzoeken tot samenwerking binnen waarvan je  je afvraagt: wat moet ik hier in ’s Heren’s naam mee?  Dat gevoel had ik toen Gerard van Ooyen, namens SEGVIN (Stichting Eerste Gemotoriseerde Viegtuigvlucht in Nederland) bij mij op de stoep stond in oktober 2010. Zijn stichting heeft als missie om de herinnering levend te houden aan de eerste vlucht van een gemotoriseerd vliegtuig in Nederland.

Die gebeurtenis vond plaats in 1909 vanaf een  Ettense wei, vlak in de buurt van waar ik nu woon. Hij wilde graag een tekenwedstrijd organiseren waarin die eerste vlucht gekoppeld werd aan Vincent van Gogh (hij is in Etten in 1881 ècht begonnen aan zijn kunstenaarsschap  tijdens een verblijf hier van 9 maanden, maar daarover later véél meer).

Van Gogh was in 1909 echter allang dood en begraven. ‘Tja’, zei Gerard, ‘maar als ie nog geleefd had en in Etten getuige zou zijn geweest van die vliegtuigopstijging?  Zou hij er dan een tekening van gemaakt hebben, of een schilderij?’  Daar moest ik even een nachtje over slapen…

Bij die invalshoek van Gerard kon ik me wel wat voorstellen, zeker toen ik het met mijn brugklascollega Elaine Meys besprak en zij met haar klas, ook wel oren er naar had om mee te doen. In het leerplan voor de brugklas stond een pentekenopdracht gepland als illustratie bij een verhaal. Dit thema zou daar prima voor kunnen dienen en ons bovendien de kans geven een stukje heemkundige kennis over de plaats waar we wonen èn haar beroemde ingezetenen over te brengen aan de brugwuppen.

Al snel hadden we een studiewijzer samengesteld en konden we het onderwerp aankaarten in onze klasjes.  Er werd aandacht besteed aan Vincent’s tijd in Etten en aan de  eerste vliegtuigvlucht met een Wright flyer, een initiatief van plaatselijke suikerfabrikant en sponsor Heerma van Voss.  Leren tekenen zonder omtreklijnen, arceren, textuur en structuur, ruimte, diepte, repoussoir, compositie, via je voorstelling een spannend verhaal overbrengen aan de kijker:  het kwam allemaal aan de orde in deze opdracht.

Eerste vliegtuigvlucht01

Eerste vliegtuigvlucht01

Eerste vliegtuigvlucht02

Eerste vliegtuigvlucht02

Eerste vliegtuigvlucht03

Eerste vliegtuigvlucht03

Eerste vliegtuigvlucht04

Eerste vliegtuigvlucht04

Eerste vliegtuigvlucht05

Eerste vliegtuigvlucht05

Eerste vliegtuigvlucht06

Eerste vliegtuigvlucht06

Eerste vliegtuigvlucht07

Eerste vliegtuigvlucht07

Eerste vliegtuigvlucht08

Eerste vliegtuigvlucht08

Eerste vliegtuigvlucht09

Eerste vliegtuigvlucht09

De leerlingen vonden dit een leuke opdracht en hebben er hard aan gewerkt om met pen en O.I.inkt er iets moois van te maken. Wat natuurlijk ook mee speelde was dat er voor de fraaiste tekeningen rondvluchten vanaf vliegveld Seppe te winnen zouden zijn, en dat het beste werk geëxposeerd zou worden in de evenementenhal en bibliotheek in Cultureel Centrum Nieuwe Nobelaer.  Maar er zat rond dit thema nog meer in de pen.

Daarover een volgende keer meer.

 

 

 

Reacties op “Brugklassers laten van Gogh vliegen! Deel 1”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Beste Sjaak,
    Namens Eerste Vlucht wensen wij je een fijne toekomst, zonder geraniums! Gerard en ik (dus SEGVIN) zijn jou nog steeds dankbaar voor jouw bijdrage aan het project! Het was zeer geslaagd.

    Giel Venema op 3 november 2012 om 16:40 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren